Dálniční známka Slovensko nejlevněji! | VímVíc.cz

Dálniční známka Slovensko nejlevněji!

06. 08. 2019

Pokud cestujete autem na Slovensko, nevyhnete se zakoupení dálniční známky. V zemi je totiž zpoplatněna většina rychlostních komunikací. Jak již asi víte, dálniční známky, které se lepí na čelní skla vozidel, jak jsme na to zvyklí, na Slovensku nefungují. Už od roku 2016 totiž u našich slovenských sousedů platí pouze známky elektronické.

Aktuální článek pro letošní rok 2022 na téma dálniční známka v krátkosti popisuje i slovenskou dálniční známku. Především se zaměřuje na elektronickou dálniční známku ČR a na to, jak probíhá ověření platnosti dálniční známky, kde se dá známka zakoupit atd.

Dálniční známka Slovensko nejlevněji

Vzhledem k tomu, že cena dálniční známky je stanovena státem, ušetřit se na ní takřka nedá. Tím spíš že se na Slovensku kontroluje pořízení elektronické známky monitorováním značek aut pomocí mýtných bran nebo přenosných zařízení. Pokud kontrola zjistí, že auto nemá zaplacenou dálniční známku, může to řidiče stát pokutu až 500 eur.

A právě kvůli elektronické databázi nemůžou své finty využívat ani podvodníčci, kteří vyzráli na nalepovací dálniční známky. Nelegální metody jako namazání známky zespodu indulonou, aby šla snadno sloupnout a přenést do druhého auta nebo koupení týdenní známky a doufání, že se po tom celníci s dalekohledem nebudou pídit, na Slovensku neobstojí.

Ceny a druhy Slovenských dálničních známek

Všechna vozidla s hmotností do 3,5 t musí mít na dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných silnicích 1., 2. a 3. třídy zakoupenou platnou dálniční známku. Známka se dá pořídit buď na 10 dní, 30 dní, nebo na rok. Samozřejmě že je myšlen kalendářní rok a ne rok od koupě, takže čím vím se nachylujeme k novému roku, tím méně se tato varianta vyplatí. Vozidla s hmotností nad 3,5 t platí pomocí mýtného systému. Pro odečet průjezdu zpoplatněných úseků je třeba vozidlo vybavit mýtným zařízením.

Dálniční známka Slovensko nejlevněji!

Roční známka vás vyjde na 50 eur, 30 denní na 14 eur a 10 denní na 10 eur. Tady se opravdu vyplatí si spočítat, která známka je pro vás nejvýhodnější. Pokud se budete na Slovensku pohybovat třeba 14 dní, už se vám vyplatí 30 denní tarif. Naopak pokud byste byli na Slovensku po dobu dvou měsíců, je rozhodně lepší si koupit dvě 30 denní známky místo celoroční. Stejnou částku jako za vozidlo zaplatíte i za případný přívoz. Tudíž, pokud pojedete na 10 dní na Slovensko s autem a přívozem, přijde vás to na 20 eur.

Dálniční známka online

Velkou výhodou elektronických dálničních známek je to, že si je můžete opatřit na internetu přes portál Eznamka z pohodlí domova, nebo dokonce skrz aplikaci v mobilu odkudkoliv. Praktická je možnost zvolit platnost známky, tudíž ji nemusíte pořizovat v den odjezdu, ale můžete si známku zařídit už dopředu stejně jako třeba cestovní pojištění

Co bude potřeba ve formuláři online vyplnit?

  • registrační značka vozidla
  • země registrace
  • platnost známky
  • váš e-mail
  • telefonní číslo (volitelně)

Následně už si vyberete jen jestli chcete platit kartou nebo přes mobilní aplikaci. Další možností je platit převodem z bankovního účtu, ale to nedoporučujeme. Platba převodem může trvat několik dní a známka je platná až ve chvíli, kdy se platba připíše.

Kde koupit Slovenskou dálniční známku

Pokud si s online nakupováním příliš netykáte, nebo jste o jízdě na Slovensko předem nevěděli a najednou jste se octli na hranicích, samozřejmě si můžete koupit známku i fyzicky. Na hranicích bývají automaty, ve kterých si můžete koupit známku 24 hodin denně, další možností jsou benzinové pumpy nebo pobočky pošty. Pokud se rozhodnete pro pokladny u hraničních přechodů, počítejte s tím, že můžete narazit na frontu, která vás zdrží v řádu několika desítek minut.

Kdo známku na Slovensku neplatí?

Kromě už výše zmíněných motocyklistů si známku nemusí pořizovat osoby s průkazem ZTP a řidiči historických vozidel. Aby bylo vozidlo od poplatků osvobozeno, je potřeba vyplnit formulář žádosti o osvobození vozidla od poplatku. K tomuto formuláři se musí přiložit potřebné dokumenty, konkrétně průkaz historického vozidla či průkaz ZTP. Žádost se dá podat buď na vybraných kontaktních místech nebo online.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Cestování a dovolená