Jak je důležité mít Affiliate Program? | VímVíc.cz

Jak je důležité mít Affiliate Program?

28. 09. 2017

Někteří z vás o tom už slyšeli, někteří dokonce četli, ale nikdo vám nepodal ucelené informace o tom, co je affiliate program anebo proč je důležité míti affiliate program?

Jak je důležité mít Affiliate Program?

Tato doba je nyní u konce, protože kurz na tvorbu affiliate programu vám vše okolo affiliate vysvětlí a naučí vás postavit si svůj vlastní affiliate program.

Co je Affiliate marketing?

Affiliate marketing je druh online marketingu založený na doporučeních online. Funguje to stejně, jako když vám kamarád doporučí restauraci. V offline světě mu za to můžete vy a majitel restaurace hezky poděkovat. V online světě lze naštěstí vše měřit a vyhodnocovat, a tak může majitel restaurace podpořit kamarádovo kladné doporučení tím, že mu dá z každé prodané večeře pár procent jako provizi.

Asi se shodneme na tom, že kamarád bude raději doporučovat tuto restauraci online, aby z toho také něco měl. Pojďme si tedy zadefinovat, co je affiliate.

AFFILIATE – Jedná se o síť obchodníků, kteří propagují váš online byznys a jediné co za to chtějí, je podíl na prodaném zboží.

Co je affiliate program?

Affiliate program je místo, kde shromažďujete vaše obchodníky, můžete vyhodnocovat jejich aktivitu, motivovat je a celkově s nimi rozvíjet spolupráci. Z technického hlediska se jedná o softwarové prostředí, kde se obchodníci mohou registrovat a odkud získávají materiály pro jejich propagace, mohou sledovat počet jejich kliků a prodejů a mohou žádat o výplatu svých provizí.

Na druhé straně může affiliate inzerent (e-shop, prodejce e-knih, prodejce služeb, atd..) sledovat počet registrovaných partnerů, obrat prodejů a provizí za období, schvalovat provize jednotlivých partnerů a sledovat výkony jednotlivých partnerů i celého programu.

Kdo je obchodník – Affiliate partner?

Affiliate partner je osoba, která vlastní:

  • webovou stránku
  • profil na sociálních sítích
  • e-mailovou databázi
  • jinou formu online komunikace
Affiliate partner využívá online komunikačních kanálů pro propagaci vašeho byznysu.

Kdo je Inzerent?

Inzerentem je osoba/společnost, která má nějaký produkt nebo službu a chce ji za pomoci affiliate programu prodávat online.

Proč je důležité míti affiliate program v 5 bodech:

Oproti jiným typům marketingových kanálů, u affiliate marketingu vždy přesně víte, kolik bude váš náklad. Vždy affiliate partnerům platíte pouze za uskutečněné objednávky a vyplácíte provizi pouze až je jistota, že zákazníci nevyužijí lhůty pro vrácení zboží.

1. Affiliate marketing je tedy 100% měřitelný

Další výhodou je fakt, že affiliate partneři tím, že vás propagují, zvyšují povědomí o vaší značce.

2. Podpora značky

Affiliate partneři často pomáhají samotnému inzerentovi vylepšovat jeho webové stránky, protože čím lépe bude web postavený, tím více získají provizí.

3. Partneři mohou pomoci vylepšit webové stránky

V České republice využívá affiliate marketing velmi malé množství obchodníků (do 5%) – Asi si tedy dokážete představit, kolik obchodníků tedy naproti tomu využívá reklamu ve vyhledávačích a reklamu na sociálních sítích.

4. Malá konkurence

Tím, že affiliate partneři jsou různí a využívají různé cesty propagace, dostane se váš byznys do všech možných propagačních kanálů. Partneři vás budou propagovat na sociálních sítích, na Googlu, na Seznamu, přes e-mail a přes své weby.

5. Neomezené množství propagačních kanálů

Zaujal vás affiliate marketing? Chcete si postavit vlastní affiliate program? Chcete předběhnout vaši konkurenci?

Tento kurz vás to naučí.

Autorem tohoto článku je Jaroslav Janíček.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry