Cena ropy zkolabovala: Čeká nás nejistota i levnější benzín! | VímVíc.cz

Cena ropy zkolabovala: Čeká nás nejistota i levnější benzín!

23. 04. 2020

V druhé polovině dubna došlo k prudkému poklesu cen ropy. Tato situace nikdy před tím nenastala. V propadu cen za „černé zlato“ je zahrnuta jak současná koronavirová krize, tak i obavy z ekonomické recese. V souvislosti se zavedením krizových opatření kvůli šíření nového viru klesla i poptávka po ropě a pohonných hmotách. Do budoucna tedy můžeme i v Česku očekávat snížení cen benzínu.

Cena ropy zkolabovala: Čeká nás nejistota i levnější benzín!

Kolaps cen ropy

Koncem dubna cena ropy těžené ve Spojených státech klesla do negativních čísel. Její peněžní hodnota se dostala pod nula dolarů, což je doposud nevídaným úkazem. Obchodníci se zatím setkali pouze se zápornými cenami elektřiny a zemního plynu. Těžaři pracující v ropných rafineriích v USA vytěžili tolik černé suroviny, že pro ně bylo výhodnější, zaplatit obchodníkům za převzetí samotné ropy, než aby sháněli a financovali její odvoz a následné uskladnění.

Kvůli koronavirovým opatřením v jednotlivých amerických státech po ropě klesla poptávka.

Důvod je prostý: ropy je nyní přebytek a nikdo ji nechce. Kvůli koronavirovým opatřením v jednotlivých amerických státech po ní logicky klesla poptávka. Lidé zůstávají doma, pracují z domova, auto používají jen v nutných případech, a tak benzínu příliš nenatankují. Také přírůstky do evidence vozidel v podobě nově zakoupených automobilů klesly. V pondělí večer, kdy ropa byla zcela zadarmo, v úterý už se za ni platilo. Přesto je situace dramatická. Poptávka po ropě se propadla minimálně o třetinu. Američané nyní produkují až o dva miliony barelů více, než mají lidé možnost zpracovat.

Příčiny poklesu ceny ropy

Do propadu cen se promítá nejen aktuální koronavirová krize, ale i obavy z přicházející ekonomické recese. O ropu není valný zájem nyní a nebude po ní poptávka ani v blízké budoucnosti. Američtí strategičtí odborníci předpovídají, že za měsíc přijdou ještě větší problémy například se skladováním. Skladiště, kam je ropa ukládána, jsou totiž už nyní v některých státech přeplněná. Kapacita skladů je naplněná třeba v Karibiku nebo v Jihoafrické republice. Brzy na krizi doplatí i skladiště v Brazílii či Angole.

Aktuální přebytek ropy se však netýká pouze amerického trhu, nýbrž celého světa. V měsíci dubnu se očekává propad světové poptávky až o 29 milionů barelů denně. Za stávající situace se ve světě momentálně vytěží asi 100 milionů barelů za den. Poptávka se ovšem pohybuje pouze na 70 milionech barelů. Osud zbylé ropy zůstává nejistý. Pokud v nejbližší době nedojde k navrácení poptávky, může znovu dojít k poklesu cen ropy do záporných čísel.

Aktuální přebytek ropy se však netýká pouze amerického trhu, nýbrž celého světa. V měsíci dubnu se očekává propad světové poptávky až o 29 milionů barelů denně.

Jak ceny ropy ovlivní burzu?

Propad cen ropy ovlivní i obchodování na burzách. Právě ropa je u světových finančníků oblíbenou komoditou, se kterou však nákupčí nepřijdou do styku přímo. Většinou jen operují s kontakty na její dodání a nepočítají s tím, že si barely ropy musí také někdo odebrat. Kvůli pandemii koronaviru se nyní z oblíbené investice stalo riziko. Ještě před rokem se mohla ropa zhodnotit na 50 %. Nyní se kontrakty na ropu propadly přibližně o 21 dolarů za barel.

Cena ropy zkolabovala: Čeká nás nejistota i levnější benzín!

Vývoj cen ropy

Americká ropa WTI doplatila na krizi propadem cen o 300 %. Celosvětově o ni poklesl zájem o 15 – 20 %. Prodávala se hluboko pod cenou, a to za – 37 dolarů za barel. Ceny ropy jsou tak nejnižší za více než dvacet let. V Asii americká ropa propadla o 21 % na 14,47 dolaru za barel. Později se vyšvihla na 15,30 dolaru, ale stejně je to málo. Ztratila i severomořská ropa Brent, a to 1,1 %. Prodává se za 27,78 dolaru za barel.

Vývoj cen ropy WTI

  • 2. 1. 2020 – 61,15 dolarů za barel
  • 3. 2. – 50,07 dolarů za barel
  • 3. 3. – 47,00 dolarů za barel
  • 10. 3. – 34,28 dolarů za barel
  • 17. 3. – 27,10 dolarů za barel
  • 24. 3. – 27,1 dolarů za barel
  • 31. 3. – 26,13 dolarů za barel
  • 8. 4. – 14,47 dolarů za barel
  • 20. 4. – 15,30 dolarů za barel

Vývoj cen ropy Brent

  • 3. 1. 2020 – 68,41 dolarů za barel
  • 28. 2. – 49,67 dolarů za barel
  • 8. 3. – 33,10 dolarů za barel
  • 31. 3. – 22,74 dolarů za barel
  • 3. 4. – 30,00 dolarů za barel
  • 20. 4. – 27,78 dolarů za barel

Pokles cen benzinu

Řidiči mají každoročně obavy, že ceny pohonných hmot budou opět zdražovat a u čerpacích stanic se plácnou přes peněženku o něco víc. Letošek však bude výjimkou. S cenou ropy logicky klesá i cena pohonných hmot. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával za zhruba 33 korun, nyní za natankování řidiči průměrně platí kolem 28 korun.

V květnu se mohou ceny benzínu propadnout až na 25 korun za litr. U nejlevnějších čerpacích stanic byste pak mohli auto natankovat za 23 až 24 korun za litr, ne-li méně.

Do konce 17. týdne v roce se cena pohonných hmot, konkrétně benzínu dostane na 26,20 korun za litr. Nafta se bude ve stejnou dobu prodávat asi za 26,50 korun za litr. V budoucnu nás čeká ještě levnější benzín. V květnu se mohou ceny benzínu propadnout až na 25 korun za litr. U nejlevnějších čerpacích stanic byste pak mohli auto natankovat za 23 až 24 korun za litr, ne-li méně.

Pro menší prodejce by mohlo výrazné zlevnění pohonných hmot znamenat krach. Velké nadnárodní společnosti se ale zatím bát nemusí. Česká republika je považována okolními státy za zemi, kde se dá natankovat ještě velmi levně. Například Němci žijící v pohraničí si raději zajedou natankovat do Česka levnější benzín, než aby brali benzín doma. Navíc v Česku je poměrně hustá síť čerpacích stanic, silnice jich čítají asi 7 000.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře Investice a spoření