Firmy zahnané do kouta – Objevují se stále další benefity | VímVíc.cz

Firmy zahnané do kouta – Objevují se stále další benefity

13. 06. 2018

V současné době, kdy je minimální nezaměstnanost, si lidé mohou vybírat lepší práci. Nejvíce je poptávka po vyšších mzdách, lepších pracovních podmínkách a nejnovějším trendem jsou i firemní benefity. Společnosti si teď dávají více než jindy záležet, jaké výhody svým budoucím a současným zaměstnancům nabídnou.

Firemní benefity

Neomezené volno? V některých firmách realita

V současné době se firmy předhánějí ve výběru různých benefitů. Pryč jsou časy, kdy za výhody byly považovány například stravenky či příspěvky na životní pojištění a stavební spoření. Zaměstnanci, kteří se rozhodují mezi několika společnostmi, dávají přednost těm, které nabízejí více volných dní.

Z průzkumů mezi zaměstnanci vyplynulo, že nejlepším benefitem je více volných dní.

Přestože stravenky jsou stále oblíbeným benefitem, nepatří mezi top vyhledávané. V několika firmách dokonce zkoušejí nový systém vybírání dovolené. Jedná se o takzvané neomezené volno, kdy si zaměstnanci mohou vybírat tolik placeného volna, kolik potřebují. Podmínkou ale je zajištění plynulého chodu kanceláře, splnění všech pracovních povinností a dodání potřebných výsledků. Pro zaměstnance to znamená lepší komunikaci v týmu a také mnohem více zodpovědnosti. Firmy totiž musejí dál fungovat na sto procent.

Neomezené volno je v České republice raritou a často se s ním bohužel nesetkáte. Slaví ale nebývalý úspěch.

Vzdělávání je téměř povinností

Především mladá generace zaměstnanců vyžaduje po svém zaměstnanci možnost dalšího vzdělávání. Oblíbené jsou například jazykové kurzy nebo oborové workshopy, které mohou pomoci k budování kariéry. Další častou poptávkou jsou kurzy marketingu a sociálních sítí, popřípadě vzdělávání se v oblasti počítačové gramotnosti. Některé firmy pak nabízejí i mimopracovní kurzy. Jedná se například o zájmové kurzy fotografie, grafiky a kurzy zdravého životního stylu.

Nabídněte svým zaměstnancům výukové kurzy. Výhodou dalšího vzdělávání je nejenom spokojenost zaměstnance, ale i investice do budoucích vlastních zájmů.

Sociální bonusy a proplácení cestovného

Téměř tradiční jsou bonusy ve formě příspěvku na životní pojištění a důchodové spoření. Někteří zaměstnavatelé přispívají i na bydlení, popřípadě hypotéky či poskytují svým zaměstnancům finanční výpomoc v době krize. Oblíbeným benefitem je též příspěvek na cestovné. Tím si firmy zajišťují mnohem větší výběr potenciálních zájemců, které na první pohled delší cesta a výdaje odrazují od vycestování za prací do jiného města či místa. Novinkou ve firemních výhodách je zavádění školek, které mají otevřeno buď pouze v pracovních dnech, nebo dokonce sedm dní v týdnu 24 hodin denně. Nadstandardem je také příspěvek na osobní chůvu, která se stará o děti během pracovní doby rodičů.

Sociální bonusy nabízí již téměř každá firma. Mnoho z nich však svou nabídku stále více rozšiřuje.

Liší se také doba nově zavedených sick days, kterými si zaměstnavatel zajišťuje, že nemocný pracovník nepřijde do práce a nenakazí tak další kolegy. Toto volno se pohybuje ve většině firem od tří až do deseti pracovních dní. Každý zaměstnanec si tak toto volno může vybrat bez prokázání zdravotních důvodů.

Relaxování a Wellness

Není tajemstvím, že si každý zaměstnanec rád po práci nebo náročném dni rád odpočine. Proto sázkou na jistotu jsou benefity na různé relaxační a wellness procedury. Zároveň těmito bonusy zaměstnavatel dbá na zdraví svých zaměstnanců. Ve velké oblibě tak jsou různé sportovní aktivity, plavání, masáže či dokonce služby nutričních terapeutů. Nadstavbou jsou pak prodloužené víkendové pobyty v lázních či workshopy na téma prevence stresu.

S věkem se mění i požadavky zaměstnanců na benefity. Pro všechny věkové kategorie jsou ale více a více populární výhody na relaxační a odpočinkové aktivity.

Pracovní prostředí jako benefit

Mnoho zaměstnavatelů si neuvědomuje, že je též velmi důležité pracovní prostředí. Mnohdy právě tento faktor rozhodne o tom, zda daný zaměstnanec nastoupí či nenastoupí do práce. Pryč jsou doby, kdy stačil stůl, židle a počítač v místnosti s dvaceti dalšími lidmi. Důležité je i zázemí firmy, reprezentační prostory a základní vybavení, mezi které patří například mikrovlnka, kávovar, možnost firemního stravování a v případě kancelářských povolání i kvalitní IT vybavení. Nadstandardem je i odpočinková zóna, popřípadě i hezké okolí poblíž místa zaměstnání.

Až pro 79 % zaměstnanců je jedním z nejdůležitějších prvků místo a vybavení pracovního prostředí. Platí pravidlo, čím lépe se budou zaměstnanci v práci cítit, tím raději budou chodit do práce.

Co je teprve ve „zkušební době“

Je pravdou, že si v dnešní době zaměstnavatelé vymýšlejí různé ojedinělé bonusy. Samozřejmostí ale zůstavá, že většinu benefitů můžete čerpat až po zkušební době. Jsou ale i takové bonusy, které se týkají i nováčků. Někde vám pomůžou s odvykáním kouření, jinde třeba s úklidem domácnosti. Dalším oblíbeným benefitem jsou teambuildingy pořádané v zahraničí, nejlépe na horách nebo u moře. Záleží u nich také na programu, který by neměl být pouze pracovní, ale spíše by měl směřovat k ucelení kolektivu. Raritou jsou také příspěvky na lékařskou a rehabilitační péči. Některé firmy také zavádějí službu Tetiček, což jsou certifikované chůvy, které odvádějí děti do školy, kroužků a hlídají je během doby, v níž jsou rodiče v práci.

Možností, jak zaujmout potenciálního zájemce o zaměstnání je několik. Firmy proto zkouší stále více neobvyklé benefity.

A jak je to s benefity v zahraničí

V mnoha jiných zemí je situace obdobná. Ale jejich nabídka benefitů někdy představuje opravdu tvůrčí počin. Někteří zaměstnavatelé tak například nabízejí tetování zdarma, skipasy a aquapasy, využití hudebního studia či tzv. Purple Coins, kdy zaměstnanci darují svým kolegům tyto mince a ti si je pak mohou vyměnit za různé odměny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Personalistika a HR