Je výhodnější podílový fond nebo ETF? | VímVíc.cz

Je výhodnější podílový fond nebo ETF?

12. 05. 2018

Stejně jako je to ve většině případech, i ETF a podílové fondy mají své klady i zápory. My se podíváme na to, co vlastně ETF je a jaká možnost je ve finále výhodnější.

ETF nebo podílový fond?

Co je ETF?

ETF je zkratkou pro “exchange traded funds”, neboli burzovně obchodní fondy. Tento název nám může nastínit, o co asi půjde, význam si ale vysvětlíme podrobněji. Jednoduše jde tedy o investiční nástroj, krytý kopíruje vývoj burzovně obchodovaných aktiv. Podle toho pak dělíme ETF na komoditní nebo dluhopisové, nejčastěji se pak ale jedná o akciový index. Ve spojení s ETF již můžeme zmínit jednu z jeho výhod, a tou je, že náklady potřebné na správu se dají celkem snadno redukovat na minimum. To je způsobeno tím, že se jedná o pasivní nástroj, na základě kterého se jen kopíruje složení indexu. Není tak potřeba financovat analytické oddělení.

ETF jsou ve světě velmi oblíbení na investičním trhu. V Česku zatím spíše začínají.

V České republice teprve začíná

Ve světě se může ETF chlubit velkou oblibou a v posledních letech značnému přílivu peněz. V Česku se zatím takovému úspěchu netěší, růst obliby je ale i tak výrazně znát. Stále ve větší míře můžeme narazit na názor, že podílové fondy mají příliš vysoké poplatky a zároveň výnosově zaostávají, proto je výhodnější ETF. Ačkoliv to takhle zní jednoduše, celá problematika jednoduchá není a proto se na ni v tomto článku zaměříme o něco podrobněji.

Podílové fondy

Investiční fondy se stále ještě mohou pyšnit širším záběrem a navíc často investují i do neburzovních aktiv. Na ústupu jsou dluhopisové fondy, jejichž výnosy se momentálně často dostávají až do záporných čísel. Populární jsou ale na druhou stranu nemovitostní fondy. Mezi tyto fondy patří dále také investice do obnovitelných zdrojů energie, start-up firem nebo například zemědělské půdy.

Nyní se ale zaměříme na porovnání podílových fondů a ETF, a zároveň především přiblížení ETF.

Rozdílné poplatky

Jedním z rozdílů mezi podílovými fondy a ETF jsou samozřejmě odlišné poplatky. Pojďme se tedy podívat, jak to v jednotlivých případech chodí.

Podílové fondy a poplatky

V tomto případě budeme mluvit o standardních akciových fondech. Ty si při každém vkladu na fond účtují základní vstupní poplatek ve výši 3 až 5 % vkladu. Poplatek tohoto typu najdeme i v případě dluhopisových fondů, kde se ale pohybuje ve výši 1 až 3 %. Výše poplatků se může samozřejmě měnit v závislosti na objemu investice, můžete se tak dostat i na mnohem menší hodnoty.

U podílových fondů zaplatíte vstupní poplatek ve výši 3 až 5 % vkladu.

ETF a poplatky

Základem investice do ETF je fakt, že jeho akcie si kupujete přímo na burze. To v praxi znamená, že budete potřebovat brokera, neboli obchodníka s cennými papíry, který samozřejmě něco stojí. Ve většině případech se setkáte s tím, že si takový odborní naúčtuje za každý nákup minimální poplatek 10 euro nebo dolarů. Stejná cena pak platí i v případě prodeje. Trochu jiná pravidla platí u zahraničních brokerů, kde se minimální poplatek na nákup pohybuje pouze kolem 1 eura, dále ale zaplatíte měsíční poplatek za data ve výši kolem 10 euro měsíčně. Obecně tak můžeme říci, že za nákup jednoho ETF zaplatíte v přepočtu kolem 200–250 Kč za poplatky. Prakticky tak můžeme říci, že investice do ETF se vyplatí v případě větších investic, jelikož za měsíční investici 5 000 Kč vás čekají poplatky ve výši 4 až 5 % z nákupu, tedy v podstatě stejně vysoké, jako u většiny akciových fondů.

V rámci ETF budete potřebovat brokera, který bude něco stát.

Nebaví vás vaše stávající práce nebo máte problém se zaměstnavatelem. Pak by vám mohl pomoci výpověď vzor.

V nákladovosti se ETF drží na vrcholu

Jednou z největších výhod ETF je jejich nízká roční nákladovost, která v podstatě válcuje klasické podílové fondy. Konkrétní hodnotou roční nákladovosti je 0,1 až 0,2 % ročně, což je opravdu nízká hodnota. Způsobena je kopírováním evropského akciového trhu. Na méně likvidních trzích nebo u specificky zaměřených ETF se nákladovost samozřejmě o něco zvyšuje, zpravidla se ale nedostává přes 1 %.

A jak je na tom nákladovost u investičních fondů?. Značně hůře. Zde se dostáváme k ročním hodnotám těsně pod hranici 2 %. Najdou se samozřejmě výjimky, kde je nákladovost o něco nižší, zpravidla se ale pohybuje mezi 1,8 až 1,9 %. Na druhé straně jsou v České republice i extrémy s ještě vyšší nákladovostí, a to až ve výši 3 %. To je ale velmi výjimečný stav.

ETF v rámci roční nákladovosti vítězí, často je ale důležitější výkonnost.

Na druhé straně ale musíme zmínit i podílové fondy, které svou výkonností dlouhodobě drží krok s indexem. Některé ho navíc dokonce i porážejí. Jedním z nich je například Fidelity World Fund, který má sice roční nákladovost 1,9 %, výkonností jako takovou se ale drží indexu MSCI Wordl a v některých případech ho dlouhodobě dokonce poráží. Další výhodou takového podílového fondu oproti ETF je navíc fakt, že je vedený v českých korunách, nehrozí tudíž měnové riziko.

Dalo by se tedy říci, že nákladovost jako taková nemusí být zcela zásadní. Důležitější je samotná výkonnost, která je u některých fondů tak vynikající, že index dokonce poráží.

Nevýhodou ETF je měnové riziko

Fakt, že drtivá většina ETF na burze se obchoduje prostřednictvním dolarů nebo eur, často odradí nemálo investorů. Když ale říkáme drtivá většina, znamená to, že ani v tě menšině nenajdete jediné ETF v českých korunách. Oproti tomu mají obrovskou výhodu právě podílové fondy, kterých je celá řada vedených v korunách a zajišťují tak měnové riziko. Rozdíl u jednotlivých fondů je pouze v tom, jakým způsobem riziko zajišťují. Rozhodující je to, zda je zajištěno na úrovni celého portfolia nebo například jen vůči dolarové variantě fondu. I tak je ale výběr fondů v českých korunách dost široký, s měnovým rizikem si tak v tomto případě nemusíte lámat hlavu.

A čím je vlastně měnové riziko způsobeno. Samozřejmě jde o kurzy měn, jejichž pohyb je často větší než pohyb akciového trhu. Stačí se podívat na aktuální období, kdy za poslední rok a půl ztratil dolar zhruba 20 % hodnoty oproti koruně, což je velký pohyb komplikující celý trh. Takové pohyby jsou navíc naprosto nevyzpytatelné, nelze jim tak v tomto ohledu dost dobře předcházet.

ETF v českých korunách na investičním trhu nenajdete, jedná se tak o značné měnové riziko způsobené pohybujícími se kurzy měn.

Je tedy výhodnější ETF nebo podílové fondy?

Každá z možností je výhodnější v jiné situaci. Pojďme se tedy nejprve zaměřit na ETF. Ty poskytují investorům značnou flexibilitu a jsou vhodné spíše pro krátkodobé počiny. Je to tedy spíš nástroj pro “hravé investory”, kteří pár měsíců bádají nad jednou investicí a následně ji změní zase na jinou. Zároveň musíte ale počítat s měnovým rizikem, kterému se nevyhnete. A nakonec musíte provádět operace minimálně v řádech desítek tisíc korun, pokud chcete, aby byla investice poplatkově výhodná.

Oproti tomu investiční fondy jsou vhodné pro dlouhodobé investice. Konkrétně pak mluvíme ideálně o pravidelném měsíčním investování. Jednou z největších výhod je samozřejmě již zmiňované zajištění měnového rizika, které přiláká mnoho investorů. No a další nespornou výhodou je jednoduchost investice, která je postavena pouze na převodu peněz na účet fondu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry Úspěch v kariéře