Jak co nejlépe reagovat na negativní feedback v práci | VímVíc.cz

Jak co nejlépe reagovat na negativní feedback v práci

10. 12. 2017

Nikoho nepotěší, pokud zpětná vazba na jeho práci není ideální. Jak ale co nejlépe k takovému feedbacku přistupovat tak, aby nás to místo ochromení někam posunulo?

Jak co nejlépe reagovat na negativní feedback v práci

Zpětná vazba? Vždy ji odosobněte

Ať už jste byli pochváleni nebo naopak za něco pokáráni, zpětnou vazbu byste si neměli brát osobně. Hodnocení na jedné straně nevypovídá o tom, jací skutečně jste, ale o tom, co si o vás myslí ostatní. Je to tedy tak trochu hra s emocemi, kterou byste se měli snažit vyhrát. Základním pravidlem je uklidnit se a nevztahovat to přímo na svou osobu, přestože například po negativní kritice, můžete cítit vztek. Obrana je navíc nejhorší věc, kterou v tu chvíli můžete udělat. Naopak ukázkou skvělého přístupu může být otázka: ,,Jsem si vědom tohoto mého sklonu, mohl byste mi v tom prosím poradit?”

Možná by vás také mohlo zajímat, jak odpovídat na negativní zpětnou vazbu u nás na VímVíc.

Základem hlavně negativní zpětné vazby je, nebrat si nic osobně.

Kontruktivní kritika aneb Nebojujte s fakty

Pokud čelíme nezdaru, máme někdy tendenci vytvářet si ohledně toho všeho celý příběh. Přemýšlíme nad tím, jaké byly okolnosti, které vedly člověka k tomu, aby nám sdělil negativní zpetnou vazbu na naši práci. V hlavě se nám rodí příběh o tom, jak jsme bezmocná oběť, které každý nadává. Měli bychom si ale uvědomit, že tohle všechno je velká ztráta času, která nám navíc bere i energii. Koneckonců, není to realita, která nám způsobuje stres, ale příběh, který kolem toho všeho v hlavě vytváříme. Zkuste se tedy příště místo toho zaměřit na fakt, jak se do budoucna zlepšit.

Zaměřte se na sebe

Zkuste se v životě spíše než na to, co dělají nebo říkají druzí, zaměřit na to, co chcete říkat nebo dělat vy. Jakkoli to může znít sobecky, zaměřte se na svoje chování, předpoklady a rozhodování. Ostatní vám můžou pomoci, ukázat, že je i jiná motivace a úhel pohledu, ale to je všechno.

Místo pozorování (ne)úspěchů ostatních se zaměřte na svůj život.

Dostali jste negativní feedback? Podívejte se na to jinak

Mnoho lidí si říká, proč se to stalo zrovna jim. Zdá se jim, že se jim dařilo a že všechno dělali tak , jak měli a negativní feedback vůbec neměl přijít. Tohle je pro ně ale jasná zpráva, že to tak možná úplně nebylo. (A nebo bylo, ale o problémech v práci zase jindy.) Možná jste si svojí pozice nevážili, brali jste úspěch samozřejmě. Život se nás stále snaží něco učit. Zkuste proto zapřemýšlet, co je to tentokrát, a pracujte na tom, abyste byli den ode dne lepší.

Negativní zpětná vazba? Ponořte se do zlepšování sama sebe

Když někoho potká negativní feedback, tak mnoho lidí má pocit, že by se měli stáhnout a udělat ze sebe oběť. Co to ale jedou zkusit naopak? Co takhle zkusit co nejpřesněji zjisti, v čem děláte chyby a proč a poté se je snažit napravit nebo rovnou nedělat? Internet je kouzelné místo pro neustálé učení. Podívejte se například na online kurzy a doučte se to, co vám chybí.

A pokud nemáte ze své práce celkově ten nejlepší pocit, podívejte se na aktuální nabídky práce a také na recenze zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří