Pracovní neschopnost ve zkušební době a kdy se bát výpovědi | VímVíc.cz

Pracovní neschopnost ve zkušební době a kdy se bát výpovědi

06. 11. 2017

Jste ve zkušební době a stalo se vám, že jste onemocněli? Máte ve zkušební době nárok na nemocenskou, nebo vás zaměstnavatel může kdykoli během vaší nemoci propustit? Přečtěte si, zda máte nárok na nemocenskou ve zkušební době.

Tento článek je staršího data, necháme ho zde pro případné porovnání změn podmínek nemocenské, neschopenky atd. Aktuální článek na téma nemocenská 2022 je k nalezení na následujícím odkazu.

Jak dlouho trvá zkušební doba?

Zkušební doba trvá zpravidla 3 měsíce ovšem u některých pracovních pozic to může být i více. Zaměstnavatel v tuto dobu zkouší, nakolik je zaměstnanec schopen plnit zadané úkoly, jak mu sedí jeho pracovní pozice a jak zapadá zaměstnanec do kolektivu. Zaměstnanec zjišťuje nakolik se cítí v daném pracovním prostředí, jak mu vyhovuje jeho pracovní pozice a jestli má pro něj smysl v pracovní pozici setrvávat. Důležité také je to, že jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec mohou oba v tuto dobu ukončit pracovní poměr bez udání důvodu.

Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou ve zkušební době ukončit pracovní poměr bez udání důvodu.

Nemocenská ve zkušební době

Přestože všichni bychom se měli snažit chodit ve zkušební době do práce, někdy to ze závažných důvodů jednoduše nevyjde. Onemocníte tak, že potřebujete zůstat několik dní doma. Jenže jak to vyřešit, když jste stále ve zkušební době? Můžete si vůbec dovolit, nepřijít do práce? Pravdou je, že pokud si potřebujete vzít ve zkušební době nemocenskou, máte na to právo. Zkušební doba trvá zpravidla 3 měsíce, ovšem vy jste proti výpovědi chráněni pouze 14 dní.

Zajímá vás také dovolená ve zkušební době?

Prvních 14 se nemusíte obávat, že by vás zaměstnavatel propustil.

Prodloužení zkušební doby kvůli nemoci

Jestliže jste ve zkušební době onemocněli například na 8 dní, budete si muset tyto dny nahradit. V praxi to tedy znamená to, že zkušební doba se vám o 8 dní, které jste nebyli v práci, prodlouží. Je to pochopitelné, protože zaměstnavatel nemohl v tyto dny posuzovat váš výkon. Pokud ovšem budete nemocní 15 a více dní, zaměstnavatel už má právo s vámi ukončit pracovní poměr. Pokud jste ovšem nemocní třeba 17 dnů a zaměstnavatel za vás nepotřebuje okamžitou náhradu, může vám tak prodloužit díky nemocenské zkušební dobu o daných 17 dní.

Zaměstnavatel i zaměstnanec musí mít stále stejné množství času si následnou spolupráci rozmyslet

Nemoc a druhá zkušební doba

Zaměstnavatel vás možná bude chtít přesvědčit o tom, že s vámi ukončí pracovní poměr a že je pro vás výhodná nová pracovní smlouva s novou zkušební dobou. Na toto ovšem nepřistupujte, protože přestože vás postihla nemoc ve zkušební době, tak toto jednání zaměstnavatele není v souladu s právem. Jediné možné prodloužení zkušební doby pokud vás potkala nemoc ve zkušební době je to, že zkušební doba se prodlouží o takový počet dní, které jste byli mimo práci kvůli dané nemoci.

Ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Jak už bylo řečeno výše, zaměstnavatel vás z práce nemůže vyhodit prvních 14 dnů vaší nemoci. Po tyto dny jste tedy proti výpovědi chráněni. Někdy ale zaměstnanec nemoc ve zkušební době využije a zruší pracovní poměr a ještě ve zkušební době náhle onemocní. Je takové zrušení pracovního poměru spolu s nemocenskou platné a musí zaměstnavatel platit náhradu ze mzdy? Zaměstnanec nemůže zrušit pracovní poměr v těchto prvních 14 dnech jeho pracovní neschopnosti. Zrušení pracovního poměru je ale platné tehdy, kdy je zrušení ve zkušební době doručeno před počátkem neschopnosti anebo po uplynutí dané doby - 14 dnů.

Pracovní neschopnost na Slovensku

Zajímavé je například to, že na Slovensku je ochranná lhůta ještě 7 dní po ukončení pracovního poměru. Nemocenskou bude platit sociální pojišťovna, které musíte začátek pracovní neschopnosti nahlásit. K tomu je ještě třeba se zaregistrovat na úřadě práce. Více si o tom přečtěte ve článku Práceneschopnosť po skončení pracovného pomeru.

Sháníte novou práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo