Levné zásilky z Číny: Výjimka DPH bude končit | VímVíc.cz

Levné zásilky z Číny: Výjimka DPH bude končit

15. 06. 2018

Levné nákupy na čínských e-shopech jsou stále populárnější a zásilek z této země rapidně přibývá. Lákadlem bylo hlavně osvobození od DPH, ale to by mělo v nejbližších letech skončit. Největší čínský gigant bude ale například doručovat své zboží z Jenče u Prahy.

Levné zásilky z Číny: Výjimka DPH bude končit

Nákupy z Číny? Proč ne!

Nákupy na zahraničních serverech jako je například Aliexpress nebo Wish, či Ebay, jsou v České republice stále populárnější. Čechům nevadí ani to, že si na zásilky z Číny většinou musí počkat i měsíc či dva. Drobné zásilky jsou totiž v tomto případě osvobozené od DPH, cla a někdy je dokonce prodejce zašle zcela zdarma, pouze za cenu zboží. Produkty na těchto webech jsou navíc kolikrát i o polovinu levnější než u nás. Není tedy divu, že lidé raději na zboží nějaký ten týden počkají, než aby zbytečně platili více peněz.

Ani několikatýdenní čekání na zásilku neodrazuje lidi od nákupů. Na čínských webech se dá totiž ušetřit i několik stovek korun na jednom produktu.

Objem zásilek z Číny ale stále narůstá a například za minulý rok byl zaznamenán nárůst těchto zásilek o neuvěřitelných čtyřicet procent. Potvrzují to jak údaje z České pošty, tak statistiky z Celní správy ČR. Lidé se nejdříve obávali těchto serverů, jelikož to nebylo tak známe a mnoho lidí tomu ani nerozumělo, jelikož weby byly pouze v cizím jazyce, nejčastěji v angličtině. Dalším strašákem byla také platba online kartou, které lidé nedůvěřují. To se ale změnilo a lidí využívající tento styl nákupů stále přibývá.

Za minulý rok byl zaznamenán nárůst zásilek z Číny o 40 %. Letos se očekává ještě větší množství odbavených zásilek než za minulý rok.

Navíc ani sledování zásilek z Číny už není tak složité, jako tomu bývalo dřív. Lidé si tak mohou svůj balíček sledovat pomocí různých programů v počítači a mají větší přehled o tom, kdy přibližně mohou zásilky z Číny očekávat, a kde se přibližně nachází. I samotní obchodníci začínají automaticky číslo zásilky, pro její sledování posílat v soukromé zprávě, takže si ho člověk nemusí složitě dohledávat.

Zásilky z Číny a sklad u Prahy

Skupina Alibaba zastřešuje například právě již zmínění Aliexpress nebo také web Taobao.com. Jedná se o firmu, která se řadí mezi čínské nadnárodní giganty, s tržní kapitalizací kolem 11 bilionů korun českých. Alibaba Group do Evropy odesílá kolem 2 milionů balíčků denně, což je skutečně nepředstavitelné množství.

Weby Aliexpress.com nebo také Taobao.com spadají pod čínského giganta Alibaba Group. Tato společnost odbaví denně kolem 2 milionů balíčku jen do Evropy.

Jelikož se zájem evropanů neustále zvyšuje, čínský gigant otevřel nové sklady, a to přímo v Jenči u Prahy. Sklad Alibaba je nadohled od jejich amerického soka, kterým je známý Amazon, jehož sklad najdete v Dobrovízi. Asi každý si vzpomene, jaké ceremoniály se kolem otevření haly Amazony odehrávaly. O otevření skladů společnosti Alibaba ví ovšem málo kdo, a to je to více než dva měsíce zpět.

Alibaba Group otvírá nové sklady v Jenči u Prahy, na dohled je pak hala jejich rivala – společnosti Amazon, která stojí v Dobrovízi.

Ironií se ovšem stává, že ze skladu společnosti Alibaba, jsou zatím zásilky odesílané pouze do Německa a západní Evropy. Do Česka tedy stále zásilky putují přímo z Číny, což by se ale mělo brzy změnit. Ze skladu v Jenči u Prahy by mělo být brzy obsluhováno i Česko a sousední Slovensko.

Konec výjimky DPH zaviní zdražování zboží

To, že Alibaba Group expanduje do Evropy, je ale možným ohrožením některých jeho výhod. Rada Evropské unie schválila již loni v prosinci novou směrnici, která by měla odbourat osvobození od DPH u zásilek do 22 eur, jako tomu bylo doposud.

Evropská unie schválila směrnici, která odbourá osvobození od DPH u zásilek do 22 eur, což povede k tomu, že se nákup prodraží.

Nová pravidla by měla být ochranou proti podstřelování hodnoty zásilek. K tomu dochází velice často právě proto, aby zásilka nepřekročila 22 eur a nemusela se danit. To znevýhodňuje místní obchodníky. Tyto nová opatření by měla vzejít v platnost přibližně v roce 2021. Od stejného roku by také mělo platit opatření pro zásilky do 150 eur. Pro takové zboží by se měli zavést zjednodušené možnosti odvodu daně, prostřednictvím zvláštního režimu jednoho správního místa.

Nová opatření se nebudou týkat jen drobných zásilek, ale dotknou se i těch dražších do 150 eur.

Co se týče malých zásilek do 22 eur, prodražení by nemělo být více než 120 korun. S velkým poklesem zájmu o zboží se ale nepočítá, protože i tak, většina produktů bude vycházet levněji než v běžném obchodě.

Tip: Nevzdávejte se výhodných nákupu na AliExpressu. Nízké ceny vám zaručí AliExpress kupóny, které můžete uplatnit na širokou nabídku zboží na AliExpress.

Aliexpress česky – jak na to?

Na závěr článku pro vás máme drobný návod, jak si nastavit abyste měli Aliexpress česky. Řada lidí, co služby tohoto serveru využívá, ovládá i angličtinu. Není to ale pravidlem, takže vzniklo hned několik variant, jak si tento web převést do českého jazyka.

Pokud neovládáte angličtinu na dobré úrovni, můžete si nastavit Aliexpress česky a nakupovat stejně jako na českých webech.

První variantou jak si aliexpress v čestině nastavit, je využití Google překladače. Jestliže využíváte internetový prohlížeč Google Chrome, stačí si v nastavení zvolit, že chcete cizojazyčné stránky automaticky překládat. Další možností je potom využití nejrůznějších webů, které vás nákupem na aliexpressu provedou. Stačí do internetového vyhledávače zadat heslo „aliexpress česky“ a tyto weby se vám samy objeví.

A jestliže chcete za zásilky z Číny ušetřit ještě víc, pak zkuste využít portál Tipli, který vám z každého nákupu vrátí peníze zpět.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: