Hotovost nebo karta aneb Čím platit na dovolené | VímVíc.cz

Hotovost nebo karta aneb Čím platit na dovolené

02. 07. 2018

Plánujete vyrazit na dovolenou? A už máte jasno, zda budete v místě platit kartou, popřípadě kolik peněz si s sebou na dovolenou vezmete v hotovosti? Přečtěte si, v jakých destinacích je ideální platit kartou a kde se bez hotovosti neobejdete.

Hotovost nebo karta aneb Čím platit na dovolené

Čím je nejlepší v zahraničí platit?

Pokud se pomalu chystáte na dovolenou, pravděpodobně také přemýšlíte o tom, jak budete v dané destinaci platit. Dříve bylo samozřejmostí, že si do cizí země musíte vyměnit měnu. Tyto časy jsou už ovšem dávno pryč. V tuto chvíli si můžete rozmyslet, zda si vyměníte určitý obnos pouze pro případ potřeby a jinak budete platit kartou, nebo budete platit pouze kartou. Nezapomeňte ale na to, že některé země se s placením kartou příliš “nekamarádí”, a mít s sebou hotovost může být nutností.

V některých zemích můžete platit jen kartou, někde ovšem musíte být připraveni na platby hotově.

Je potřeba mít s sebou hotovost?

Pokud cestujete, je ideální mít s sebou určitou částku pro případ, že budete muset něco rychle kupovat (typicky třeba jízdenku) a nebude možnost platit kartou. Na druhou stranu se ale nehodí nosit při sobě velké částky, protože byste o peníze mohli velmi rychle přijít.

Pokud s sebou máte větší hotovost, dejte si pozor na krádeže, nebo na to, abyste peníze neztratili.

Zpravidla nemusíte mít velký obnos v hotovosti do zemí Evropy, Severní Ameriky nebo Skandinávie, protože zbytek můžete pohodlně kdykoliv doplatit kartou. Jediný problém, který by vás mohl potkat je záměna “credit card” a “debit card”. Více o tom níže.

Lákají vás nabídky hotovostních půjček na ruku? Pozor na to. Samozřejmě ne všechny hotovostní půjčky na ruku jsou podvodné, ale stále se na úvěrovém trhu objevují lichvářské půjčky nebo takové, které mají velice nevýhodné podmínky.

Platba kartou v zahraničí

V dnešní době už je možné v mnoha místech platit kartou. Není ale dobré na to spoléhat, protože v některých státech platba kartou příliš nefunguje a v určitých zemích je bezhotovostní platba od poskytovatele dokonce zakázána. Typicky se jedná například o země, jako je Čína, KLDR nebo třeba Sýrie. Nejdůležitější je, najít si o vaší cílové destinaci (nebo destinacích) co nejvíce informací ohledně toho, jak se dá v místě platit, nebo jaká je vůbec situace, co se týče peněz. V některých státech je totiž dokonce nízký podíl hotovosti v oběhu a tedy i v bankomatech, typicky může jít například o africké státy. Hodí se proto situaci předem prozkoumat a připravit si podle toho výši hotovosti. Při nejhorším se můžete zeptat ještě také letušky v letadle, abyste po přistání nebyli jak Alenka v říši divů.

Než na dovolenou vyrazíte, zjistěte si předem informace ohledně množství bankomatů, nebo možnostech platit kartou.

Pokud se setkáte s tím, že platba kartou je vaším poskytovatelem do vaší cílové země zablokována, hodí se zkusit zažádat o oblokování karty na danou destinaci. V mnoha případech můžete být úspěšní. Nezapomeňte samozřejmě také zkontrolovat samotnou platnost karty před odjezdem.

Platba kartou online

Často se také samozřejmě hodí zaplatit některé možné výdaje předem platbou kartou online. Ne všechno je samozřejmě možné zaplatit online, ale co je, tak je ideální vyřešit už doma. Nebudete mít poté s mnoha platbami starosti. Naopak si ale hlídejte, abyste neposílali velký obnos platbou kartou online někam, kde si nejste jistí kvalitou zprostředkovatele.

I tehdy, pokud budete platit kartou přímo v hotelu, hlídejte neustále vaši kartu. Běžně totiž dochází ke zneužití karty právě hotely, neboť i tam se běžně kradou čísla z platebních karet. Pro tyto případy je vhodné mít již dopředu nastavené limity karet, aby zloděj nemohl vybrat velký obnos peněz.

Kde vyměnit peníze?

Jestli už se připravujete na dovolenou, tak je ideální vyměnit peníze ještě před vaším odjezdem. Peníze vyměňujte i v tom případě, pokud se u nás daná měna nedá sehnat. Typicky se jedná například o měnu Číny, která se nesmí vyvážet ze země. Jednoduše si směňte daný obnos na dolary nebo na eura, protože se směnou české koruny by mohl být v exotických nebo vzdálených zemích problém.

Podívejte se na trendy dovolených v roce 2018.

Co se týče konkrétních míst, mohou se vám vyplatit jak určité směnárny (vždy si ovšem pozorně kontrolujte kurz!), kde máte například dokonce i zákaznickou kartu, ale také například směna peněz na pumpách ONO, kde je ideální vyměnit si například eura.

Ať už peníze měníte kdekoli, vždy velmi pozorně kontrolujte aktuální směnový kurz.

Rozdíl mezi “credit card” a “debit card”

Důležité je mít na paměti ještě jednu věc, a to fakt, že země vnímají pojmy “credit card” a “debit card” často opačně. "Credit card" nebo-li kreditní karta je často vnímána jako karta, kde máte vlastní peníze a “debit card” jako karta, kde máte peníze zprostředkovatele (tedy banky). Pokud se tedy platba nepovede, zkuste prodejci říci, aby změnil nastavení terminálu, protože máte druhý typ karty. Většinou už se poté platba provede. Stejně tak, pokud se vás terminál zeptá, v jaké měně chcete zaplatit, vždy volte platbu v místní měně. Takové platby jsou výhodnější a banky vám nebudou strhávat další poplatky.

Při platbě kartou online v zahraničí vždy volte možnost platby v cizí měně, nikoliv ve své. Vyhnete se poplatkům.

Právě i pro tyto případy se hodí mít k dispozici vždy dvě karty, neboť někdy obchodník akceptuje pouze poskytovatele karet MasterCard a někdy zase Visa. Jestliže budete mít karty od obou poskytovatelů, můžete si ušetřit mnoho nepříjemností, nervů, a neprovedených plateb.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: