Diamanty jsou opět dobrou investicí | VímVíc.cz

Diamanty jsou opět dobrou investicí

25. 04. 2018

Přemýšlíte, jak zhodnotit své finance? Spořicí účty nejsou už nic lákavého, investice jsou většinou mnohem lepší způsob. A co teprve investice do diamantů a dalších drahých kovů? To se opět stává jednou z TOP variant.

Investice do diamantů

Investice do budoucnosti

Se zlepšující se českou ekonomikou a se zvedající se průměrnou mzdou se zvedá i zájem o nějaké atraktivní zhodnocení svých volných peněz. Stále více lidí tak uvažuje o nějaké investici, ale nevědí, která je ta pravá, nebo které vůbec existují. Investice je skvělý způsob jak se do budoucna finančně zabezpečit, musíte se ale vydat tím správným směrem. Spořicí účty u bank už nejsou pro většinu lidí nijak zajímavé, jelikož výnos z nich je opravdu minimální. Jaké je tedy to nejvýhodnější spoření či investování? Dobrou cestou může být ale například investice do nemovitostí, investice do zlata nebo do diamantů.

Spořicí účet je jistota, ale nelze z něj čekat velké zisky.

Uložit si peníze na spořící účet je sice jistější než investovat do nejistých akcií, ale jak se říká „risk je zisk“. Na scénu se nyní vrací oblíbené diamanty, které již před několika lety byly velice oblíbenou investicí. Zkušení investoři totiž říkají, že alespoň 1/5 investice by mělo tvořit něco fyzického, jako právě třeba šperky a diamanty. Mimo investici je takový diamant totiž i radostí.

Diamanty pro každého

Už dávno neplatí, že diamanty nakupují jen boháči. S narůstající oblibou investic totiž vznikají i tzv. investiční šperky. Takové pořídíte i za pár desítek tisíc, přičemž ale mají reálně i milionovou hodnotu. Nicméně nezapomeňte, že před takovou investicí je důležité si pravost šperku ověřit u odborníka.

Pro koupi diamantů nemusíte být boháč, zkuste investiční šperky.

Investice do šperků je výhodná především proto, že jejich velká hodnota neustále roste a navíc z nich nemusíte platit daň. Pokud by vám to jako motivace nestačilo, pak stojí za zmínku, že je to skvělý módní doplněk a vejde se do kapsy.

Diamanty s jistotou

Pokud hodláte investovat do diamantů, pak je rozhodně důležité mít jistotu o jejich pravosti a nějaké informace o původu apod. To vám mohou zaručit mezinárodně uznávané certifikáty, kterým se často také říká „rodné listy“ drahých kamenů.

Před pořízením diamantů si prověřte jejich původ a pravost.

Hodnotu diamantů určuje hlavně jejich kvalita a velikost. Není ovšem pravidlem, že velký kámen bude dražší než menší. Pokud bude drobnější kámen čistější, pak může být mnohem cennější. Na posouzení diamantů ale existují poměrně přísná pravidla.

Vše se řídí podle čtyř základních parametrů, kterým se říká 4C:

  • Hmotnost v karátech (carat)
  • Barva (color) – 13 různých kategorií
  • Čistota (clarity) – určovaná podle množství cizorodých látek, tzv. inkluzí, bublin a prasklin
  • Brus kamene (cut) – nejdokonalejším brusem je tzv. briliantový

Hodnotu diamantových šperků ale neovlivňují pouze samotné drahokamy, ale také při výrobě použité zlato. Všímejte si i samotného zpracování šperků. Preciznost a originalita mohou hodnotu šperku značně navýšit. Se šperky je to hodně podobné jako s uměleckými díly. Jsou směnitelné po celém světě a to více méně kdykoliv.

Barevné diamanty

Poslední dobou se hodně rozmáhá poptávka po barevných diamantech, které jsou velice vzácné. Jejich výskyt je poměrně ojedinělý. Jeden barevný diamant připadá na zhruba 10 tisíc vytěžených diamantů. S tím se samozřejmě pojí i rapidní růst cen barevných diamantů. Cena růžového diamantu vzrostla za posledních 10 let o neuvěřitelných 180 %. Další barevné diamanty jsou například žluté či modré.

Jak rozumně investovat

Pokud chcete, aby vaše investice měla nějaký význam, pak je ideální pořizovat diamanty na dobu alespoň deseti let. Kromě diamantů se můžete ale zaměřit také na rubíny, safíry nebo třeba smaragdy.

Kromě diamantů jsou lákavou investicí také rubíny nebo smaragdy.

Pokud chcete mít jistotu, že šperky, které zakoupíte, budou mít potenciál udržet si svou cenu i do budoucna, pak se koukejte spíše po něčem designově nadčasovém. Šperky, které se řídí podle aktuálních trendů, mohou mít totiž za pár let mnohem menší hodnotu. Nadčasové šperky jsou zárukou, že jejich cena v budoucnu poroste.

Rodinné klenoty se vrací na scénu

Za dob první republiky bylo velice populární uchovávat rodinné klenoty a předávat je jako dědictví dalším generacím. Tato tradice se opět vrací zpět. Uložení části majetku do šperků je dlouhodobě výhodná investice a tím pádem to může být i zajímavý předmět dědictví.

Surové diamanty a jejich ceny

Ačkoliv se diamanty opět vracejí mezi výhodné investice, stále nejsou jejich ceny stejně vysoko jako kdysi. V uplynulých 12 měsících ale jejich ceny vzrostly o krásných 3,8 %. Stále se tu ale bavíme o poměrně velkém kolísání cen.

Cena diamantů posledních pět let neustále kolísá.

Optimismus v diamantovém odvětví vzbuzuje především poptávka z Číny a několika dalších rozvíjejících se trhů. Od roku 2010 cena diamantů výrazně stoupla, nicméně velká poptávka a sílící tlak na pokles cen vede k podobě laboratorně produkovaných diamantů.

Investice do zlata

Mít část investorského portfolia v hmatatelném aktivu je běžná touha většiny investorů. Kromě diamantů a ostatních šperků je ale vhodné zaměřit se především na investice do zlata, kryptoměn či do nemovitostí. Diamanty jsou investiční aktivem typu umění, starožitností a podobně. Měl by se na ně tedy zaměřit spíše takový investor, který už má pestře rozložené portfolio.

Investice do diamantů by neměla být vaší první, chce to jisté zkušenosti.

Samozřejmě jsou mezi námi investoři, kteří jsou vyloženými fajnšmekry či velkými znalci v oblasti diamantů. Pokud ale nemáte s investováním velké zkušenosti, zaměřte se nejdříve na dluhopisy, akcie nebo nemovitosti a zlato. Bez toho nemá investice do diamantů nějaký větší smysl.

Cena zlata

Co se týče ceny zlata, tak ta za poslední rok stoupla na krásných 1350 dolarů za troyskou unci, která váží něco málo přes 31 gramů. Ještě před deseti lety však byla cena za tuto unci pod 1000 dolary. V Česku se obliba drahých kovů za poslední rok dokonce zdvojnásobila. Může za to také nárůst průměrné čisté mzdy. Lidem zbývá více peněz a ty chtějí do něčeho rozumného investovat a vydělat tak časem ještě větší sumu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Investice a spoření