Nehledáme stroje, hledáme lidi s osobitým pohledem na svět kolem nás, říká Lukáš Mašek a Lucie Svibová z firmy PENNY | VímVíc.cz

Nehledáme stroje, hledáme lidi s osobitým pohledem na svět kolem nás, říká Lukáš Mašek a Lucie Svibová z firmy PENNY

14. 05. 2020

Tentokrát Vám přinášíme rozhovor s firmou PENNY. Hledáte novou práci a bavilo by Vás pracovat v oblasti maloobchodu s potravinami? Přečtěte si rozhovor s Lukášem Maškem, Senior HR specialistou a Lucií Svibovou, Recruitment and Development Managerem.

Penny2

Na jakou nejzáludnější otázku se na pohovoru ptáte?

Pohovor samotný se může jevit kandidátovi natolik stresujícím, že se i jednoduchá otázka může stát tou nejzáludnější na světě. Asi nejvíce překvapuje dotaz: „Co vás v práci baví?“. Na pohovoru v PENNY se snažíme být otevření a přátelští, protože si myslíme, že právě tato atmosféra kandidáty uvolní a oni se pak chovají přirozeně. Díky tomu zjistíme, jaký kandidát opravdu je a dokážeme lépe predikovat, jak se bude chovat v práci. Navíc jsme pak schopni mu nabídnout třeba i jinou otevřenou pracovní pozici, na kterou se hodí více.

Na pohovoru v PENNY se snažíme být otevření a přátelští.

Jakou vlastnost by měl mít každý kandidát, kterého hledáte?

Většina pozic, které obsazujeme, je součástí týmu, a proto je pro nás důležité, aby kandidáti měli týmového ducha. Hledáme uchazeče, kteří sdílejí firemní kulturu a filozofii společnosti a baví je maloobchod s potravinami. Zjednodušeně - hledáme srdcaře, kteří zapadnout do konkrétního týmu a svou osobnosti ho obohatí.

Jak u Vás probíhá přijímací řízení?

Výběrová řízení v PENNY jsou organizována různě dle pracovní pozice, kterou obsazujeme. Na pozice pro centrálu většinou po prvním telefonickém kontaktu, kde zjistíme motivaci uchazeče, splnění základních předpokladů k dané pozici, datum nástupu, časovou flexibilitu, následuje jedno či dvě kola pohovorů. Součástí pohovorů může být případně případové studie, testování jazykových a počítačových znalostí. Výběrových řízení se určitě účastní zástupce HR, pak to bývá přímý nadřízený potenciálního zaměstnance, anebo i kolega z týmu, který bude pak pro nového zaměstnance mentorem. Na některých z pozic využíváme Assessment centrum - například na oblastní vedoucí a Management Trainee.

Penny

Máte nějaký zajímavý zážitek nebo vtipnou zkušenost z pohovoru?

Z pohledu náboráře se situace zprvu moc humornými nezdají. Navíc musíme jako náboráři zůstat stále profesionály. Na druhou stranu vtipná situace navodí právě přátelskou atmosféru a probíhající pohovor ukáže mnohem více na firemní kulturu u nás v PENNY. Že byla situace pro zasmání, si ale uvědomíte až s odstupem času. Ať už se jedná o výmluvy ohledně pozdních příchodů, upravenosti a ležérního chování kandidáta a hlavně odpovědi na pokládané otázky. Pamatuji si na kandidátku, která přišla na Assessment centrum oblečena naprosto nevhodně, dokonce měla na nohách i žabky. Omluvou byla věta, že teploty jsou v těchto dnech extrémně vysoké a po absolvování výběrového řízení zamíří přímo k vodě.

„Po pohovoru se mě kandidátka zeptala, kolik mi je a zda bych s ní nezašel na večeři.“

Na závěr každého rozhovoru vyzvu kandidáta k případným otázkám. Jednou mě osobně dostala sama kandidátka, která se mě zeptala, kolik je mi let a zdali bych s ní zašel na večeři. Legrační bývají ale také samotní náboráři, pokud si například najednou nevzpomenete na žádnou otázku, kterou chcete položit kandidátovi, a dojde k trapnému patnáctivteřinovému tichu. Nikdo není dokonalý - ani náboráři.

Čím Vás může uchazeč na pohovoru nejvíce zaujmout?

Uchazeči dokážou zaujmout v pozitivním i negativním slova smyslu, a to už před samotným pohovorem - například fotografií na životopisu, která byla pořízena během návštěvy diskotéky, na pláži nebo za jízdy na koni. Zaujmou převážně kandidáti, kteří jsou na pohovoru sami sebou. Používání odborných frází a automaticky naučených odpovědi celkový dojem nezachrání. Upřímný kandidát, který je sice nervózní, ale dokáže předat svůj pohled na svět je pro nás tím nejcennějším. V PENNY máme rádi kandidáty, kteří se dokáží zasmát sami sobě.

Nehledáme stroje, hledáme lidi s osobitým pohledem na svět kolem nás.

Hledáte novou práci? Podívejte se na aktuální pracovní místa.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR