Kontrola na nemocenské – Nebudete doma, zaplatíte pokutu! | VímVíc.cz

Kontrola na nemocenské – Nebudete doma, zaplatíte pokutu!

29. 03. 2018

Máte od doktora napsanou pracovní neschopnost, ale plánujete vyrazit z domu ven? Nemusí se vám to vyplatit. Pokud by vás navštívila kontrola na nemocenské a vy nebudete doma, připravte se klidně i na placení nepěkné pokuty.

Tento článek je staršího data, necháme ho zde pro případné porovnání změn podmínek nemocenské, neschopenky atd. Aktuální článek na téma nemocenská 2022 je k nalezení na následujícím odkazu. Obsahuje informace o důsledcích, které by hrozily pojištěnci při neplnění povinností při dočasné pracovní neschopnosti.

Nemocenská v kostce

Pokud jste nemocní nebo máte vážný úraz, je nutné si zařídit pracovní neschopnost. První tři dny nemocenské jsou neplacené, od čtvrtého dne ji pak proplácí zaměstnavatel. Pokud byste byli nemocní dlouhodobě, po čtrnácti dnech pak platbu nemocenské přebírá OSSZ. Prvních 14 dnů vás může zkontrolovat zaměstnavatel i OSSZ, při dlouhodobé nemoci vás pak kontroluje pouze sociálka. Při návštěvě lékaře za účelem vystavení pracovní neschopnosti budete dotázáni, kde se během nemocenské budete pohybovat. Není tedy nutnost se kvůli kontrolám zdržovat na adrese trvalého bydliště. K zastižení ale musíte být na té adrese, kterou nadiktujete svému lékaři.

Nemocenskou můžete trávit skoro kdekoliv, vždy ale jen na jednom místě v tutéž dobu.

Během nemocenské by se zaměstnanec měl samozřejmě zdržovat doma a léčit se. V některých případech, kdy nejde o virové onemocnění, ale třeba o zlomeninu ruky, může lékař udělit pracovně neschopnému jedinci vycházky. I tak ale platí, že se nemůžete sebrat a odejít z domu, jak se vám zachce. Pokud žádné vycházky nemáte, pak byste neměli ven chodit vůbec. Jestliže vám však ošetřující lékař nějaké vycházky dovolil, pak od něj máte i vypsané časy, kdy máte na vycházky nárok. Mimo určené časy byste ale měli být doma.

Vycházky může doktor stanovit maximálně na 6 hodin denně v době od 7 do 19 hodin.

Kontrola na nemocenské může přijít kdykoliv

Kdy můžete kontrolu očekávat? Na takovou otázku bohužel není jiné odpovědi. Kontrola v pracovní neschopnosti není víceméně nijak časově omezena. Může vás navštívit jak v pracovní dny, tak o víkendu. Výjimkou nejsou ani kontroly v pozdních hodinách, to se ale děje především v případech, kdy je důvodné podezření na podvod. Běžně se také stává, že kontrola přijde pár minut před začátkem či po konci vycházky. Proto je důležité jejich čas přesně dodržovat.

Kontroly práce neschopných jedinců chodí nejen v pracovní dny, ale i o víkendu.

Kontroly na nemocenské jsou především prováděny jako preventivní, i přes to však pokuty rozdávají. Pokud je ale vydán speciální podnět, že by dotyčný zaměstnanec mohl nemocenskou zneužívat, řeší takové případy mimo stanovený plán. Podnět pro OSSZ může podat nejen zaměstnavatel, ale i ošetřující lékař.

Co když nebudu doma? OSSZ má různá řešení

Pokud se při nemocenské budete někde potulovat a kontrola vás tak nezastihne doma, může vám hrozit hned několik různých postihů. Jedním z nich je například dočasné snížení nemocenského. To je ale ta lepší varianta. Hrozí totiž i celkové odebrání nemocenského nebo dokonce pokuta ve výši až 20 000 Kč. Ta vám ale hrozí i v případě, kdy budete mít špatně označený zvonek či schránku. Pokud byste měli zvonek nefunkční a díky tomu u vás nemohla být kontrola na nemocenské provedena, opět hrozí pokuta.

Pokuta nehrozí jen za nepřítomnost při kontrole, ale i za nefunkční či špatně označený zvonek nebo schránku.

Ve chvíli, kdy se na vás kontrola nedozvoní, najdete ve své schránce potom oznámení o provedení kontroly. V oznámení najdete informaci o tom, abyste v nejbližších ordinačních hodinách navštívili svého ošetřujícího lékaře, který potvrdí či vyvrátí trvání vaší pracovní neschopnosti. Dále pak budete vyzváni k návštěvě OSSZ za účelem podání vysvětlení, proč jste nebyli doma.

OSSZ není povinna vaše vyjádření přijmout. V takovém případě přechází váš případ do správního řízení. Nemocenské vám pak může být sníženo nebo odebráno až na sto dní.

Důvody nepřítomnosti jsou různé

Možná byste se až divili, jaké výmluvy se pro odůvodnění nepřítomnosti používají. Najdou se třeba i tací, které manželka vyhodila z domu a museli přespávat v autě nebo u kamaráda. Tím pádem se přece nemohli vyskytovat doma při kontrole z OSSZ.

Malé doporučení – Neschopenka nemusí být jediné řešení

Pokud máte v zaměstnání možnost občasné práce z domova, rozhodně ji při nějaké menší viróze využijte. Jak již bylo zmíněno, první tři dny nemocenské nejsou placené, pokud byste ale mohli ležet doma a u toho vyřizovat emaily, rozhodně se to vyplatí víc a na vykurýrování vám to třeba bude stačit. Nezapomeňte se také ujistit, zda váš zaměstnanec neposkytuje benefit v podobě Sick days, který je také velmi užitečný. Neschopenka je spíše řešením při vážnějších nemocech, avšak záleží na naturalu zaměstnance.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo