Doplňkové penzijní spoření | Srovnání | VímVíc.cz

Doplňkové penzijní spoření | Srovnání

10. 10. 2019

V dnešním článku vám přinášíme přehled o doplňkovém penzijním spoření. Co to vlastně je a jak si ho můžete založit? A jak je to s příspěvky od státu? Odpovědi nejen na tyto otázky získáte níže.

Doplňkové penzijní spoření vzniklo 1.1.2013 a je dáno zákonem č. 427/2011 Sb. o Doplňkovém penzijní spoření. Doplňkové penzijní spoření navazuje na penzijní připojištění a je součástí III. pilíře důchodového systému.

Penzijní spoření - senior, peníze

Penzijní pojištění a doplňkové penzijní spoření – vysvětlení pojmů

Penzijní pojištění neboli důchodové připojištění je předchůdcem doplňkového penzijního spoření, které jej nahradilo od roku 2013. Jedná se o druh spoření, které vzniklo v roce 1994. Stát tím chtěl podpořit dlouhodobé a relativně bezpečné ukládání peněz, které bude moci člověk využít během penze a nebude se tak muset spoléhat jen na dávky od státu.

V roce 2013 penzijní připojištění nahradilo doplňkové penzijní spoření, které kombinuje ukládání peněz samotnými lidmi plus příspěvky od státu. Staré penzijní připojištění klientům nezaniklo, jen si jej už nově od roku 2013 nemůže nikdo založit.

Doplňkové penzijní spoření – kdo si jej může zařídit?

Zařídit si jej může prakticky kterákoliv fyzická osoba. Stačí si vybrat společnost. V průběhu spoření máte právo na to změnit společnost. Pokud máte z dřívějška založené penzijní připojištění (nyní Transformovaný fond), můžete přejít na doplňkové penzijní připojištění, abyste také mohli čerpat jeho výhody.

Doplňkové penzijní spoření a státní příspěvky?

Doplňkové penzijní spoření má tu výhodu, že můžete kombinovat libovolnou částku, kterou si sami chcete posílat, s příspěvky od státu. Abyste na ně dosáhli, musíte splňovat následující podmínky:

  • Trvalý pobyt v ČR nebo bydliště na území členského státu EU/EHP
  • Účastník českého důchodového pojištění nebo poživatel důchodu z českého důchodového pojištění (invalidní, starobní) nebo účastník veřejného zdravotního pojištění v ČR

Kolik stát přispívá?

Výše státního příspěvku se odvíjí od toho, kolik si sami na svůj spořicí účet posíláte. Nejnižší částka spoření je 100 korun a nejvyšší hranici smlouva neurčuje. Stát vám začne přispívat, pokud si přispíváte měsíčně 300 korun a více. A jaké jsou přesné částky?

  • 100 - 299 CZK
  • Nemáte nárok na žádné příspěvky.

  • 300 - 999 CZK
  • Máte nárok na příspěvek 90 korun plus 20% z částky nad 300 (max 230 korun).

  • nad 1 000 CZK
  • Dostanete měsíčně příspěvek 230 korun.

Daňové zvýhodnění a optimální platba

Stát podporuje své občany v ukládání peněz na penzi nejen formou příspěvků ale i daňovým zvýhodněním. Pokud klient za rok vloží na svůj účet částku vyšší než 12 000 korun, získá možnost odečíst si od základu daně z příjmu fyzické osoby část spoření, která přesahuje 12 000 Kč ročně. Maximálně však do výše 24 000 Kč ročně.

Od roku 2017 je tak ideální měsíční částka příspěvku 3000 korun. V takovém případě maximálně využijete výhod poskytovaných státem.

Doplňkové penzijní spoření - senior, státní příspěvky

Doplňkové penzijní spoření a příspěvky od zaměstnavatele

Doplňkové penzijní spoření začíná být také častým benefitem, který firmy nabízejí svým zaměstnancům. Navíc je příspěvek daňově uznatelným nákladem v neomezené výši. Pouze si na příspěvky od zaměstnavatele nemůžete nárokovat státní příspěvky. Ty jsou pouze na příspěvky placené účastníkem.

Zrušení doplňkového penzijního spoření

Doplňkové penzijní spoření bylo vytvořeno proto, aby měl občan naspořené nějaké peníze navíc a nemusel se spoléhat jen na důchodové dávky. Optimálně by tak měl člověk začít čerpat tyto peníze až v momentě, kdy dosáhne důchodového věku. Aktuálně je tato hranice nastavená na 60 let. Jakmile dosáhnete zmíněného věku, můžete začít peníze ze svého účtu využívat a nechávat si je měsíčně vyplácet. Máte ovšem i další možnosti, jak své peníze získat. Dokonce i předčasně. Počítat ale musíte s tím, že o část peněz přijdete.

