Změna v paušálech u OSVČ | VímVíc.cz

Změna v paušálech u OSVČ

02. 07. 2018

Osoby samostatně výdělečně činné (klasičtí živnostníci, ale také třeba svobodná povolání, soukromí zemědělci nebo lidé s příjmy z pronájmu) se už od roku 2005 můžou rozhodnout, jestli si povedou standardní daňovou evidenci či účetnictví, nebo se rozhodnou pro takzvané výdajové paušály.

Změna v paušálech u OSVČ

Paušál nebo daňová evidence

Při využití výdajového paušálu se z evidence sečtou všechny daňové příjmy a výdaje se uplatní příslušným paušálem odpovídajícímu vykonávané činnosti. Výdajový paušál u samostatné výdělečné činnosti je 40 %, 60 % nebo 80 %, a to v závislosti na vykonávané činnosti. Uplatnění výdajových paušálů je nejjednodušší, nejlevnější a pro většinu OSVČ hlavní možností, jak si veškeré daňové záležitosti vyřizovat bez cizí pomoci. Přesto není uplatňování výdajového paušálu pro některé OSVČ na hlavní činnost ideální volbou. OSVČ by měly zvážit a propočítat, zdali je pro ně výhodnější paušál nebo daňová evidence. Někteří drobní živnostníci mají z vedení daňové evidence zbytečné obavy, nižší daňová povinnost je však pádným důvodem pro vedení daňové evidence místo uplatňovaní výdajového paušálu. Když jsou skutečné výdaje vyšší než paušál, potom je daňová evidence jasnou volbou.

Předem si rozmyslete, zda je pro vás výhodnější využít daňové evidence, nebo výdajového paušálu.

Jak jak to bylo v minulých letech?

Pro příjmy za rok 2017 si bylo možné vybrat mezi starým a novým systémem, kdy starý systém umožňoval využít paušály u všech skupin OSVČ na příjmy nepřesahující dva miliony korun ročně. Výdaje paušálem tak bylo možné uplatnit nejvýše do částky 1,6 milionu u skupiny podnikatelů patřící pod 80% paušál, do částky 1,2 milionu u skupiny podnikatelů patřící pod 60% paušál, do částky 800 tisíc korun u skupiny podnikatelů patřící pod 40% paušál a do částky 600 tisíc korun u skupiny podnikatelů patřící pod 30% paušál. Nešlo ale současně uplatnit slevu na dítě nebo na manžela/manželku.

V minulých letech se neustále měnil systém využívání výdajových paušálů.

Zatímco loňský nový systém snížil limit pro využití výdajových paušálů. Předtím je šlo využít pro příjmy nepřesahující dva miliony korun ročně, v roce 2017 to byla jen polovina. Například řemeslníci, kteří si dosud díky 80% paušálu mohli takto odečíst až 1,6 milionu korun, si v minulém roce odečetli maximálně 800 tisíc korun. Současně ale bylo možné uplatnit slevu na dítě nebo na manžela/manželku.

Novela zákona

Podnikatelé v Česku mají šanci na zvýšení výdajových paušálů. Poslanci ODS předložili Sněmovně návrh, který vrací výši paušálů na původní úroveň, tedy na dvojnásobek současného stavu. Babišova vláda se však vyslovila proti navrácení výše paušálů na původní úroveň. Poslanci ODS v návrhu novely, která paušály zvyšuje, respektive vrací na úroveň roku 2016, uvedli, že loňská úprava (schválila koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL) měla negativní vliv na řadu živnostníků a drobných podnikatelů, kterým se zvýšila administrativa související s evidováním výdajů.

V návaznosti na již přijatou regulaci tehdejší vládou (kontrolní hlášení DPH, EET,…) se jednalo o další opatření omezující a komplikující drobné podnikání.

Ve zdůvodnění svého návrhu na zvýšení paušálů argumentují předkladatelé tím, že zvýšení limitů výdajových paušálů se rozšíří skupina podnikatelů, která bude moci uplatnit novou podobu výdajových paušálů, čímž dojde k úspoře administrativních nákladů. Uspořené náklady a dodatečně získaný čas budou mít stimulační efekt k rozvoji malého podnikání v České republice. Rovněž se zlepší podmínky při vstupu do podnikání, což může motivovat nové lidi ke startu podnikání.

Poslanci doufají v rozvoj podnikání v České republice.

Vláda Andreje Babiše se k návrhu na zvýšení paušálů staví odmítavě s tím, že tento krok není promyšlený a je zcela bez ekonomické analýzy. Tento názor vlády však naráží na skutečnost, že snížení výdajových paušálů (z roku 2017) nebylo součástí vládního návrhu zákona, ale bylo do zákona začleněno pozměňovacím návrhem.

Proti je Hnutí ANO, které kritizuje nedostatečné podklady pro získání kvalitní ekonomické analýzy předchozího opatření.

Kdo navrhuje novelu

Návrh na zvýšení mezní hranice příjmů podala ODS. Podporu však získala i od Pirátů a sociálních demokratů. Návrh ODS navíc před několika dny podpořil i Rozpočtový výbor Sněmovny, kde pro jeho schválení hlasovali kromě ODS, Pirátů, ČSSD také poslanci TOP 09 a KSČM. Podle jejich vyjádření je smysluplnější se zabývat spíše kontrolou velkých korporací, než omezování malých podnikatelů, na které v plné síle doléhá EET, kontrolní hlášení a související byrokracie.

Návrh na zvýšení mezní hranice podporuje většina politických stran.

Konkrétní návrh novely poslanců ODS

A jaká procentuální sazba a limity jsou nyní ve hře? První změna se týká podnikatelů, kdy lze paušál nastavit na 80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání řemeslného. Nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 1 600 000 Kč. Další možností je nastavit paušál na 60 % z příjmů ze živnostenského podnikání, kde lze nejvýše uplatnit výdaje do částky 1 200 000 Kč, pak 30 % z příjmů z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku (v tomto případě uplatníte výdaje do částky 600 000 Kč), a 40 % z jiných příjmů ze samostatné činnosti, s výjimkou příjmů podle odstavce 1 písm. d) a odstavce 6; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 800 000 Kč.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří