Děláte něco z toho? Tyto zlozvyky jsou opravdoví ničitelé produktivity | VímVíc.cz

Děláte něco z toho? Tyto zlozvyky jsou opravdoví ničitelé produktivity

17. 05. 2017

Nic nedokáže produktivitu narušit víc, než zlozvyky. A přitom stačí tak málo, abyste měli ze dne opravdu maximum.

Děláte něco z toho? Tyto zlozvyky jsou opravdoví ničitelé produktivity

Zlozvyky způsobují například to, že se cítíme nesoustředění, odvádíme méně přesnou práci, nejsme tolik kreativní a cítíme se častěji unavení. Některé zlozvyky jsou horší, všechny se ale dají postupem času zkrotit. Jednoduše – trocha disciplíny dokáže udělat velké divy.

Trocha disciplíny dokáže udělat velké divy.

Čemu se tedy máme vyhnout, pokud potřebujeme trochu nakopnout, co se týče práce a výdrže celkově?

Impulzivní prohledávání internetu

Přibližně 15-20 minut trvá, než se plně soustředíme. To znamená, že pokud začneme pracovat na úkolu, poté rychle přeskočíme na hledání něčeho na internetu, naruší se naše soustředěnost, a my budeme úkol místo 10 minut dělat hodinu. Zkuste se nejdříve soustředit na 15 minut, a opravdu během této doby nedělat nic jiného.

Perfekcionismus

Ne každý s tím má takový problém, ale spousta lidí ano. Mnoho z nás má totiž pocit, že pokud není práce odvedena 100%, nemá to cenu. Pamatujte ale na to, že nikdo nemůže být stále a ve všem stoprocentní. Být pořád ten nejlepší může spouštět silnou vlnu stresu. Někdy prostě stačí být jednoduše „dobrý“.

Okamžité odpovídání na zprávy

Hned co dorazí e-mail, nebo zpráva, odpovídáte. To vás ale neustále od něčeho vyrušuje, a vy pak vlastně pracujete v nekonečné nesoustředěnosti. Ve stavu, kdy vás stále něco vyrušuje a vy se nikdy nemůžete úplně soustředit na práci. Zkuste příště odpovědět třeba za půl hodiny. Nebo si prostě nastavit 3x denně budík, a kontrolovat maily opravdu jen v tu dobu, kdy zazvoní.

Neodepisujte na zprávy a e-maily okamžitě, pokud to není nezbytné.

Odkládání budíku

Dělá to spousta z nás. Je to nešvar, který není jednoduché se odnaučit. Kdo by si nepospal o 10 minut déle, že? Jenže tak to většinou není. Často poté díky odložení budíku zaspíme. Co kdybychom si příště místo odkládání, budík prostě celkově nastavili na pozdější čas, a rovnou vstali?

Inspirováno článkem z Entrepreneur.com.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry Úspěch v kariéře