Otcovská dovolená 2018: Kolik žádostí přišlo za první měsíc? | VímVíc.cz

Otcovská dovolená 2018: Kolik žádostí přišlo za první měsíc?

29. 03. 2018

Od roku 2018 byla v České republice zavedena možnost takzvané otcovské dovolené. V únoru měli novopečení otcové první možnost tento typ dovolené vyzkoušet. Článek přináší informace o tom, jaký má otcovská dovolená úspěch. Otcovská dovolená 2022 má jinou délku otcovské, k tomu slouží aktualizovaný článek pro rok 2022.

Jak velký úspěch zaznamenala otcovská dovolená během února?

Na některé novopečené tatínky se v únoru vztahovala první a zároveň poslední možnost nastoupit na otcovskou dovolenou, která je v našem státě velkou novinkou. Česká správa sociálního zabezpečení zaznamenala přes dva tisíce žádostí o tzv. „otcovskou dávku“. V únoru mohlo ovšem na otcovskou dovolenou nastoupit celkem kolem 21 tisíc mužů. Bylo to totiž umožněno zpět všem, kterým se potomek narodil kdykoliv od 21. prosince 2017.

Méně než čtvrtina otců, kteří měli v února poslední možnost otcovské dovolené, na ni skutečně nastoupila.

Tatínkové, kterým se děti narodily od 21. prosince 2017 do 17. ledna 2018, pak měli ovšem v únoru poslední možnost o otcovskou dovolenou požádat. V březnu jim to již umožněno být nemohlo. Žádost o otcovskou dovolenou má totiž své určité limity, kdy o ni lze žádat. Čísla za únor jsou ovšem zatím pouze orientační. Pokud se totiž někomu narodilo dítě až koncem února, žádost o otcovskou dovolenou mohla dorazit až během března. Novopečený tatínek, totiž musí žádost předat svému zaměstnavateli a ten ji až po vybrání všech sedmi dnů otcovské pošle na příslušné oddělení ČSSZ.

Otcovská dovolená nebo normální dovolená?

Celá řada otců si dříve musela brát klasickou dovolenou, aby mohli s maminkou a miminkem zůstat alespoň první týden nebo dva doma. Otcovská dovolená 2018 ale tatínkům umožní být týden doma a nemuset čerpat nic ze svého běžného volna. Podle průzkumů si ale i tak hodně tatínků otcovskou dovolenou například ještě o týden prodloužilo pomocí klasické dovolené, aby mohli doma zůstat déle. První týdny s miminkem jsou totiž pro oba rodiče poměrně náročné. Otcovská dovolená 2022 nabízí již 2 týdny volna. O tom pojednává aktuální článek odkazovaný v úvodu tohoto článku.

Maximální částka vyplacená za otcovskou dovolenou

Vybrat si otcovskou dovolenou samozřejmě není žádná povinnost. Pokud se pro ni ale rozhodnete, je nutné počítat s tím, že za 7 dní strávených doma s novým členem rodiny, vám může být vyplaceno maximálně 8 575 Kč. Pokud máte mzdu například 20 000 Kč, pak dostanete za týden doma 3 227 Kč, zmíněný limit vás v tomto případě tedy nijak trápit nemusí.

Lidé s vysokými příjmy budou nejspíše čerpat místo otcovské raději svou řádnou dovolenou.

Pro vysokopříjmové zaměstnance, je ale otcovská dovolená nevýhodná. Od mzdy 91 tisíc měsíčně a výše, už totiž všichni berou maximální možnou částku, tedy již zmíněných 8 575 Kč. Takovým zaměstnancům se většinou vyplatí čerpat spíše své klasické volno.

Otcové na mateřské

Otcovská dovolená není jediný benefit, na který mají čerství tatínkové nárok. Placené náhradní volno mohou čerpat například i kvůli převozu manželky do porodnice. Pokud ale chtějí být u porodu, firma by jim to sice měla umožnit, ale již není povinná to i proplatit.

Na mateřské dovolené může zůstat s dítětem místo matky sám otec.

Pokud má navíc otec dítěte nižší příjmy než matka, pak se často stává, že na takzvanou rodičovskou dovolenou nastoupí raději on sám. Zda bude čerpat mateřskou a později rodičovskou dovolenou matka či otec dítěte, záleží jen na tom, jak se pár dohodne. V žádném případě však nemohou čerpat tuto dovolenou oba najednou.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo