Co je a jak funguje Couchsurfing? | VímVíc.cz

Co je a jak funguje Couchsurfing?

31. 07. 2019

Představte si, že se poprvé v životě ocitnete v cizím městě v cizí zemi. Vystoupili jste z autobusu a rozhlížíte se po okolí. Ještě jste si ani nesundali batoh ze zad a už v tu chvíli máte někoho, s kým můžete zajít na drink, kdo vás provede po památkách, nebo kdo vás u sebe dokonce nechá přespat. Napříč tomu, že jste toho člověka nikdy neviděli, víte, že se na něj můžete spolehnout. Protože jste se seznámili přes Couchsurfing.

jak funguje couchsurfing, couchsurfing praha,

Co je a jak funguje CouchSurfing?

CouchSurfing je služba provozující sociální síť, která spojuje cestovatele, vytváří přátelství, usnadňuje život a v neposlední řadě šetří peníze. Pokud patříte mezi lidi, kteří chtějí cestovat levně, nebo si dokonce chtějí cestováním vydělávat, určitě jste o něm už slyšeli. Pokud ne, ráda vás CouchSurfingem provedu. Když si vytvoříte profil na CouchSurfingu, stanete se součástí 15 milionové komunity lidí, kteří se rozhodli cestovat nekonvenčně.

Máte přátele po celém světě. Jen jste je ještě nepotkali

Abyste je potkali, stačí jim napsat zprávu. Vyhledáte lidi, kteří bydlí ve městě, do kterého máte namířeno, prohlédnete si jejich profily a oslovíte ty, kteří vás zaujmou. Napíšete něco o sobě, proč si myslíte, že byste si mohli rozumět a kdy máte v plánu podniknout cestu. Poté už nezbývá čekat, až odpoví.

Odpovědi zpravidla bývají tří druhů. Buď se to člověku v daném termínu vůbec nehodí, nebo napíše, že se s vámi rád setká a seznámí, a v nejlepším případě vás rád uvítá u sebe doma, kde vás nechá zdarma přespat jednu noc, nebo třeba i týden.

Samozřejmě se můžete stát i hostiteli a když děláte obojí (cestujete i ubytováváte), je to pro fungování služby vůbec nejlepší. Velmi důležitou součástí CouchSurfingu je totiž hodnocení a reference. Pokaždé, když u sebe někoho necháte spát, dostanete pozitivní, nebo negativní hodnocení. Podle vašich hodnocení se další uživatelé stránky rozhodují, jestli se s vámi chtějí setkat.

Historie CouchSurfingu: začalo to hackováním

Vznik myšlenky, na které je služba postavena, za sebou má skvělý příběh. Byl rok 1999 a tehdy 21letý programátor z New Hampshiru Casey Fenton získal velmi levné letenky na Island, ale neměl peníze na ubytování. Naboural se tedy do databáze Islandské univerzity a náhodně e-mailem obeslal 1500 studentů s žádostí o ubytování.

Obdržel kolem 70 nabídek a rozhodl se pro bluesového zpěváka. Při zpátečním letu do Bostonu přišel s myšlenkou vytvořit webovou stránku. Dne 12. června 1999 zaregistroval doménu couchsurfing.com. V roce 2004 byla stránka spuštěna pod statusem neziskové organizace.

V letech 2006 - 2011 rozvíjeli CouchSurfing dobrovolníci. S přibývajícím počtem uživatelů ale přestávali amatéři na stránku stačit. Byla plná chyb a často padala. Někteří měli za to, že by se web měl zrušit a mělo by se začít od píky. V roce 2006 problémy s databází dosáhly takového rozsahu, že se většina dat nenávratně ztratila. Casey Fenton požádal na internetu o pomoc. Bylo vybráno asi 8 000 dolarů a CouchSurfeři se zavázali, že web obnoví.

V roce 2011 CouchSurfing přes nevoli mnoha jeho uživatelů změnil status na ziskovou organizaci. Získal investory a pořádně se rozrostl. V roce 2012 byly představeny praktické aplikace na iOS a android, které celý proces ještě více usnadňují. Dnes má CouchSurfing kolem 15 milionů členů ve více než 200 000 městech. CouchSurfing nepůsobí jen v Evropě a Americe, můžete s ním vyrazit i do Asie. Například v Indii je velmi populární.

Je CouchSurfing bezpečný?

Ano, pokud slyšíte o CouchSurfingu poprvé, můžete si nejdřív klepat na čelo. To jako pojedu k někomu úplně cizímu domů? Co když je to násilník? Nebo deviant? Co když má rád pizzu z ananasem? Tyhle otázky jsem si taky kladla, než jsem CouchSurfing poprvé vyzkoušela. Jak postupovat krok za krokem a být při cestování v bezpečí:

  • Pořádně si člověka proklepněte, než ho oslovíte. Ujistěte se, že má dostatek pozitivních recenzí. A to jak od mužů, tak od žen.
  • Komunikujte s ním. Pište si, abyste se dozvěděli víc o tom, jaký je, jak vypadá jeho byt, jak reaguje a jestli skutečně chce, abyste u něj přespali. Couchsurfing doporučuje komunikovat především přes jejich stránky, protože vše archivují a v případě problému řeší.
  • Dejte na svou intuici. Pokud vám někdo přijde podezřelý, nebo se dostanete do situace, která vám není příjemná, rychle pryč.
  • Řekněte někomu, kde přesně budete a u koho. Pro případ, že by se něco stalo, je dobré, aby někdo z vašich přátel, nebo rodiny věděl, kde vás hledat.
  • Mějte záložní plán. Může se stát, že věci nejsou tak, jak vám byly podány online. V tom případě byste měli vědět o nejbližším hostelu, který můžete vyhledat v případě nouze. Nezapomeňte ani na cestovní pojištění
  • Rozhodně doporučuji svého hostitele, či hosta ohodnotit, aby ostatní věděli, jestli mu můžou věřit. V případě negativní zkušenosti osobu nahlaste, v zájmu svém, ale i dalších CouchSurferů.

CouchSurfing je něco jako stopování. Někdo na něj nedá dopustit, někoho děsí a nikdy by ho nevyzkoušel. Je to o přístupu a samozřejmě o štěstí. S některými lidmi, které na stránce potkáte, si budete sedět lépe než s jinými. Jedna věc je ale jistá. Určitě poznáte kulturu země lépe, než když se necháte ubytovat v hotelu. A samozřejmě budete mít i lepší historky z dovolené. Ať už to bude příběh o tom, jak jste se seznámili s nejlepším kamarádem, nebo o tom, jak bylo setkání jedno velké nedorozumění a trapas. I to totiž k cestování patří, nebo ne?

Proč si verifikovat profil?

Pro úspěch na stránkách CouchSurfingu je základem mít skvěle zpracovaný profil s aktuální fotkou. Napište ho upřímně a podrobně. Nezanedbejte ani koníčky, oblíbené filmy, dovednosti, které by se mohly ostatním hodit. Děláte reklamu sami sobě a tak to musíte brát. Klidně napište, že máte fobii z knedlíků, pokud tomu tak je. Nikdy nevíte, kdo s vámi vaše jedinečné rysy bude sdílet. Důležité je, aby ostatní našli ve vašem profilu něco, o čem si s vámi budou chtít povídat.

Verifikace profilu je jednou z cest k větší důvěryhodnosti. Stojí 60 dolarů, což je zhruba nějakých 1400 korun a platí už navždy. Jestli za to investice stojí, je subjektivní. Výhodou je, že se vám díky verifikaci podaří najít hostitele až dvakrát rychleji a budete moci zasílat neomezené množství zpráv. Pokud využíváte CouchSurfing pravidelně, usnadnilo by vám to práci a navíc byste finančně podpořili stránku jako takovou.

Couchsurfing Praha

Praha je v Česku nejžádanější lokalitou, do které zavítá každý měsíc asi tisíc uživatelů stránky. O tom, že Pražané jsou velmi pohostinní svědčí fakt, že ubytování zdarma zde nabízí více než 44 000 lidí. Jestli máte byt v Praze a alespoň jeden volný gauč, můžete si být jistí, že jakmile se zaregistrujete, dorazí vám spousta zpráv a budete si moci vybírat, koho chcete poznat.

Pokud vás CouchSurfing láká, ale zároveň si netroufnete hned k sobě vzít někoho na noc, můžete využít funkcí Meetup, nebo Hangouts. To první jsou akce pořádané komunitou, a druhá varianta je sejít se s někým jen tak třeba na procházku, nebo na pivo. Můžete se díky tomu zlepšit v jazycích a konečně na cestách zahodit Google překladač.

jak funguje couchsurfing, couchsurfing praha,

CouchSurfing v Rusku

Věřte tomu nebo ne, o CouchSurfingu vznikla dokonce i kniha. Její celý název je Couchsurfing v Rusku, aneb, jak jsem málem začal rozumět Putinovi a napsal ji Stephan Orth. Díky tomu, že autor přespával na gaučích u obyčejných lidí, poznal Rusko tak trochu jinak a více do hloubky, než bývá typické. Kniha není klasickým cestopisem, protože autor popisuje především lidi, jejich názory, zvyky, kulturu a oblíbená místa, která často bývají nepříliš známá.

Pokud vás zajímá, jaké zážitky si s CouchSurfingem můžete přivézt z dovolené, ale necítíte se ještě na to zkusit to na vlastní kůži, doporučuji si tuto knihu přečíst.

Tip: Vydáváte se na výlet za CouchSurfingem autem? Ujistěte se, že jste majitelem správné skupiny řidičského průkazu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Cestování a dovolená