Jak na bezpečné platby kartou na internetu? | VímVíc.cz

Jak na bezpečné platby kartou na internetu?

11. 05. 2018

I když jsme v době, kdy chodíme po obchodech spíše s kartou než s peněženkou, přes internet se stále většina lidí bojí platit právě kartou. Banky jsou si toho vědomy a snaží se placení přes internet udělat co nejbezpečnější.

Jak na bezpečné platby kartou na internetu?

Kartu si můžete zablokovat v době, kdy ji nepoužíváte

Přes počítač můžete platit všemi kartami, které mají na zadní straně u podpisového proužku vytištěný CVV či CVC číselný kód. Většinou se jedná o tři číslice. Jde to ale i s jinými kartami.

Pokud jste zkusili zaplatit kartou na internetu a zjistili jste, že vás prostě platební brána nepustí dál, zřejmě ji máte zablokovanou. Nejjednodušší cestou je zavolat na call centrum vaší banky a domluvit se s pracovníkem na odblokování, případě pak zajít osobně na pobočku. Je určitě velmi nepříjemné po dlouhých hodinách brouzdání na webu konečně sehnat to, co jste chtěli a pak zjistit, že to nemůžete zaplatit.

Před nákupem na internetu si raději zkontrolujte, zda máte kartu pro takové účely aktivní. Vyhnete se tak zbytečnému stresu při nákupech.

Také se může nastat opak, a to taková situace, že je karta odblokovaná, ale vy jste ji zkrátka zatím pro platbu přes internet nevyužili. Může se pak totiž po nějaké době sama zablokovat. Ideální je, když ji necháte „zamčenou“ a odemknete ji vždy jen před nákupem a poté ji hned zase zamknete. Sice je to pár úkonů navíc, ale v dnešní době toto nabízí téměř každá banka přes internetbanking či prostřednictvím call centra. Jedinou nevýhodou může být, že tyto úkony mohou být zpoplatněny.

CVV a CVC kódy a 3D-Secure

Kód CVV či CVC je třímístný a je uvedený na zadní straně karty u podpisového proužku. Při platbě přes internet je nutné jej uvést, jelikož byste jinak nezaplatili. V případě, že by se karta dostala do rukou někomu cizímu, tak mu stačí si tyto údaje opsat či ofotit a vy jako držitel karty můžete rychle přijít o své úspory.

Rozhodně se tedy řiďte následujícím pravidlem – vždy plaťte pouze v obchodech, které jsou zapojené v 3D-Secure. Navíc na účtu, ke kterému je karta vázána, byste měli mít jen minimální zůstatky. Finance, které máte našetřené je dobré přesouvat ideálně na spořicí účet. Mohlo by se totiž stát, že se vám hacker nabourá na účet a vy tam pak nic nenajdete.

V minulosti zabezpečení 3D-Secure znamenalo jen to, že je obchodník zapojený do systému, ve kterém se vůbec nedozví citlivé údaje z vaší karty, jako je například její číslo nebo platnost. Placení tak bylo přesměrováno na banku a obchodník dostal pouze informaci, že se platba provedla v pořádku. Pár bank pak postoupilo o krok dál tím, že začaly klientům vydávat karty, u kterých je při platbě na internetu třeba zadat ještě navíc speciální kód, který vám přijde SMS zprávou v době, kdy platbu na internetu zadáváte. Tato služba je v dnešní době zdarma a zpráva vám přijde vždy na mobilní číslo, které jste v bance nahlásili.

Rozhodně nakupujte jen na e-shopech, které jsou zapojené v systému 3D-Secure, jelikož jedině tak víte, že se jedná o bezpečnou platbu.

Virtuální karta

Tato karta v podstatě představuje jen čísla pro placení na internetu. Je to imaginární karta, kterou vám banka vydá jen pro placení na internetu. Pokud čísla uchováte v tajnosti a budete využívat vždy obchodníky zapojené v systému 3D-Secure, nemusíte se ničeho obávat. Je to příjemné řešení pro všechny, kteří nechtějí mít aktivovanou svou debetní kartu k účtu k platbám na internetu.

U „e-karty“ můžete nastavit různé stupně minimálního webového zabezpečení potřebného k uskutečnění transakce: na stupeň SSL (Secure Sockets Layer) je nastavená defaultně. V praxi to pak znamená, že při platbě v e-shopu vstoupíte do tzv. chráněného prostředí, kde vyplníte osobní a platební údaje a takto šifrované je odešlete obchodníkovi, který jako jediný vlastní speciální dekódovací klíč. Dalším typem ochrany je SET (Secure Electronic Transaction), který zamezí možnosti přečtení čísla vaší virtuální karty i danému obchodníkovi a provede ověření oprávněnosti provedení transakce obou účastníků. Většina obchodníků ale používá spíše SSL.

Virtuální platební karta je vhodná pro všechny, kteří zkrátka nechtějí mít aktivovanou svou debetní kartu k platbám na internetu.

On-line platby, u kterých kartu nebudete potřebovat

Přes internet můžete platit i jiným způsobem, než jen pomocí platební či virtuální karty. Jedná se o on-line platbu z internetového bankovnictví. U některých obchodníků si můžete ve způsobu placení vybrat platbu přímo z banky. Přes jeden klik se tak dostanete na stránku vaší banky, resp. na obrazovku s přihlášením do vašeho internetového bankovnictví. Pomocí vašeho přihlašovacího jména a hesla se pak dostanete na jednorázový příkaz k úhradě, který je již předvyplněný a vy jej pouze potvrdíte. Zde se nevyužívá služeb kartových asociací, záleží vždy na tom, která banka se dohodne s kterým obchodníkem. Tyto služby poskytuje třeba Česká spořitelna a Raiffeisenbank.

Pokud však nechcete platit kartou přes internet, máte možnost využívat plateb přes vaše internetové bankovnictví. Vybraný obchodník vás rovnou přesměruje, a vy tak pohodlně zaplatíte přes jednorázový platební příkaz.

Opatrnost nade vše

Určitě je dobré, obzvlášť v dnešní době, být na internetu opatrný se všemi svými aktivitami. U placení kartou přes internet toto platí dvojnásob. K jednoduché kontrole bezpečnosti při placení kartou přes internet pomůže i pohled na webovou adresu platební brány. Ta by vždy měla mít na začátku zabezpečení skript https://. V takovém případě máte jistotu, že probíhá šifrovaná komunikace – to znamená, že svá data poskytujete obchodníkovi v zabezpečené podobě. Naopak se vyhýbejte nezabezpečeným přenosům dat. Poznáte je tak, že adresa webové stránky začíná http://.

Rovněž je vhodné si snížit váš limit ke kartě i k účtu pro platby přes internet. Snadno to zvládnete ve svém internetovém bankovnictví nebo přes infolinku vaší banky. Navíc pokud si občas koupíte přes internet něco dražšího, tak si můžete kdykoliv jednorázově navýšit transakční limit pouze pro tento jeden nákup. Ihned po provedení platby si ho zas můžete snížit na původní částku.

Také je dobré si zpětně zkontrolovat vaše provedené platby ve vaší transakční historii. Snadno tak zjistíte, jestli byla platba skutečně odeslána a zda nenastala nějaká neočekávaná chyba. Velkou výhodou je, že platbu kartou můžete poměrně jednoduše reklamovat. Například ve chvíli, kdy se vám platba odešle omylem dvakrát. Běžně se to samozřejmě nestává, ale proč byste zrovna vy nemohli být ten jeden případ ze sta? Dobří obchodníci vaši stížnost prozkoumají a obvykle bez prodlení vyřeší. V případě problémů pomůže i vaše banka.

Po zadané platbě by měla přijít SMS zpráva, kterou pak zadáte do zabezpečeného okna. Po provedené platbě vás server automaticky přesměruje na stránky obchodníka.

Pro připomenutí zde uvádíme seznam toho, co je třeba zadat při platbě kartou on-line:

  • číslo karty = 16místné číslo na přední straně karty
  • platnost karty = datum, do kdy je karta platná bývá ve formátu měsíc/rok a je rovněž na přední straně karty
  • CVV/CVC2 kód = 3místné číslo na zadní straně karty vedle podpisového vzoru
  • Přečtěte si článek o tom, jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. Pojem kreditní karta používá většina lidí bez ohledu na typ platební karty. Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je přitom značný.

    článek je uzamčen
    Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
    nebo

    Témata:

    Platy a platové třídy Start kariéry