Kam v Budapešti? Lázně, Budínský hrad a další | VímVíc.cz

Kam v Budapešti? Lázně, Budínský hrad a další památky

08. 08. 2019
Budapešť - Budínský hrad, kam v Budapešti

Budapešť je hlavním městem Maďarska, země, která oplývá spoustou termálních a léčivých pramenů, největším jezerem ve střední Evropě a jazykem, kterému téměř nikdo nerozumí. Kromě toho je Maďarsko jedním z mála států Evropy, kde je pro nás Čechy levněji než doma.

Z Prahy do Budapešti dojedete autobusem za necelých sedm hodin a bude vás to stát asi 700 korun, což je nejlevnější varianta. Autem s dálniční známkou přes Slovensko je to o poznání dražší i při téměř plném osazení vozidla. Budapešť je ideální destinací na výlet i dovolenou a v tomto článku vám řekneme, kam v Budapešti vyrazit!

Kam v Budapešti? Jaká místa navštívit?

Kromě toho že je Budapešť plná památek, které vám seberou dech a celkově je to velmi krásné město, se v posledních letech mění na mladou, dynamickou metropoli. Díky penězům tekoucím z turistického ruchu je teď Budapešť čistší a modernější než kdy předtím.

Také je zde obrovský výběr restaurací všeho druhu, ve kterých se najíte za slušné peníze. Pohostinství v Budapešti následuje nejnovější trendy a tak se zhruba v 90 podnicích počítá i s vegetariány a vegany. Milovníci nočního života jistě ocení také spoustu diskoték, barů a party lodí. Zvlášť oblíbenou turistickou atrakcí jsou tzv. ruin pubs, což jsou hospody či bary situované v polorozpadlých budovách, které jim dávají velmi svébytnou atmosféru.

Tip: Chystáte se na dovolenou a chcete oslnit v místních podnicích novým outfitem? Využijte Zalando slevové kupóny a další akce. Zalando sleva vám umožní pořídit si nejnovější módní trendy za přijatelné ceny.

Lázně a Budínský hrad

Nejtradičnější památky, které si vybaví většina turistů, když se řekne „Budapešť“, jsou zajisté termální lázně Széchenyi a Budínský hrad. A není se čemu divit, vždyť obojí stojí za to! Budínský hrad je nejen architektonickým skvostem, ale zároveň sídlem Maďarské národní galerie. Překvapující je, že si uvnitř můžete prohlédnout třeba výstavu surrealistů Dalího a Magritta.

A pokud vás chození po galerii vyčerpá, na řadu přijdou právě budapešťské lázně. Blahodárné termální prameny jsou skvělým způsobem jak posílit tělo, zklidnit mysl a rychle vrátit ztracenou energii. Novogotický areál nabízí bezpočet nejrůznějších bazénů a van s rozdílnou teplotou. Kromě toho je zde několik venkovních bazénů, bublinkové lavice, chrliče vody, a divoká řeka. Celodenní vstupné vás vyjde zhruba na 400 Kč.

Budapešť - Budínský hrad, kam v Budapešti

Gélertova hora a Citadella - nejlepší výhled na Budapešť

Pokud se ptáte, kde najdete to nejkrásnější panorama, které Budapešť nabízí, Gélertova hora je jediná správná odpověď. Nemusíte se bát, nebude to žádný velký výšlap, hora má pouze 235 metrů. Třeba takový náš Říp má skoro jednou tolik. A můžeme vám slíbit, že to bude stát za to. Pokud byste se na to přeci jen necítili, můžete naskočit na autobus číslo 27, který vás vyveze téměř až na vrchol.

Citadela, která se na hoře nachází, byla postavena jako pozorovatelna v polovině 19. století během maďarské revoluce proti Habsburkům. Bohužel ke konci 2. světové války se zde usídlili Němci, kteří její vnitřek kompletně zdevastovali. Proto je dnes přístupná jen velmi malá část a jen výjimečně. Na hoře najdete také monumentální 46 metrů vysokou sochu Svobody, již vidíte na fotce. Byla odhalena v roce 1947 na počest vítězství Rudé armády.

Budapešť - Gélertova hora, Citadella

Garden of philosophy

Budapešť nezaostává ani v současném umění. Za všechny moderní sochy v městě můžeme jmenovat sousoší Garden of philosophy, neboli zahrada filozofie. Mimochodem, toto umělecké dílo můžete rovněž najít na Gélertově hoře. Nandor Wagner, maďarský umělec strávil nad jeho výrobou patnáct let života. Výsledkem je osm soch proroků a duchovních učitelů, mezi které patří například Ježíš, Abrahám a Lao-tse.

Sousoší tak svádí dohromady mnoho kultur. V kruhu stojí pět duchovních, kteří se všichni modlí k ocelové kouli. To znamená, že ač je každé učení jiné, stavebním kamenem všech by měla být dobrota. Sám Nandor Wagner říká:

Nevytvořil jsem toto dílo pro peníze nebo slávu. Smyslem je lepší vzájemné porozumění lidí.
Budapešť památky - Garden of philosophy

Most svobody Budapešť

Most svobody, nebo také Szabadság híd je krásný ocelový most zdobený bronzovými sochami turulů. Co je na něm výjimečného poznáte, pokud se na něj vydáte o víkendu. V určité víkendy se totiž most uzavře pro motoristy a stane se z něj společenské centrum. Místní si na něm rozloží deky, natáhnou houpací sítě, popíjí, povídají si a dokonce tu většinou hraje i živá hudba. Mezi další aktivity patří třeba hodiny jógy, akrobacie, nebo hraní deskových her. Budete si připadat jako ve filmu!

Noční Budapešť

Směr Praha - Budapešť

Pokud jsme vás nalákali a vy si chcete užít víkend nebo déle v Budapešti, doporučujeme začít plánovat s dostatečným předstihem. V letní sezóně je těžké tady sehnat ubytování na poslední chvíli, stejně tak místa v autobusech bývají obsazená. Jestli chcete zkusit trochu netradiční dovolenou, určitě vám doporučujeme vyzkoušet v Budapešti couchsurfing. Předem vás ale upozorňujeme, že moc Maďarů nemluví dobře anglicky, a tak se možná budete muset spolehnout na Google překladač.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Cestování a dovolená