Práce v důchodu | VímVíc.cz

Práce v důchodu

14. 03. 2018

Jste v penzi, ale doma vás to nebaví nebo zkrátka potřebujete nějakou tu korunu k důchodu na víc? Ke starobnímu důchodu si samozřejmě můžete přivydělat. Díky aktuální situaci na trhu práce je dokonce možnost si z nabízených prací vybírat. Jaká jsou ale pravidla pro práci v důchodu? To se dozvíte v našem článku.

Práce v důchodu

Pokud jste dosáhli řádného důchodového věku a máte tedy nárok na starobní důchod, neplatí pro vás, co se týče práce žádná omezení. Můžete pracovat v jednu chvíli třeba i pro více zaměstnavatelů a klidně dosáhnout nadprůměrné mzdy. Omezovat ve výdělku vás nikdo nebude. Zaměstnat se můžete nechat například u jednoho zaměstnavatele na dohodu o pracovní činnosti a u druhého na zkrácený úvazek.

Nezapomínejte na daně

sociální a zdravotní pojištění i daně čistá mzda
I v důchodu se ze mzdy odvádí daně a sociální i zdravotní pojištění.

Co se týče daní, máte samozřejmě nárok na klasickou slevu na poplatníka, která letos činní 2 070 Kč měsíčně. Pokud vaše hrubá mzda nepřesáhne 12 200 Kč, nebude se zdravotní pojištění držet minimálního vyměřovacího základu, ale bude vypočítáno z vašich příjmů. To je drobná výjimka oproti klasickým postupům.

Ukončení pracovního poměru

výpovědí ze strany zaměstnance, zaměstnavatele anebo dohodou dvouměsíční výpovědní lhůta
Při klasickém pracovním poměru se podmínky výpovědi pro důchodce nemění.

Nárok na vyšší důchod

přepočítání starobního důchodu sociální pojištění 360 kalendářních dnů 40 až 90 Kč
Díky práci v penzi si můžete samotný důchod zvýšit až o 90 Kč měsíčně.

Práce v předčasném důchodu

Pokud do důchodu odcházíte předčasně, není to s prací tak lehké, jako v klasickém starobním důchodu. Dokud nedosáhnete věku, pro klasický starobní důchod, nemůžete mít příjem, ze kterého by vám bylo odváděno klasické nemocenské pojištění. Pokud byste tedy i přes toto omezení chtěli pracovat, pak je pro vás nejvýhodnější dohoda o provedení práce, ze které se při výdělku do 10 000 Kč neplatí zdravotní ani sociální pojištění.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Pracovní právo