Nafta nebo benzín: Kde natankovat nejlevnější benzín a co přináší tankovací karta | VímVíc.cz

Nafta nebo benzín: Kde natankovat nejlevnější benzín a co přináší tankovací karta

07. 04. 2022

Nafta vs. benzín. Věčné téma pro diskusi, jaké palivo je lepší pro nejlevnější nové auto i pro ojeté. Jestli je výhodnější cestou, jak šetřit, nafta nebo benzín. Zejména dnes se diskutuje o možnostech, o kterých se možná ví už celá desetiletí, ale ropa by nebyla tak potřebná. Můžeme jmenovat auta na vodíkový pohon nebo dnes už běžná hybridní auta či elektromobily.

Článek se však zaměří na jiná témata: cena pohonných hmot, kde natankovat nejlevnější benzín, nejlevnější naftu a jaké benefity přináší tankovací karty čerpacích stanic (například MOL věrnostní program, tankovací karta Shell karta, případně také Tankarta aj.).

Nafta nebo benzín

Cena pohonných hmot se neustále mění, dokonce i několikrát za rok. Především v roce 2022 se kvůli konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem rapidně zvýšila cena pohonných hmot. I kvůli tomu se diskutuje o tom, zda je lepší nafta nebo benzín. Nafta vs. benzín – toto je individuální otázka a má několik hledisek.

Prvním může být úspora, tedy ekonomická část, jiným hlediskem může být udržitelnost, komfort, samotná spotřeba, servis nebo péče o auto (přidávání aditiv, čímž se zanedbatelně zvýší cena pohonných hmot pro spotřebitele). Levný benzín, velmi oblíbené heslo napříč internetovými vyhledávači.

Nejlevnější benzín a nejlevnější nafta se dá nejlépe vysledovat v grafech sledujících aktuální vývoj cen pohonných hmot. K nalezení jsou například na webech, kde jsou kurzy měn nebo ve zpravodajství zabývající se cenou pohonných hmot, cenou uhlí a jinými komoditami.

Snížit cenu pohonných hmot dokáže snížení spotřební daně na pohonné hmoty, zrušení silniční daně nebo třeba tankovací karty čerpacích stanic. Často jsou vyhledávané lidmi, kteří požádali o příspěvek na auto. Článek dále představí více informací.

Pokud přemýšlíte nad tím, jak šetřit ještě více, řešením může být například příspěvek na auto.

Cena pohonných hmot a vývoj

Cena pohonných hmot se mění každým rokem, každým měsícem a v některých situacích také každým týdnem. Příkladem je konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem na konci února roku 2022, v jehož důsledku došlo k rekordnímu zvýšení cen pohonných hmot. Průměrná cena pohonných hmot u českých čerpacích stanic se takřka přes noc změnila skokově o několik korun.

Několik let byla levnější nafta oproti benzínu v průměru o 1 Kč, i toto se změnilo. Aktuálně je levnější benzín a diesel (nafta) má vyšší ceny o 2 až 3 Kč v porovnání s benzínem. Změna cen pohonných hmot nastala v důsledku situace na světových trzích. Ceny pohonných hmot dosáhly svého vrcholu v první polovině března 2022.

Nejlevnější benzín bylo možné natankovat za průměrných 47 Kč a nejlevnější nafta se tankovala za přibližně 49,50 Kč. Začátkem dubna vláda České republiky schválila balíček, který pomůže snížit ceny pohonných hmot. Obsahem balíčku je například snížení spotřební daně za pohonné hmoty, zrušení přidávání biosložek do nafty, podpora elektromobilů nebo zrušení silniční daně.

Spotřební daň u pohonných hmot by měla klesnout o 1,50 Kč za jeden litr. Jednalo by se o dočasné snížení spotřební daně od června do září roku 2022. Zrušení povinnosti přimíchávat biosložky do pohonných hmot by mohly snížit cenu nafty až o 2 Kč na litr. Zrušení silniční daně připraví sice stát asi o 4 miliardy korun za rok, pomůže však středním a malým podnikatelům, jež poskytují veřejnou dopravu atd.

Co obecně ovlivňuje cenu pohonných hmot?

Cena pohonných hmot je obecně ovlivňována mnoha faktory. Ty nejzákladnější jsou:

  • Celková inflace
  • Cena ropy v USD
  • Kurz koruny vůči dolaru
  • Náklady na distribuci, rafinaci a marketing
  • Spotřební daň
  • DPH
  • Zpřísňování limitů na obsah škodlivých látek
  • Geopolitické události (vojenské konflikty)
  • Cena emisí CO2 při zpracování ropy
  • Cenová politika hráčů na trhu
  • Konkurence v okolí dané lokality

Levný benzín a levná nafta se aktuálně zdá být minulostí a už nezáleží na tom, kdo by vyhrál neustálý souboj, zda nafta nebo benzín. Predikce na konec roku 2021 říkaly, že se nedají vyloučit ceny okolo 40 korun za litr.

V září 2021 byla meziroční cena pohonných hmot vyšší o více než 20 %. Realita přelomu března a dubna ukázala, že ceny atakovaly hranici 50 Kč za litr. Vyšší cena dieselu a benzínu je obecně ve větších městech, najít nejlevnější benzín Praha může být náročný úkol.

Kvalita pohonných hmot se může odvíjet také na ceně. Ať už jde o nejlevnější nové auto, ojetý vůz nebo luxusní automobil, někteří řidiči si rádi připlatí za pohonné hmoty s dobrým pocitem, že svému vozu dopřávají péči. Snížit cenu pohonných hmot může jednoznačně palivová karta nabízená čerpacími stanicemi. Pro příklad zmíníme tyto tankovací karty:

  • Palivová karta MOL karta
  • Palivová karta Shell karta
  • Tankovací karta OMV karta
  • Tankovací karta TANKARTA (mezi lidmi označovaná jako Benzina karta)

Tankovací karty

Tankovací karty nabízené čerpacími stanicemi pomohou zákazníkům ušetřit nemalé peníze při čerpání pohonných hmot. Tankovací karty nabízejí různé výhody a někdy jsou vyhlášené soutěže o zajímavé ceny. Každá palivová karta má samozřejmě jiné podmínky a benefity, vše se odvíjí od poskytovatele dané tankovací karty. Tankovací karta pomůže najít levný benzín, respektive už nebude potřeba hledat ten nejlevnější.

Jednoduše zajedete ke své oblíbené čerpací stanici, natankujete palivo, předložíte tankovací kartu a ušetříte. Tankovací karty pomohou nejen peněženkám Pražanům – už nebude nutné hledat na internetu ,,nejlevnější benzín Praha“. Ne všechny tankovací karty fungují na stejném principu. Některé dokáží skutečně snížit cenu za litr benzínu či dieselu.

Jiné palivové karty s sebou přináší výhody spíše při nákupu. Fungují na základě sbírání bodů za každý uskutečněný nákup, případně za natankované palivo a zákazník následně vymění nasbírané body za vybrané produkty. Může se jednat o občerstvení, teplé a studené nápoje, péče o auto aj. Nyní si povíme více o jednotlivých palivových kartách a také o historii čerpacích stanic, jež nabízejí tankovací karty.

Palivová karta MOL karta

S tankovací kartou od skupiny MOL sbírají zákazníci body za každý litr paliva, za každých 20 Kč z uskutečněného nákupu a extra body za registraci, případně body za akční nabídky. Tyto body mohou vyměnit za odměny už za 1 Kč. MOL věrnostní program je určený pro zaregistrované členy. Zákazník se může registrovat na jedné z čerpacích stanic a hned získá MOL kartu.

Při každé návštěvě ji předloží a už sbírá body. Na webových stránkách MOL společnosti je katalog odměn, kde si může klient prohlédnout nabídku produktů a občerstvení, které může mít už za 1 Kč a příslušný počet bodů. Katalog obsahuje široký výběr občerstvení, nápojů, ale také mycích programů pro auto, kondomů či baterií.

Historie: MOL čerpací stanice

Skupina MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Maďarsku. Působí ve více než 40 zemích světa a zaměstnává téměř 28 000 lidí. Provozuje 4 rafinérie a 2 petrochemické závody. Skupina MOL má také vlastní síť více než 1 900 čerpacích stanic v 12 zemích střední a jihovýchodní Evropy.

Do mezinárodní Skupiny MOL v České republice patří společnosti MOL Česká republika. S 304 čerpacími stanicemi je MOL druhým největším provozovatelem sítě čerpacích stanic na českém trhu. První MOL čerpací stanice v České republice byla otevřena v roce 2015 v Praze. Každá čerpací stanice dostává nový design a s ním spojené nové interiérové vybavení.

Modernizace s sebou nese i úpravy vybraných čerpacích stanic do nového konceptu Fresh Corner. Čerpací stanice s Fresh Cornery poskytují rozšířenou nabídku kávy z prvotřídních zrn a čerstvého a na místě připraveného občerstvení a základních potravin. Pro zákazníky je připravený MOL věrnostní program a MOL karta.

Palivová karta Shell karta

Shell karta je tankovací karta zastupující klasickou platební kartu. Zákaznický program se jmenuje Shell ClubSmart. Shell kartou může zákazník zaplatit natankované palivo i zaplatit mýto a využít výhodnější ceny, ne stojanové ceny paliv. S palivovou kartou Shell je možné platit na všech čerpacích stanicích Shell po celé Evropě.

Shell karta umožňuje klientovi nastavit limity i místa pro použití karty, jedná se o tak velmi bezpečné bezhotovostní placení. Další velkou výhodou je, že klient může uplatnit nárok na vrácení spotřební daně z ceny pohonných hmot.

Historie Shell

Společnost Royal Dutch Shell byla založena v roce 1907, ačkoli její historie sahá až do počátku 19. století. První logo vzniklo v roce 1901 a byla to mušle slávky. V roce 1904 ji nahradila mušle hřebenatky. Dnes je společnost Shell jednou z předních světových energetických společností. Zaměstnává v průměru 94 000 lidí ve více než 70 zemích. Sídlo společnosti je v Haagu, Nizozemsku. Srdcem činností jsou bezpečnost, sociální odpovědnost a odpovědnost k životnímu prostředí.

Již od dvacátých let minulého století působil Shell na území tehdejšího Československa především v oblasti dodávek motorových olejů. Motorové oleje Shell byly už tenkrát, stejně jako dnes, doporučovány téměř všemi výrobci motocyklů a automobilů na tehdejším trhu. Firma Shell Czechoslovakia byla založena v dubnu 1991, později se v souvislosti s rozdělením státu v roce 1993 člení na dvě samostatné společnosti Shell Czech Republic a Shell Slovakia.

Tankovací karta OMV karta

Palivová karta OMV karta je ideální volbou především pro vozové parky se 3 vozidly a více nebo pokud má klient vyšší roční spotřebu než 6 000 litrů paliva. V České republice funguje OMV karta nejen na čerpacích stanicích OMV, ale také na stanicích Shell, Benzina a EuroOil. Také s tankovací kartou OMV může klient uhradit mýtné či poplatky za tunely a mosty.

Ušetří tak čas a počet zastavení. OMV karta nabízí možnost zablokovat kartu v reálném čase, objednat si nové či náhradní karty, nastavit limity denní, týdenní nebo měsíční. OMV zaručuje nejvyšší úroveň bezpečnosti – PIN kódy ke kartám, nastavení limitů a různé úrovně autorizace. OMV karta má i doplňkové služby jako například mytí vozidel, čištění nákladních vozidel aj.

Historie OMV

Rakouská OMV byla jednou z prvních sítí čerpacích stanic, které po sametové revoluci vstoupily na československý trh. V říjnu 1991 byla otevřena první čerpací stanice na dálnici D1 v Pávově, tehdy ještě pod značkou ÖMV. Již v roce 1994 byla otevřena na tehdejší čerpací stanici ÖMV první prodejna VIVA, kterou dnes řidiči znají. O rok později, 7. června 1995, v souvislosti s rozšiřováním sítě na mezinárodních trzích, oznámil generální ředitel Dr. Schenz změnu názvu společnosti na současný OMV.

Společnost OMV vstoupila na český trh v roce 1991. OMV Česká republika, s.r.o. má centrálu v Praze a v současné době provozuje 137 čerpacích stanic. Zákazníci OMV mají k dispozici paliva, maziva a služby mycích linek té nejvyšší kvality; kromě toho 86 stanic VIVA nabízí, občerstvení a širokou škálu doplňkových služeb. OMV Česká republika, s.r.o. přímo zaměstnává více než 40 lidí a vytvořila více než 2 000 pracovních míst prostřednictvím své sítě čerpacích stanic.

Tankovací karta TANKARTA

TANKARTA je palivová karta od Benziny, mezi lidmi nazývaná jako Benzina karta. TANKARTA je nabízena ve dvou variantách, TANKARTA Easy a TANKARTA Business. Easy karta se vyplatí zákazníkům, kteří tankují do 500 litrů paliv za měsíc. Je ideální pro jednotlivce či rodiny. TANKART Business je výhodná při měsíční spotřebě od 500 litrů a je vhodná pro firmy a podnikatele.

Tank karta Benzina v Business variantě je akceptovaná i stanicemi EuroOil, Shell a OMV, je možné s ní koupit alkohol a cigarety a mýto. Obě varianty palivových karet je možné dobít na čerpacích stanic a platit s nimi bezhotovostně. Zákazník získá slevy z každého načerpaného litru paliva a výše slevy se odvíjí podle čerpací stanice, ne od množství paliva. Cena Easy karty je 30 Kč, dá se objednat online nebo koupit na jedné z čerpacích stanic.

Historie Benzina ORLEN

Počátek firmy Benzina sahá do roku 1920, kdy byla Rudolfem a Oldřichem Zikmundovými založena v Praze firma BZ (Bratři Zikmundové). Ta začala podnikat v prodeji paliva a roku 1923 otevřela první veřejnou čerpací stanici v Československu, na pražském Náměstí republiky.

Roku 1927 si firma nechala obchodně zaregistrovat značku motorového oleje Mogul. Do roku 1938 vybudovala v zemi celkem 1 093 čerpacích stanic. Zkratka firmy BZ, kterou byly čerpací stanice označeny, výrazně napomohla k ustálení pojmu pro tehdy nový typ stavby benzinové pumpy, benzina.

Benzina patří od ledna 2021 do skupiny ORLEN Unipetrol, jež je součástí nadnárodního koncernu ORLEN.V České republice je v provozu celkem 420 čerpacích stanic a tržní podíl je 25 %. Od roku 2019 působí Benzina i na Slovensku, kde je aktuálně 15 čerpacích stanic. Čerpací stanice Benzina ORLEN neustále rozšiřují nabídku svých privátních produktů.

Kde tankovat nejlevnější benzín a nejlevnější naftu

S tím, kde tankovat nejlevnější benzín a nejlevnější naftu, nejen v České republice, pomohou webové stránky a mobilní aplikace. Z dlouhého seznamu můžeme uvést kupříkladu web www.mbenzin.cz, kde jsou rozdělené sekce zvlášť na benzín, na naftu, LPG a CNG. Ukazuje se i datum poslední aktualizace.

Na stránce www.penize.cz je možné sledovat vývoj cen komodit v dolarech na galon, zobrazuje se také procentuální změna a můžeme si zvolit různá časová období, jež se přehledně zobrazí v grafu. Podobně funguje i web www.kurzy.cz. K mobilním aplikacím se řadí navigace Waze, kde je možné dohledat čerpací stanice s aktuálními cenami pohonných hmot.

Ceny zadávají řidiči podobně, jako zadávají sami informace o dopravě, nehodách, omezeních apod. Jako další aplikace k dohledání nejlevnějších cen pohonných hmot se dají použít Tank Navigator, iPumpuj nebo aplikaci mBenzin.cz. Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí nebo jen na krátký výlet Evropou, je vhodné si dopředu zjistit ceny pohonných hmot v cílové zemi nebo ve státě, kterým budete projíždět.

Například v Itálii bývá nejvyšší cena pohonných hmot v celé Evropě, v průměru byla cena benzínu dražší o 9 Kč na litr, u nafty přibližně o 7 Kč na litr. V Chorvatsku se cena za litr lišila o 4 Kč oproti českým cenám. Po zvýšení cen pohonných hmot v důsledku konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou byla nejvyšší cena pohonných hmot (ke konci března 2022) v Německu, Itálii, Francii, Rakousku a v České republice.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře