Jaký zvolit internet v Praze? | VímVíc.cz

Jaký zvolit internet v Praze?

25. 02. 2020

Bez připojení k internetu se dnes někdo jen těžko obejde. Proto je nejpohodlnější mít internet zavedený přímo doma. Ovšem se zábavou, kterou připojení k internetu přináší, je často spojeno hodně práce a rozhodování. Internetových poskytovatelů je na trhu mnoho a pro někoho může být těžké se v nabídkách jen zorientovat, a ještě se musíte konečně rozhodnout, od koho si nakonec připojení pořídíte. Proto vám v tomto článku přinášíme přehled toho, na co si dát u výběru internetu pozor a dodáváme pár tipů na nejlepší poskytovatele.

Jaký zvolit internet v Praze?

Připojení k internetu v Praze

Dnes je situace ohledně wi-fi připojení na mnohonásobně vyšší úrovni, než tomu bylo před několika lety. V devadesátých letech bylo internetové připojení drahé a mnohdy také nespolehlivé. Za tu dobu se však hodně věcí pohnulo kupředu. Ve srovnání s minulostí máte internetové podmínky naprosto ideální. Alespoň ti z vás, kteří žijí v Praze, nebo v jiných větších městech.

S připojením k internetu na vesnicích to může být bída i dnes. Ovšem hlavní město je doslova zamotané v kabelech a připojit se dá na každém rohu. To je v mnoha ohledech velkou výhodou. Zvlášť v dnešní době, kdy každý potřebuje nutně vědět, co kdo přidal na sociální sítě, jestli vám někdo zrovna nepíše na messengeru, nebo zda vám náhodou nespadl do schránky email z práce. S růstem poptávky po připojení na internet začala růst i nabídka těch, kteří tuto službu poskytují.

Nejspíš si chcete zajistit připojení k internetu také vy. V tom by neměl být vzhledem k množství možností problém. Jelikož je firem a jejich nabídek požehnaně, není proto od věci připomenout si pár položek, ne které je dobré si dát při výběru pozor. A nejen proto, že každá firma nabízí jinou cenu, jinou kvalitu připojení, nebo odlišný obsah balíčku. Až se budete rozhodovat, jaký připojení zvolit, nesahejte bezhlavě po první nabídce, která upoutá vaši pozornost. Raději zvažte všechna pro a proti a porovnejte nabídku dané firmy s konkurencí. Teprve potom dělejte závěry a můžete tak předejít zklamání či podvodu.

Na co si dát při volbě internetu pozor?

Před výběrem internetu si ujasněte především jakým způsobem chcete připojení využívat a jaká jsou vaše očekávání. Pokud chcete používat internet jen na běžné surfování, vyhledávání a podobně, nejspíš si naprosto vystačíte s jakýmkoliv připojením. Ale například internet s vyšší rychlostí přenosu dat budete potřebovat tehdy, jestli si chcete pouštět online videa v nejlepší kvalitě. Pokud například internet využíváte především k práci, třeba že nahráváte velké množství souborů, učíte se základy programování, nebo tvoříte obsah webových stránek, je rovněž lepší zvolit rychlejší variantu internetu. Zároveň je v takovém případě dobré zaměřit se na rychlost nahrávání dat, tedy uploadu. Může se stát, že se vám v počítači vytvoří dlouhá fronta fotek či souborů k nahrávání, pokud bude síť pomalá a navíc vytížená.

Pro většinu lidí jsou nejdostupnější tak zvané DSL technologie, využívající pevné telefonní linky. Ovšem ne na všech linkách lze tuto technologii použít. Kdysi méně rozšířené, ale rychlejší, je připojení k internetu přes kabelovou televizi. Další možnost internetového připojení je bezdrátové připojení, které většinou nabízejí malé společnosti. Tento druh připojení často bývá levnější a mnohdy také rychlejší než DLS technologie. Je ale třeba zajistit si speciální anténu a tu nainstalovat na střechu domu. Tím se mohou výdaje spojení se zařizováním sítě prodražit. Navíc stačí, aby byla bouřka, nebo silný vítr a fungování internetu se může nepříjemně omezit.

Rychlost internetu v Praze

Jelikož je Praha velkoměsto tak o připojení, kabely či antény zde není nouze. S tím souvisí i rychlost internetu, na kterou se zřejmě také budete při rozhodování ohlížet. Dále si ale také dávejte pozor na údaje o rychlosti datového toku, který firmy nabízející internet inzerují. Věnujte zvýšenou pozornost položce rychlost připojení. Velmi často poskytovatelé uvádějí rychlost tak zvaného downloadu. Neboli jakou rychlostí z internetu můžete stahovat. Tu většinou společnosti uvádějí jako první a zákazník tak může přijít v omyl, neboť nabude dojmu, že rychlost stahování je důležitější. Oproti tomu rychlost uploadu, tedy jakou rychlostí data na internet posíláte, bývá zpravidla mnohem menší. Například stahování dat může mít rychlost 120 Mb/s, ale rychlost posílaných dat třeba jen 10 Mb/s, což je podstatný rozdíl. S nízkou mírou uploadu můžete mít pak mnoho problémů.

S příchodem třetí a čtvrté generace síťového připojení (3G a 4G sítě) nabízejí poměrně kvalitní připojení i mobilní operátoři, nejčastěji je využíván internet od O2 a Vodafone. Tento druh připojení však není dostupný po celé republice, ale v Praze naštěstí ano. Tudíž si můžete přes vašeho mobilního operátory připojení k internetu zajistit i vy. V současnosti se rychlost mobilního připojení stále zvyšuje. Pokud uvažujete o tom, zda si pořídit připojení právě přes Vodafone nebo jiného mobilního operátora, měli byste si hlídat tak zvanou rychlost FUP. Pokud totiž v daném měsíci překročíte určité množství stažených dat, operátor vám automaticky sníží rychlost internetu na minimum.

Kolik za internet zaplatit?

Cena často hraje ve výběru velkou roli. Pro někoho může být dokonce rozhodující. Důležitá je ale také kvalita služeb, které vám poskytovatel nabízí, proto byste se neměli při výběru omezovat jen na málo peněz. Ceny se odvíjí jednak od toho, kdo internet poskytuje, ale také od služeb, které si následně zaplatíte. Menší poskytovatelé mají často ceny nižší. Oproti tomu většina větších společností nabízí větší škálu možností a různě výhodné balíčky obsahující internet, televizi či pevnou linku.

Možnosti internetového připojení v Praze

K internetu se v Praze připojíte téměř na každém kroku. Byť veřejné wi-fi sítě nejsou příliš kvalitní a často vypadávají a například sítě v obchodních centrech jsou často pomalé, můžete si pochvalovat kvalitní připojení alespoň pohodlí domova. Zařídit si internet v Praze není problém, jelikož poskytovatelé či operátoři už dosáhnou kamkoliv. Ovšem výběr toho pravého internetu není záležitostí několika minut, ale mnohdy vyžaduje trochu rozhodování. Kromě toho, co od připojení očekáváte a vyžadujete, si také musíte rozmyslet, zda je pro vás vhodnější jedno ze dvou druhů připojení, a to:

  • Drátové připojení
  • Bezdrátové připojení

Výhoda bezdrátového připojení spočívá v tom, že nejste odkázáni na kabely od provozovatelů. Ale v tomto případě musíte být v dosahu pokrytí daného internetového poskytovatele. Je nutné si pořídit anténu a postarat se o její instalaci buď na střechu domu, nebo ven před okno či na balkón. Pokud se vyskytnou nějaké překážky na trase mezi vaší anténou a anténou poskytovatele, zhorší se kvalita přenosu. To může způsobovat nemalé potíže, například se vám mohou zadrhávat hovory přes Skype, nebo jiné videohovory.

Druhá možnost, tedy drátové připojení, využívá připojení přes kabel. Dá se připojit přes telefonní vedení, ale v tomto případě může mít vliv stáří vedení a vzdálenost od ústředny. Tyto potíže ale v Praze nehrozí, tudíž se jimi ani nemusíte zabývat. Ve větších městech, mezi které spadá pochopitelně i Prha, je k dispozici připojení k internetové síti přes kabelové televize. Velice levnou volbu drátového připojení k internetu je například připojení od firmy AIM, která nabízí tarify pohybující se v cenové relaci od 200 korun.

Internet v Praze od UPC končí

Mezi nejoblíbenější operátory nabízející internet v Praze patřily společnosti UPC a O2. První zmíněná společnost zákazníkům přichystala hned několik balíčků. Zároveň postupně zvyšovala rychlost internetu, takže nejen udávala krok, ale snažila se, aby bylo připojení co nejpohodlnější a bezproblémové. UPC však na českém trhu končí a nadále budou jejich služby nabízeny pod značkou Vodafone.

Internet v Praze od společnosti O2

Společnost O2 nabízí internetové balíčky už od 299 korun měsíčně. Ke drátovému internetu od firmy O2 získáte modem za cenu 99 korun za měsíc. Pochopitelně si za tuto částku pořídíte nejpomalejší Internet HD Stříbrný 50 Mb/s. Jestliže je pro vás tato varianta vyhovující, máte vyhráno. Nenechte se ovšem zlákat hned na první pohled nízkou cenou. Za tuto částku dostane internet pouze prvního půl roku od jeho zřízení. Poté se částka navýší a dostanete ho za 499 korun měsíčně. Společnost O2 však nabízí ještě další varianty balíčků. Internet HD Zlatý se 100 Mb/s za 399 korun, ale opět jen na prvních šest měsíců, poté je jeho cena 599 korun.

Levnější připojení jen po určitou dobu platí stejně i u dalších dvou variant. Za balíček od O2 Internet HD Platinový zaplatíte 499 korun a získáte tak rychlost 250 Mb/s. Po půl roce si k poplatku měsíčně přičtěte 200 korun. Za Internet HD Diamantový, který má rychlost až 1 000 Mb/s dáte nejdřív 599 korun, pak 799 korun. Ke každému balíčku však získáte bonus sledování O2 TV zdarma. Pokud byste tuto akci nezastihli, nemusíte být příliš zklamaní, neboť společnost O2 nabízí k internetu levnější televizi, než kdybyste chtěli O2 TV sledovat a odebírali internet od jiného dodavatele. Stejně jako společnost UPC i O2 nabízí různé balíčky, které zahrnují internet, televizi či telefonní pevnou linku.

Srovnání nejoblíbenějších internetů v Praze

Před tím, než se definitivně rozhodnete, jaký internet si domů pořídíte, doporučujeme si srovnat nejen nabídky různých poskytovatelů, ale také si pečlivě pročíst jejich podmínky. Například firma O2 nabízí nižší cenu svých internetových balíčků, ovšem jen po určitou dobu. Po jejím uplynutí se měsíční sazba zvýší o 200 korun, a to u všech možných variant. Ale například hodnota jejího nejobjemnějšího balíčku činí 1 000 Mb/s. Zato nejrychlejší internet od společnosti UPC má jen 500 Mb/s, ovšem i to je více než dostačující. Pokud nemáte zájem o bezdrátový internet, musíte se také porozhlížet po ceně modemu. Tím se vám také finální částka dost prodraží.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Investice a spoření