  • Jednorázový výběr po 60 letech věku
  • Ačkoliv bylo penzijní spoření vytvořeno za tím účelem, že si necháte měsíčně posílat část z nespořené částky, můžete si své peníze vybrat najednou. V takovém případě jste povinni zaplatit daň z výnosů a z příspěvků od zaměstnavatele ve výši 15%.

  • Výplata penze - 9 let a méně
  • Podle našetřené částky, a vašeho požadavku, vám bude vypočítána měsíční částka, kterou budete pravidelně dostávat. V tomto případě vás ovšem také nemine zaplacení 15% daně, ovšem pouze z výnosů.

  • Vyplacení penze - 10 let a více
  • Nejideálnější případ, kdy získáte celkovou hodnotu naspořených peněz. V tomto případě je vaše doplňkové penzijní spoření osvobozeno od všech daní. V případě úmrtí před vyčerpáním částky je doplňkové spoření předmětem dědického řízení.

  • Výplata částky před dovršením 60 let
  • Neboli takzvaná výplata odbytného. Nejméně výhodná varianta. Pokud si budete chtít naspořenou částku vybrat před dovršením 60 let, musíte vrátit státu veškeré benefity, které vám za dobu spoření poskytl. Jedná se totiž o hrubé porušení principu doplňkového spoření. Stejně tak musíte zaplatit 15% daň z výnosů a z příspěvků od zaměstnavatele. Navíc, pokud jste si odečítali zaplacené příspěvky od základu daně za posledních deset let, jste povinni vrátit i tyto peníze. Do mínusu se pravděpodobně nedostanete, ale přijdete o značnou část našetřených peněz.

Srovnání doplňkového penzijního spoření

Nyní se podíváme na přehled několika společností, které nabízejí sjednání doplňkového penzijního spoření. V zásadě společnosti nabízejí stejné služby. Při dodržování podmínek, které jsou stanoveny státem, máte plošně nárok na: příspěvek od státu, příspěvek od zaměstnavatele, odečtení určité částky od základu daně. Liší se například ve své flexibilitě a dalších benefitech, skrze které se snaží nalákat zákazníky.

Doplňkové penzijní spoření - dvojice seniorů, důchod

AXA doplňkové penzijní spoření

Při spoření u firmy AXA máte nárok na příspěvek od státu. Přispívat vám může i zaměstnavatel a část naspořených peněz si můžete odečíst z daní. Výši měsíčního příspěvku na spořicí účet si zvolíte vy sami a máte možnost s ním i flexibilně hýbat podle potřeby. Pokud se ocitnete ve finanční nouzi, můžete i na nějaký čas přispívání peněz přerušit a poté zase navázat na předchozí spoření. Pokud si uzavřete penzijní spoření online, dostanete jednorázový bonus ve výši 500 korun. Své naspořené peníze si můžete vybrat i předčasně. Speciální podmínky jsou stanoveny pro nadějné studenty, kteří potřebují podporu během studia. Část naspořených peněz si po dosažených 18 letech mohou vybrat a ve spoření pokračovat dál.

ČSOB doplňkové penzijní spoření

Penzijní spoření u ČSOB si můžete založit online, po telefonu nebo na kterékoliv z poboček zdarma. Stejně jako v předchozím případě si sami určujete částku, jakou si chcete měsíčně posílat a můžete ji také kdykoliv změnit. Za uzavření nového doplňkového penzijního spoření si můžete připsat 500 bodů do Světa odměn od ČSOB. I v případě ČSOB vám pochopitelně, při dodržení podmínek, přidává pravidelně stát. Dále si můžete část odečíst ze základu daně a na váš penzijní účet vám může přispívat i zaměstnavatel. ČSOB také nabízí možnost předčasného výběru, například pro studenty.

Česká spořitelna doplňkové penzijní spoření

I u České spořitelny máte nárok na již zmíněné výhody: ,příspěvek od státu, příspěvek od zaměstnavatele a odečtení částky od základu daně. Česká spořitelna také nabízí poměrně flexibilní podmínky, co se týče stanovování posílané částky, či výběru peněz. Nabízí speciální doplňkové penzijní spoření Studium+, které může pomoci studentům zvládnout studium. Po dovršení 18 let věku si mohou vybrat jednu třetinu naspořené částky, aniž by museli spoření ukončovat. I v tomto případě si můžete vše vyřídit z pohodlí domova či na pobočce.

Allianz doplňkové penzijní spoření

U Allianz máte opět nárok na sjednání penzijního spoření online. Jako ve všech ostatních případech máte nárok na flexibilní stanovení částky, kterou si posíláte, a můžete ji kdykoliv změnit. Vybrat si můžete z nabízených spořicích strategií, nebo se domluvit individuálně dle vašich potřeb. Samozřejmostí je: příspěvek od státu, příspěvek od zaměstnavatele, odečtení části peněz od základu daně.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření