Otcovská dovolená 2018 | VímVíc.cz

Otcovská dovolená 2018

12. 03. 2018

Čekáte s partnerkou miminko a přemýšlíte, jak to bude po porodu, protože byste chtěli být při ruce a partnerce pomáhat? Od roku 2018 platí tzv. otcovská dovolená neboli otcovská poporodní péče. Ne každý na ni ale dosáhne. Aktualizované informace pro rok 2022 jsou k nalezení v článku na téma otcovská dovolená.

Co je vlastně otcovská dovolená 2018

Mateřská dovolená není jen pro ženy, partneři mají možnost se domluvit a nastoupit na rodičovskou dovolenou může i tatínek. To lze pouze za předpokladu, že matka bude normálně pracovat. Rodičovská dovolená se dá ale mezi rodiči i prostřídat. To v praxi znamená, že rok může být na mateřské dovolené otec a rok matka. Je to ale poněkud komplikované a není to moc časté.

Na mateřské dovolené nemusí být nutně žena, zůstat s dítětem doma může i otec.

Od letošního roku ale mohou být po určitou dobu s miminkem doma zůstat jak maminka, tak i tatínek. V ČR totiž vznikla takzvaná otcovská poporodní péče, jinak známá také jako otcovská dovolená. Díky ní může tatínek na 7 dní zůstat s maminkou a miminkem doma, aby pomohl s péčí v prvních dnech, kdy to nebývá snadné. Těchto sedm dní se tatínkovi neodečte z běžné dovolené, ani není neplacená. Po dobu otcovské dovolené pobírá tatínek 70 % z denního vyměřovacího základu mzdy. Čistá mzda za uplynulý měsíc, bude tedy o něco menší.

Na dobu 7 dnů mohou s miminkem doma zůstat, jak matka, tak i otec.

Ačkoliv týden není nijak dlouhá doba, ještě loni u nás tato možnost neexistovala a například v Itálii mají tatínkové nárok pouze na 1 den poporodní péče. Mezi evropskými státy ale rozhodně v poporodní otcovské péči vede Francie, která umožňuje tatínkům zůstat doma až 28 týdnů, ovšem je jim vypláceno pouze 20,2 % ze mzdy. Výhodná otcovská dovolená funguje ale například ve Španělsku. Tam tatínkové mohou doma zůstat dva týdny a dokonce za plnou hodnotu své mzdy.

Kdo má na otcovskou dovolenou nárok

Pokud si chcete o otcovskou dovolenou 2018 zažádat, musíte splnit určité podmínky. Žádat si mohou nejen klasičtí zaměstnanci, ale i podnikatelé pracující na živnostenský list. Podmínkou je, aby splnili dostatečnou dobu účasti na nemocenském pojištění. Aktuální doba, kterou je nutné splnit, jsou tři měsíce bez přerušení před nástupem na poporodní otcovskou péči.

O otcovskou péči mohou žádat i podnikatelé, kteří řádně platí nemocenské pojištění.

Muž, který si o tuto dovolenou žádá, musí být zapsán v matrice, jako otec dítěte. Případně musí převzít do náhradní rodinné péče dítě mladší 7 let.

Čerpat otcovskou dovolenou lze kdykoliv během šesti týdnů od narození či osvojení dítěte. Dovolenou si nelze rozdělit na několik částí a musí být vyčerpána najednou. Během dovolené otec nesmí pracovat ve firmě, kde dovolenou čerpá.

Otcovskou dovolenou si můžete vybrat kdykoliv během šestinedělí.

Jedním z dalších pravidel je fakt, že vždy platí pouze jedna otcovská dovolená na jeden porod. Zda se narodí jedno či tři děti, už na délku dovolené nemá vliv.

Kde si zažádat o otcovskou dovolenou

O otcovskou poporodní péči se žádá zcela stejným způsobem jako o mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel má povinnost vám ji schválit a následně ji doručit na příslušnou OSSZ.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: