Web na WordPressu: Snadno, rychle a efektivně | VímVíc.cz

Web na WordPressu: Snadno, rychle a efektivně

16. 11. 2017

Petr je programátor webů a e-shopů na volné noze. Počet webů, které vytvořil či na jejichž tvorbě se podílel, se počítá již na stovky. Má 10 let zkušeností s tvorbou webů a internetovým marketingem.

Web na WordPressu: Snadno, rychle a efektivně

Jste webec, nebo bezwebec?

V dnešní době je mít své vlastní webové stránky stejně důležité jako mít kde bydlet - mít svou jistou střechu nad hlavou. Samozřejmě, že se dá žít i bez stálého domova, nemusí to totiž mít podobu obligátního spaní pod mostem. Spát se dá opravdu ledaskde - třeba i v hotelích, v karavanu anebo na pláži. I tak je příjemné mít se kam vracet, mít svůj vlastní prostor na oblečení, kartáček na zuby a oblíbený hrníček na čaj. Je výhodné být domovec než bezdomovec, že?

A stejně tak je výhodné být webec než bezwebec. Určitě můžete dlouhodobě fungovat i bez webu, a mít třeba jen svůj profil na Facebooku. Leč publikovat příspěvky jenom na Facebooku se mi zdá podobné, jako spát jenom v hotelu. V hotelu máte omezené možnosti , nemůžete třeba upravovat rozmístění nábytku, a když se vám to nelíbí tak, jak to tam je, musíte se s tím buď smířit, nebo jít jinam. Podobný je i Facebook. Nemůžete změnit, že chcete mít v levém sloupci něco jiného, můžete vkládat jen povolený obsah povoleným způsobem. A vlastní vzhled? Nene, na to zapomeňte, milí facebookoví bezwebci… 

V dnešní době je mít své vlastní webové stránky stejně důležité jako mít kde bydlet.

Kdy má smysl být webec?

Vlastní web v dnešní době využije obrovské spektrum lidí. Baví vás psát, fotit, natáčet videa? Skvělé! Jako první krok doporučuji pořídit si web – stát se webcem. Otevíráte si obchod, restauraci, kadeřnictví, chcete se stát profesionálním grafikem? Buďte webec! Kam jinam byste odkazoval zájemce o Tvé služby? Kde jinde bys měl mít svůj vlastní prostor pro realizaci svých myšlenek a podporu svých podnikatelských a tvůrčích plánů?

Jak se tedy stát webcem?

Máte na výběr z několika základních způsobů, jak toho dosáhnout, a nespočetně variací těchto možností.

  1. Web na klíč
  2. Nejjednoduší způsob k webectví je najít si firmu nebo živnostníka, kteří vám vytvoří web na míru a na klíč podle vašich požadavků. Kvalitní firma nebo webový tvůrce na volné noze zajistí cokoliv, počínaje vymyšlením struktury, koupí domény a hostingu, vytvoření grafického návrhu a naprogramování webu i naplnění obsahu.

    Je to nejjednodušší řešení, ale také samozřejmě nejdražší. Cena stoupá úměrně požadavkům, za kompletní web na míru a na klíč můžete vydat v řádu několika tisíc korun živnostníkovi - programátorovi, až po desítky či stovky tisíc korun, pokud oslovíte specializovanou firmu.

     
    Nejjednoduší způsob k webectví je najít si firmu nebo živnostníka, cena však stoupá úměrně požadavkům.
  3. Web svépomocí
  4. Dům si můžete postavit sám svépomocí, takže je jasné, že i virtuální dům si můžete udělat sám. Pokud máte aspoň trochu „kutilského ducha“, směle do toho!

     
  5. Jednoduchý web “zdarma”
  6. Pokud vám stačí jednoduchý obyčejný web s pár položkami a předpřipravenou šablonou, můžete využít služby “web zdarma”. Velmi oblíbený je u nás webnode.cz, v zahraničí  wix.com. Ale pozor - web zdarma sice dostanete, ale jen když si vystačíte s nejzákladnějšími funkcemi, máte nízkou návštěvnost a stačí vám adresa neco.webnode.cz. Kdo si chce například u webnode pořídit stránky na vlastní doméně, zaplatí jen za samotnou doménu 499 Kč ročně, přitom jinde to samé běžně stojí pouze 151 Kč. Za hosting s parametry, který u webhostingové firmy stojí řádově stovky korun ročně, se platí u webnode stovky korun měsíčně.

    Prostě ne vše, co se na začátku zdá jako “zdarma”, opravdu zdarma je.

     
  7. Web si naprogramujete
  8. Velká většina z nás se už ve škole učila HTML kód, takže je schopná napsat na webu tučný text kurzívou. To je skvělý základ, ale k naprogramování hezky vypadajícího a fungujícího webu je potřeba vědět ještě trošku více. Kromě HTML je potřeba znát další zkratky, respektive ovládat technologie a jazyky, které se za nimi skrývají: CSS, JS, PHP, FTP, SQL, to jen když zůstaneme u těch nejdůležitějších.

    K tomu, abyste se tyto technologie naučili, stačí jen krapet logického uvažování, moře chuti do experimentování a asi tak dva oceány času. Počítejte s tím, že než se dostanete na úroveň, abyste byli schopní si vytvořit vlastní webovou střechu nad hlavou, strávíte nad  počítačem poměrně dost hodin, takže doporučuju se do toho pouštět, pokud čas opravdu máte k dispozici a opravdu vás to baví.

     
    Velká většina z nás se už ve škole učila HTML kód.
  9. Web na WordPressu
  10. Rozumný kompromis mezi jednoduchým tuctovým webem na webnode a programováním vlastního webu od začátku je využít redakční systém WordPress. Výhody WordPressu jsou dosti přesvědčivé:

  • WordPress je nejrozšířenější redakční systém na světě, je pohon téměř 75 milionu webových stránek.
  • WordPress je zdarma, je to tzv. OpenSource. Kdokoliv si může stáhnout zdrojové kódy a jakkoliv si je upravit. Nebudete platit za žádnou licenci, pouze za případný pronájem vlastní domény a hostingu.
  • WordPress je přeložen do 40 jazyků, včetně češtiny.
  • Můžete využít některé z téměř 30 tisíc tzv. pluginů, což jsou moduly, které rozšiřují základní funkce redakčního systému, takže si sestavíte web na míru podle svých požadavků.
  • K dispozici je zhruba 10 tisíc šablon zdarma, z nich si vyberete jednu, která tvoří vzhled vašeho webu.
  • K vytvoření webu na WordPressu není nutné umět programovat. Vše důležité se nastaví a ovládá přes webové rozhraní.
  • Na WordPressu může běžet jakkoliv složitý web. Chcete fotogalerie, kontaktní formulář, diskusní fórum, sociální síť, posílat newslettery, nebo dokonce mít e-shop? Existují pluginy na WordPress, které toto vše umí.

Nebudu vám slibovat modré z nebe, vytvořit si kvalitní a hezký web na WordPressu samozřejmě zabere nějaký váš čas a k jeho zprovoznění na vlastní doméně potřebujete i peníze (řádově pětistovka ročně).

Web na WordPressu mi připadá jako nejefektivnější možnost - nejlepší a nejrychlejší výsledek za nejméně času a peněz. Hezký a kvalitní web na WordPressu jste schopní si vytvořit klidně tak za jedno nebo dvě odpoledne, když víte, jak na to.

Web na WordPressu = nejlepší a nejrychlejší výsledek za nejméně času a peněz

Pokud nevíte, jak na to, rád vás provedu všemi úskalími a možnostmi, které web na WordPressu nabízí. Připravil jsem pro vás online kurz, ve kterém si společně zakoupíme doménu a webhosting, nainstalujeme si WordPress, a pak si vyberete šablonu, která se vám bude líbit, nastavíte si strukturu menu, naplníte ji obsahem, obrázky a videi. Budete také moci web snadno propojit s Facebookem, vytvořit si fotogalerie a kontaktní formulář. To vše za zlomek času i peněz oproti jiným řešením.

Chcete se stát webcem snadno, rychle a efektivně? Pojďme na to!

Autorem textu je Petr Macháček. 

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry