Proč mají Češi strach z podnikání? | VímVíc.cz

Proč mají Češi strach z podnikání?

15. 08. 2018

Vidina vlastního byznysu láká v Čechách každého druhého zaměstnance. Pro radikální změnu se však rozhodne jen 15 % z nich. Proč tedy zbytek setrvává v zaměstnaneckých poměrech a „živí“ se tak pocitem falešné jistoty?

Proč mají Češi strach z podnikání?

Vlastní firma jen jako sen

Téměř 56 procent českých zaměstnanců sní o vlastní firmě. Rozhodně se dá říci, že určitě mají dostatek kreativních nápadů, zapálení pro věc a nechybí jim ani schopnost umět si poradit za každé situace. Na čem tedy vázne to, že se nakonec pro podnikání nerozhodnou?

Realizace jejich snu se bohužel často rozpadne na jejich vlastní obavě – jednoduše mají strach. A ten je pro nás lidi zcela přirozený. Obzvlášť v situacích, které jsou pro nás nové a neznámé. Hlavní obavou tedy je, že by se neuživili. Získali dojem, že menší podnikatelé to mají aktuálně s přežitím těžké.

život je příliš krátký na to, abyste jen snili! Je lepší podnikání zkusit a říci si, že jste to udělali, než toho později litovat a říkat si „kde já mohl být, kdybych...“

Muselo by se tedy stát něco závažného, aby se tito lidé rozhoupali k tak zásadnímu kroku jako je podnikání. Dobrým příkladem je třeba vyhazov od původního zaměstnavatele. Čtvrtina lidí by už jiné zaměstnání nehledala a zkusili by jít po vlastní ose. Průzkum, který provedla společnosti Randstad uvádí, že aktuálně se rozhodlo pro založení vlastního podniku 15 % a vzdali se tak „teplého místa“ v zaměstnaneckém poměru.

Svoboda a časová flexibilita jsou největším lákadlem

Začít podnikat je jedna věc. Udělat to rozhodnutí, první krok. Nikdo vám ale dopředu nezaručí úspěch. Je třeba to zkusit a později toho nelitovat. A právě ona pomyslná nejistota je pro většinu lidí tak děsivá, že raději zůstanou u toho, co je sice nebaví, ale mají to „jisté“. Rozjezd úspěšného podnikání rozhodně něco stojí a nebavíme se zde jen o penězích, ale hlavně o vašem čase. Ze začátku je třeba investovat primárně svůj čas, veškeré své volno, obětovat čas s přáteli za budování jména vašeho nového byznysu. Setkání s přáteli je jistě fajn, ale vydělá vám to peníze?

Určitě je také důležité hned nepropadat panice, pokud by vše neběželo podle vašeho plánu. Je stěžejní mít hlavně cíl a pak už se občas stane, že zvolíte jinou cestu. Cíl by však měl zůstat stejný.

Podnikání přináší mnohem více svobody a možnost uspořádat si čas podle svého. Nemusíte se zaměstnavatele ptát zda-li si můžete vzít dovolenou. Nemusíte se nikoho doprošovat zda-li můžete navštívit lékaře. Na druhou stranu, pokud nebudete pár dní pracovat, nevyděláte si. Je to přímá úměra. Po čase se však může váš byznys dostat do stádia, že pojedete na dovolenou a budete vydělávat i v čase, kdy budete popíjet drinky na pláži v Karibiku. Jenže to není hned a je třeba již od začátku věnovat hodně času na rozjezd, abyste v budoucnu sklidili ovoce. Téměř 30 % lidí dle průzkumu společnosti Randstad láká především svoboda (dělat si věci po svém) a časová flexibilita.

na podnikání je skvělé to, že si sami vše zorganizujete a nastavíte tak, jak vám vyhovuje. na druhou stranu to není pro každého, jelikož to vyžaduje jistou dávku sebekázně a disciplíny.

Kolik je aktuálně podnikatelů na našem trhu?

Loni bylo v ČR registrováno více než 62 tisíc nových podnikatelů (OSVČ), nicméně je to pořád o 2,2 % méně než v roce 2015. Celkový počet živnostníků tak dosáhl 2,1 milionu, ale aktivních ve své činnosti je pouze 49 % z nich. Podnikání na živnostenský list v posledních letech spíše stagnuje. Češi se více přiklání k podnikání přes společnost s ručením omezeným, což přináší méně rizika a větší prestiž na trhu.

Zajímavé je, že třetina nových živností byla vydána se zaměřením na obchodní činnost. Dvě pětiny nových podnikatelů pak tvoří ženy. Pro ty je tato možnost velice zajímavá, jelikož mohou skloubit péči o domácnost a děti s prací mnohem lépe než například v korporátu na zaměstnanecký poměr.

I když je v čechách registrovaných téměř 20 % lidí jako podnikatelé, skutečně aktivní je jen polovina z nich. Můžeme tedy říci, že u nás podniká každý desátý.

Sázka na jistotu stále vyhrává

Možná už je to trochu klišé nebo přežitek, ale stále platí, že zaměstnanecký poměr je určitou formou jistoty. Vždy víte, kolik si vyděláte bez ohledu na to, jestli máte slabší měsíc. Také většinou získáte zajímavý balíček benefitů. Na druhou stranu často bývá váš plat omezen „stropem“ a vám pak může snadno klesnout motivace a s tím i pracovní výkon. Mít možnost neomezených příjmů je jistě více lákavé, ale chce to mít propracovaný systém a být vysoce efektivní.

V dnešní době není v podstatě nic jistého, jelikož firmy už si zdaleka tolik neváží svých zaměstnanců jako tomu bylo dříve. Je úplně jedno, jestli ve firmě pracujete 2 roky nebo 10 let. Klidně za vámi přijde někdo z vedení a může vás vyhodit třeba pro nadbytečnost, jelikož se firma bude restrukturalizovat a zmenšovat jednotlivé divize. Nejhorší pak je, když se toto stane někomu po padesátce. Jeho šance na nové pracovní uplatnění s věkem klesají, a to i v dnešní době, kdy je velice nízká nezaměstnanost. Bohužel zde v ČR neumíme moc ocenit starší kolegy a jejich zkušenosti. V zahraničí by takovým zaměstnancům „utrhli ruce“, aby k nim do firmy nastoupili. V tomto ohledu se toho máme ještě hodně co učit.

pokud je pro vás důležité každý měsíc dostávat stejný plat a být prostě v klidu a nic moc neřešit, zůstaňte v zaměstnání. každý z nás je jiný a podnikání je tak trochu adrenalinová záležitost, protože nikdy nevíte, co vám zítřek přinese.

Z průzkumu také vyplynulo, že mezi zaměstnanci je zhruba třetina lidí, kteří si již podnikání vyzkoušeli, ale došli k závěru, že to pro ně zkrátka není. Důvody jsou různé, ale jako nejčastější lidé uvádějí, že jim podnikání již nepřinášelo nic nového nebo byli pod velkou zátěží. Na druhou stranu u zaměstnavatele mají takoví lidé větší přidanou hodnotu, jelikož podnikání vás hodně osamostatní a získáte velmi cenné zkušenosti.

Nejoblíbenějšími zaměstnavateli jsou v Česku rodinné firmy nebo podniky menší či střední velikosti. Uvedlo to tak téměř 62 % dotazovaných v rámci průzkumu společnosti Randstad. Zbytek, tedy 38 % respondentů, volí raději velké mezinárodní firmy, tedy korporace. V poslední době roste zájem i o práci ve start-upech. Najít uplatnění právě ve start-upu považuje za zajímavé téměř 40 % lidí. A hlavně pro mladé a absolventy je toto dobrá volba. Mohou totiž získat poměrně rychle zajímavou pracovní pozici s větší volností v rozhodování a také ocení neformální atmosféru na pracovišti.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Ze života Ze života firem a kanceláří