Rodinné životní pojištění – Klady a zápory | VímVíc.cz

Rodinné životní pojištění – Klady a zápory

06. 05. 2018

Není výjimkou, že rodiny uzavírají životní pojištění v rámci jedné smlouvy. Tento způsob pojištění vám samozřejmě ušetří spoustu papírování a dalších nepříjemných povinností, je ale ve finále výhodné?

Rodinné životní pojištění

Jedna rodina, jedno životní pojištění – jaké jsou výhody?

Rodinné pojištění se pyšní takovou oblibou díky jeho jednoduchosti. Hlavní výhodou je především jedna smlouva, kterou je potřeba vyřídit. S tou jde tedy ruku v ruce jedno papírování a jedna platba. Najdou se ale i další výhody, které objevíte v průběhu pojištění. Jednou z nich je snazší dosáhnutí minimálního pojistného. Čekají vás také větší slevy na celou smlouvu. Ale i celkově zaplatíte za smlouvu méně, než by tomu bylo při vyřizování životního pojištění jednotlivě pro každého člena rodiny zvlášť.

Rodinné životní pojištění vám v základu ušetří čas i peníze.

Rodinné životní pojištění a jeho nevýhody

Tato část článku bude bohužel značně delší, než byla ta předchozí. Rodinné životní pojištění má bohužel hned několik nevýhod, některé zanedbatelné a některé zásadní. Jednou z nich je například případ daňové uznatelnosti, pokud si chtějí oba rodiče spořit na smlouvě. Najdou se ale zásadnější zádrhely, se kterými byste mohli v budoucnu bojovat.

Komplikace přináší rozvod

S tímto problémem se pojí značná neflexibilita rodinného životního pojištění. Rozvod je bohužel v dnešní době mezi lidmi tak častý, že je potřeba na takovou možnost myslet ve všech případech, včetně uzavření rodinného životního pojištění. V rámci rozvodového procesu řeší partneři většinou mnoho problémů od rozdělení majetku po péči o děti, málokdo tak tedy stojí o další komplikace. Těmi ale může být právě společné životní pojištění. Pokud se dvojice nemůže dohodnout ani na to, kdo si vezme který hrnek na kávu, těžko se pak domlouvají na takto závažné věci. Nakonec tedy může dojít k tomu, že nepojistník, tedy druhá pojištěná osoba, přijde o pojistnou ochranu. S tím pak mohou přijít další komplikace, jelikož vám pojišťovnanemusí nové pojištění uzavřít nebo často žádá určitou přirážku.

Nepojistník může o životní pojištění zcela přijít.

Pojištění dospělého potomka

V mnoha rodinách to funguje tím způsobem, že děti zůstávají žít doma i po dosažení zletilosti. Ať je to ale u vás také tak či jinak, pravdou je, že pouze jedna pojišťovna umožňuje pojištění s dětským tarifem až od 26, a to ale jen do první pojistné události. Ostatní pojišťovny provedou automaticky převod do dospělého tarifu bez jakéhokoliv upozornění. Dostáváte se tedy do situace, kdy už je vaše dítě dospělé, možná už stojí na vlastních nohách, ale stále je pod jednou smlouvou s vámi. Vy za něj tedy platíte zdravotní pojištění a on musí každou změnu smlouvy řešit přes vás.

Pokud jste zrovna u pojišťovny, které umožňuje dětský tarif až do 26, stojí za to po dovršení zletilosti uvažovat nad dobrovolném překlopení do dospělého tarifu. Pokud budete totiž například žádat o delší pracovní neschopnost, může pojišťovna váš tarif vypovědět a vy tak zcela přijdete možnost pojištění, nebo vám bude poskytnuto výrazně dráž a s výlukami.

Některé pojišťovny poskytují dětský tarif až do 26 let. Ne vždy to ale musí být výhodné.

Smrt pojistníka – Co potom?

Pojistník, to je člověk, který celé pojištění zařídil a uzavřel. Člověk, který má většinou jako jediný z rodiny a celém životním pojištění přehled a přesně ví, kde a jak co řešit. Pokud ale tento člověk zemře, může to přinést nemalé komplikace, které jsou navíc v takové situaci obrovskou přítěží pro každého. Takový případ řeší pojišťovny individuálně. Někde vám smlouvu prostě ukončí, jinde převedou druhého pojištěného člověka do role pojistníka a smlouva nadále pokračuje. Jsou ale i případy, kdy musíte splnit určité podmínky pro pokračování pojištění, např. minimální pojistné pro zbývající období. Další možností je, že smlouva zanikne s tím, že mohou pojištěnci uzavřít nové životní pojištění bez přezkoumání zdravotního stavu.

Velkou roli v této situaci hraje čas! Na vyřešení máte většinou 90 dnů, bez ohledu na to, jak se zrovna asi cítíte. Dobře si ale v tomto případě rozmyslete, zda není lepší, aby bylo každému členovi rodiny zřízeno jednotlivé životní pojištění a vyvarovali jste se tak další podobné situaci.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře