Vyplatí se na dovolené platit hotově nebo kartou? | VímVíc.cz

Vyplatí se na dovolené platit hotově nebo kartou?

14. 05. 2018

Také se chystáte na dovolenou a nevíte, kolik peněz s sebou vzít? Zda je lepší hotovost nebo mít finanční jistotu spíše na kreditní kartě? Přemýšlíte nad tím, co se vám vice vyplatí? Poradíme vám pár tipů, jak se správně rozhodnout.

Platba na dovolené hotově nebo kartou?

Záleží na výběru destinace

Pokud se chystáte vycestovat na dovolenou do cizích krajin, nejprve je nutné si zjistit, kolik vás bude stát výběr z bankomatu či samotná platba za zboží. Platí ale, že ve většině zemí jsou tyto transakce zdarma. Maximálně se vám může stát, že si obchodník bude účtovat nějaké poplatky. Přesto ale v porovnání se směnárenskými službami, kde se platí většinou dvě procenta z nakoupených nebo prodaných bankovek, je toto stále nejvýhodnější variant.

Před cestou si zjistěte, do jaké destinace se chystáte a jaké jsou tam možnosti.

Záleží také na tom, zda se chystáte do běžných turistických oblastí, kde jsou již zvyklí na bezhotovostní platby, nebo jestli budete cestovat do exotičtějších oblastí. V prvním případě vám pak bude stačit mít u sebe menší hotovost na případné parkovné, menší nákupy a drobné poplatky. Druhá variant již ale vyžaduje podrobnější přípravu.

Dovolená je za dveřmi a máte nutkání vzít si s sebou větší obnos peněz, který však není na účtu? Nenechte se nalákat na některé nevýhodné půjčky na ruku. Okamžité půjčky na ruku jsou sice velmi lákavé, avšak některé z nich mají nevýhodné podmínky. Vždy si je přečtěte před sjednáním jakékoliv půjčky.

Abyste se správně rozhodli, odpovězte si na následující otázky: Budu na dovolené s cestovní agenturou? Do jaké země se chystám? Budu v dané lokaci spíše cestovat, nebo se budu pohybovat na jednom místě? Co všechno o dané zemi vím? Jak chci trávit volný čas? Co vše budu potřebovat na místě platit?

Vybrali jste si exotickou dovolenou? Raději to nahlaste své bance

Chystáte se do Afriky, Asie nebo jiných netradičních destinací? Pak to raději dejte vědět své bance, která vás může včas informovat o tom, kde vaše kreditní karta nemusí fungovat, popřípadě vám rovnou tyto transakce povolí. Také v případě zabezpečení se následně vyhnete telefonátům z banky, zda jste opravdu toto zboží platili v dané zemi vy.

Pokud si nejste jistí, je dobré se poradit se svým bankéřem.

Jistota v podobě hotovosti?

Mnoho lidí bere hotovost jako jistotu, kterou mohou mít vždy u sebe, případně ji mohou rozdělit, aby předešli krádeži a následným finančním potížím. Pravidlo bezpečného rozdělení peněz by mělo platit i v případě kreditní či debetní karty. Je lepší si na dovolenou brát karty dvě. Jednu pak můžete nosit vždy u sebe a druhou uložit do bezpečí sejfu. V případě ztráty či vinou někoho dalšího pak máte jistotu, že nezůstanete zcela bez finančních prostředků. Navíc je také možné ihned kartu zablokovat a případně zpětně reklamovat nevyžádané transakce. Banka vám navíc novou kartu může do dané destinace zaslat.

Pozor, rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je výrazný. Více než polovina Čechů nezná rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. Kvůli tomu dochází k vysoké zadluženosti ve společnosti.

Příprava před odjezdem

Kromě toho, že si musíte před odjezdem zjistit všechny podrobnosti o finanční a bankovní základně daného státu, je třeba překontrolovat několik údajů. Když se rozhodnete pro plné využití platební karty, měli byste se přesvědčit o její platnosti. Další nezanedbatelnou věcí je kontrola a případné přenastavení denního a týdenního limitu. Všechna tato nastavení byste měli dělat vždy s ohledem na možná rizika s tím vyplývající.

Důležité je si předem zkontrolovat různá nastavení platební nebo debetní karty.

Výběry z bankomatu a poplatky

Některé banky nabízejí zdarma výběry z bankomatu i v zahraničí. Vždy je ale dobré mít u sebe nějakou finanční rezervu. Většinou si totiž za výběry připlatíte. Běžně se platí 80 až 100 korun. Započítat také musíte aktuální směnný kurz a půl procenta z vybrané částky. Platí proto, že byste si z bankomatu v zahraničí měli vybírat pouze v nejnutnějších situacích. Lepší je využívat přímé platby kartou či hotovost.

Zjistěte si včas, kolik si vaše banka při výběru z bankomatu v cizině účtuje.

Jak zacházet s hotovostí?

Hotovost by vám neměla nikdy chybět. Její podíl by se měl zvyšovat přímo úměrně tomu, nakolik exotická je vaše cílová destinace. Někde se vám také může stát, že někteří obchodníci váš typ karty nebudou akceptovat. Také na různých trzích či při přepravě se na kartu nespoléhejte.

Vždy si vytvořte železnou rezervu v hotovosti, nikdy totiž nevíte, kdy se bude hodit.

A kde je nejlepší směnit měnu? Je lepší peníze směnit doma nebo až na místě? Vždy záleží na zemi a aktuálním kurzu. Finanční rezervu v hotovosti ale berte v některé z tvrdých měn, v eurech nebo dolarech, korunu na místě nevyměníte. Informacemi o kurzu se vybavte už před odjezdem – a propočtěte si, kolik byste zhruba za měněnou částku měli dostat.

Výběr z karty a případná rizika

Mnoho lidí se obává, že platby kartou v zahraničí mohou být špatně zabezpečeny a mohou tedy obnášet poměrně velké riziko ztráty peněz. Není tomu ale tak. Tyto transakce jsou všude zabezpečeny stejně. Nicméně platí, že je lepší být opatrný. Kartu proto použijte tam, kde je patrné, že obchodník působí solidně. Pokud budete dodržovat následující pravidla, předejdete řadě nepříjemností. V první řadě si prohlédněte bankomat, ze kterého chcete vybírat. Při následném zadávání PIN kódu dbejte na to, aby kolem vás byl dostatečný bezpečný prostor. Pokud bankomat nevydá bankovky, zkontrolujte pro jistotu, zda nebyl na výdejní otvor instalován falešný kryt.

Vždy je třeba dodržovat bezpečnostní opatření, abyste předešli nepříjemným situacím.

Z výše uvedeného vyplývá, že obecně je nejvýhodnější variantou platit bezhotovostně kartou všude, kde to jde, a hotovost používat spíše při menších platbách. Nesmíte ale zapomínat na určitá rizika a vždy se snažte mít u sebe dostatečnou rezervu v podobě hotovosti.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře