Naučte se vytvářet myšlenkové mapy | VímVíc.cz

Naučte se vytvářet myšlenkové mapy a řešte problémy!

14. 02. 2019

Proč bývají myšlenkové mapy označeny za “nejlepší pomůcky pro přemýšlení”? Jak vytvořit mind map a kdo první zpopularizoval tento nástroj? Přinášíme vám několik rad včetně jednoduchého návodu k tvorbě mentální mapy. Myslíte si, že se budete u zpracování nudit? Vyvedeme vás z omylu!

Vytvořte si myšlenkovou mapu

Myšlenková mapa není žádná novinka!

Slyšeli jste někdy o myšlenkové mapě, známé také jako mentální mapa či mind map? Jedná se nástroj grafického uspořádání klíčových slov, která jsou doplněná obrázky. Mezi klíčovými slovy a obrázky můžeme sledovat vzájemné vztahy, tzv. pojmová mapa, i souvislosti.

Tyto mapy bývají označovány za “nejlepší pomůcku pro přemýšlení”, určenou především k řešení problémů, ale i snadnějšímu učení a plánování. Myšlenkové mapy se používají už od 60. let 20. století, kdy je zpopularizoval anglický autor a výchovný poradce Anthony "Tony" Peter Buzan, známý také pro svou myšlenku duševní gramotnosti.

Myšlenkové mapy zpopularizoval již v 60. letech 20. století anglický autor a výchovný poradce Tony Buzan. Tento nástroj bývá označován jako “nejlepší pomůcka pro přemýšlení”.

Využívejte své dovednosti

Myšlenkové mapy vznikly velmi zjednodušeně i kvůli tomu, aby byly jakousi imitací procesů probíhajících v mozku vyjádřenou obrázkem. Ilustrace map je rozvržena tak, aby mozek využíval své schopnosti na maximální možné úrovni. Myšlenkové mapy jsou postaveny na principu multilaterálního myšlení lidského mozku a podporují všechny funkce mozku, jako je například:

  • Paměť
  • Kreativita
  • Učení
  • Jakýkoliv typ přemýšlení
Myšlenkové mapy vyjadřují obrázkem procesy probíhající v mozku, což vede k maximálnímu využití schopností.

Jak vytvořit “mind map”?

Nejdříve si jasně stanovte, co má být centrem vaší pozornosti, co chcete řešit nebo nad jakým problémem se chcete zamyslet. To bude tzv. klíčový objekt, který se bude nacházet ve středu vaší mapy. První věc, která vám přijde na mysl, vložíte nad pravý horní okraj tohoto klíčového objektu. Tuto ideu dále ve stejném směru heslovitě rozvíjíte až do okamžiku, kdy už vás nic dalšího nenapadá. Tyto myšlenky spojte linkou a zkuste si vybavit druhou myšlenku, jež vás napadne. Pokračujte ve stejném jednání tentokrát pod první, již ilustrovanou, ideou, tedy ve směru hodinových ručiček.

Hned vedle jádra, které se nachází ve středu mapy, budou myšlenky přímo související s hlavním problémem, přičemž dále do větve zaznamenáváte i méně relevantní motivy. Touto metodou řetězení si graficky znázorníte celkovou informaci. Mapu lze na konci označit datem vzniku.

Jak vytvoříte myšlenkovou mapu?
Nejdůležitější je být si vědom klíčového objektu vaší pozornosti, který graficky zaznamenejte do středu mapy.

Kreativitě se meze nekladou

Vše můžete zakreslit na papír nebo využít novinek ze světa technologií a internetu. Pokud se štítíte papíru, postačí vám tablet nebo dokonce telefon. V dnešní době navíc existují vzory téměř ke všemu, od šablon životopisu až po šablonu myšlenkové mapy. Jedná se o jedno z řešení, které vám značně usnadní práci.

Mentální mapa může být ale opravdovým uměleckým dílem a kreativitě se meze nekladou. Výše zmíněný návod, jak vytvořit myšlenkové mapy, je správný, ale především u komplexních rozsáhlých problémů se v mapě budete možná méně orientovat. Pro lepší orientaci s důrazem na důležitost určitých myšlenek se můžete řídit několika nezávaznými zásadami tvorby myšlenkových map. Pomozte si:

  • Kreslením, vybarvováním, zvýrazňováním
  • Propojováním, strukturovaností, řazením do kategorií
  • Vyhněte se předsudkům, využívejte asociací
  • Najděte si svůj styl, buďte hravý a nespoutaní, odvažte se
  • Nebojte se používat tvary a obrázky
  • Tvořte a cvičte
Tvorba myšlenkové mapy může být velmi kreativní činností. Nebojte se uvolnit a především u komplexních problémů využít barev, obrázků a zvýraznění témat.

Co vám tvorbu usnadní?

Existuje několik dalších zásad, které vám mohou usnadnit orientaci v řešení problému pomocí myšlenkové mapy. Vyhněte se psacímu písmu a dejte přednost tiskacímu. Pro lepší přehlednost používejte jen jedno ústřední slovo na větev. Jak již bylo zmíněno výše, jednotlivé myšlenky spojte čarami.

Některé problémy jsou tak složité, že nemůžete jednu myšlenkovou mapu vytvořit za jednu schůzku, sezení či pracovní den. K mapám se průběžně vracejte. Buďte kreativní tak, jak jsme zmínili výše. U tvoření myšlenkových map se nemáte nudit, ale naopak si to užívat. Netvořte jednotvárně, vyhněte se negativním emocím a nesnažte se být za každou cenu dokonalí.

K mapám se můžete průběžně vracet, buďte struční, ale kreativní. Používejte tiskací písmo a nebojte se barev.

Buďte originální

I přesto, že jsme zmínili několik jednoduchých nezávazných zásad a navíc jsme vám poskytli jednoduchý návod, není třeba se tohoto postupu striktně držet. Přizpůsobte tvorbu myšlenkových map vašemu vlastnímu stylu. Kreativita v podobě obrázků, symbolů, kódů vám pomůže k lepší orientaci a vámi vytvořený osobní styl je jen vítaný.

Výhody a nevýhody myšlenkových map

Bezesporu existuje množství výhod plynoucích z tvorby myšlenkových map. Pokud si něco zaznamenáte tímto stylem, nelze vyloučit, že se v problému budete lépe orientovat, více si pamatovat a rychleji se o daném tématu naučíte. Komplexní problémy si žádají komplexní řešení a myšlenkové mapy umožňují mozku vnímat konkrétní problematiku souhrnně, čímž lze předejít zmatečnému výsledku. Díky myšlenkovým mapám vidí navíc jedinci na první pohled souvislosti.

Nevýhody myšlenkových map se ukáží především v okamžiku, kdy je potřeba problematiku řešit pomocí vkládání delšího textu. I přesto, že o pojmu myšlenková mapa už kdekdo slyšel, jejich tvorba není natolik rozšířena mezi populací, aby jim většina lidí porozuměla nebo se o to alespoň snažila. Graficky poslouží sice velmi dobře, ale nevyhovuje lidem s auditivní, komunikativní a motorickou pamětí.

Myšlenková mapa poslouží dobře člověku s vizuální pamětí, nevyhovuje ale lidem s auditivním, komunikativním a motorickým typem paměti.

Aplikace ke stažení

Pokud si myslíte, že k vytváření myšlenkové mapy potřebujete vzor či šablonu, vyzkoušejte nejdříve několik aplikací nabízených zdarma. Většina z nich je sice limitovaných, ale alespoň poznáte, zda se nakonec nerozhodnete vrátit k papírové podobě. Ke stažení jsou například aplikace:

  • SimpleMind
  • XMind: ZEN
  • QMindMap
  • Mydea
  • SimpleMindMap

Opravdu doporučujeme vyzkoušet techniku myšlenkové mapy a to především v okamžiku, kdy před vámi stojí problém, nad kterým se potřebujete zamyslet nebo ho vyřešit. Může se přitom jednat o naprosto všední záležitost, například jaké benefity pro zaměstnance by pro vás byly nejvhodnější. Dáte tomu šanci?

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Zábava a volný čas Rodina Návody