Coworking I Jakou budoucnost má práce ve městě | VímVíc.cz

Coworking je budoucností práce ve velkých městech

Coworking neboli sdílené kanceláře k pronájmu slouží především jako místo, kde se setkávají především administrativní pracovníci, ale i jiní různí lidé, z různých firem a společností, v odlišných časech i odlišně dlouhé období. Kanceláře jsou ale i přes to plnohodnotné. Svým návštěvníkům nabízejí odpovídající technické zázemí tak, že jim v provizorní kanceláři nic nechybí.

Coworking je budoucností práce ve velkých městech

Co znamená coworking?

Označení coworking v doslovném překladu znamená spolupráce. Jedná se o pracovní prostor, který je sdílený i mezi ostatní zaměstnance bez ohledu na jejich pracovní pozici. Všichni, kteří dorazí na coworking, vykonávají nezávisle na sobě svoji běžnou práci.

Byť coworking vznikl již v roce 1989, poprvé byl použit až v roce 2005. Právě v roce 2005 byla otevřena první společná kancelář v San Franciscu. V České republice začaly vznikat otevřené kanceláře kolem roku 2009, a to převážně ve velkých městech - Praha, Brno, Ostrava.

Coworking lze považovat za novou alternativu, jak pracovat v příjemném prostředí. Jde o skvělou možnost, jak pracovat s jinou skupinou tvůrčích lidí. Jestliže vám nevyhovuje uzavřená kancelář, ze které máte pocit, že jste izolovaní a vaší produktivitu naprosto zabíjí, vyražte do kreativnějšího atmosféry - sdílené kanceláře.

Coworking využívá celá řada profesí. Nejvíce ji vyhledávají výše postavení zaměstnanci, kteří mají větší míru zodpovědnosti a je na ně kladem dlouhodobý stres - podnikatelé, právníci, advokáti nebo také grafici i novináři.

Vyměňte vaši stísněnou kancelář za coworking.

Pronájem coworkingových kanceláří

Coworkingové kanceláře jsou většinou situovány v centru města. Cetrum města je lehce dostupné z hlediska dopravy, ale i jiných institucí, jako jsou banky, pošty nebo úřady. Počet míst k pronájmu je obvykle volitelný. Takové kanceláře jsou vybaveny kuchyňkou, zasedací místností a kavárnou nebo alespoň kávovarem.

Výše nájmu se samozřejmě liší v závislosti na vybavení kanceláři a služeb, které ji jsou poskytované. Cenový rozdíl také umístění, zda je v centru města či na jeho okraji. Průměrně se v Praze pohybují nabídky coworkingových center od 1 500 Kč/měsíc až do 40 000 Kč/měsíc.

Cenové rozpětí se může dělit podle toho, jestli je uživatel kanceláře stálý nebo jsou jeho návštěvy jednorázové. Zatímco stálý uživatel platí pravidelný měsiční nájem nebo členský poplatek, jednorázové návštěvy bývají zpoplatněny od hodiny. Sdílená kancelář vyjde levněji, než ta klasická. Nicméně, důležitější je její psychologická funkce.

Coworking by měl stejně jako jakékoliv jiné pracovní prostředí působit stylově a příjemně. Vybavte si útulnou kancelář, pracovnu nebo zřiďte stylový coworking díky doplňkům z Houseland.cz. Výhodné ceny vám zajistí Houseland slevový kód.

Pilíře coworkingu

Coworking si zakládá na několika základních pilířích:

  1. komunita
  2. spolupráce
  3. otevřenost
  4. dostupnost

V podstatě, cílem coworkingu je vytvořit ideální pracovní prostředí pro samostatnou práci, popřípadě spolupráci různých osob. Coworking disponuje výhodou zbavit se pocitu izolace při práci z domova a zároveň tak poskytuje prostředí, které podporuje soustředěnost.

Coworkingová centra v Praze

Hlavní město Praha nabízí celou řadu coworkingových center. Jsou to nové moderní kanceláře. Při pronájmu takového místa nejde jen o jiný stůl nebo židli, ale především o komunitu, která do coworking centra dorazí. Pro coworking centra je typická otevřenost, ale také pořádání společenských akcí přímo v kancelářích.

V Praze roste poptávka po coworkingových centrech.

V Praze roste požadavek na kreativnější prostředí, než pouze zájem o open office. Takové místo vás má vést ke kreativitě, tím pádem k silnější efektivitě práce. Praha je typickým rozvíjejícím se místem, jak pro ty, kteří vyhledávají levné prostředí České republiky, tak pro ty podnikatelské s požadavkem v centrální poloze Prahy.

V hlavním městě můžeme najít více než 20 coworkingových center. Čím dál více kaváren nabízí také prostor coworkingu. Reagují tak na nový trend home-office a zároveň tak rozšiřují svoji nabídku. Jednou z nejznámějších coworkingových centrech je globální Impact Hub, která má hned dvě pobočky i v hlavním městě České republiky.

Coworking je budoucností práce ve velkých městech II.

Coworkingová centra v Brně

V městě Brně můžete také najít širokou nabídku coworkingových center. Tak jako Praha má své pobočky celé sítě Impact Hub, Impact Hub můžete najít v Brně i Ostravě. Čeští pracovníci nezůstali pozadu a založili také nejedno coworkingové centrum. Příkladem může být Brain Farm Brno, které se nechalo inspirovat americkými vědci, kteří coworking silně podporují.

Brain Farm Brno nabízí společné obědy, kapacitu pro 15 lidí, volací místnost, přednášky, ale i vzdělávací akce a skvělou kávu. Výčet jen části služeb, které v coworking centru můžete využít lehce trumfne obyčejnou zašedlou kancelář.

Zajímavé služby a kancelářské vybavení, které může coworking nabízet

  • sdílená kuchyňka, kopírka a tiskárna, terasa, salonek
  • Wifi po celé kanceláři
  • zasedací místnosti s LCD obrazovkou
  • projektor, plátno, mikrofon
  • večerní a víkendové pronájmy
  • pevné kanceláře
  • sdílenou knihovnu
  • relax zóna
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Uvnitř firem a kanceláří Zaměstnání a podnikání Návody