10 důvodů proč zkusit práci v zahraničí? | VímVíc.cz

Chcete zkusit práci v zahraničí? Přečtěte si 10 důvodů proč

22. 06. 2018

Práce v zahraničí je zkušenost k nezaplacení. Získáte cennou položku do životopisu, zlepšíte si jazyk a rozšíříte si obzory. Stále váháte? Podívejte se na 10 důvodů, proč to stojí za to.

Práce v zahraničí

1. Kolik jazyků umíš, tolikrát si člověkem

Chodit do jazykové školy nebo si stáhnout aplikaci a pravidelně si opakovat slovíčka a gramatiku je bezpochyby chvályhodná věc. Nicméně pobyt v zahraničí nic nenahradí. Neustále jste cizím jazykem obklopeni, jste nuceni v něm aktivně i pasivně komunikovat a často jej vnímáte i podprahově, jen tak mimochodem. A co víc, když už jednou odjedete do zahraničí, učení jazyka je zadarmo.

V cizině je člověk s jazykem neustále konfrontován a navíc ho to nic nestojí.

2. Poznat novou kulturu otvírá obzory

Práce v zahraničí vás přiměje přizpůsobit se novému prostředí, ve kterém jste se ocitli. Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Odlišná kultura a tradice vám dají nadhled nad vlastní kulturou. Schopnost myslet mimo zavedené rámce je velmi ceněná a bude se vám hodit v dalším zaměstnání, zvláště pokud se vrátíte zpátky do České republiky. Není kvůli tomu ani potřeba jezdit na druhou stranu zeměkoule. Například i práce v Německu vám dokáže dát novou perspektivu.

Práce v zahraničí vám ukáže, že je možné dělat věci i jinak, než jste zvyklí, a to je pro zaměstnání velmi cenná zkušenost.

3. Plusové body do životopisu

Pokud se rozhodnete pracovat v zahraničí jen omezenou dobu, abyste získali nové zkušenosti, a plánujete mít trvalé zaměstnání v České republice, získáte tím zajímavou položku do životopisu. Kromě toho, že se odlišíte od ostatních, ukážete potenciálnímu zaměstnavateli, že se aktivně staráte o svou kariéru. Po pracovní stáži či zaměstnání v zahraničí budete mít daleko vyšší šance získat zajímavé pracovní nabídky, o kterých sníte.

Podívejte se také na to, jak vytvořit vzor životopisu.

Mít v životopisu pracovní zkušenost ze zahraničí vám dá výhodu před ostatními uchazeči o práci.

4. Práce v zahraničí je finančně výhodná

Záleží samozřejmě na zemi, do které se vydáte, ale většina lidí si vybírá země, kde jsou platy vyšší než v České republice. Mnoho absolventů, kteří se vydávají po škole do světa takzvaně na zkušenou, má totiž jasný plán. Práce v zahraničí umožňuje našetřit si peníze do budoucna a začít kariéru s jistým finančním zajištěním, případně rovnou rozjet svůj vlastní podnik.

V mnoha zemích jsou platy vyšší než v ČR, což umožňuje – při skromném životním stylu – ušetřit si peníze navíc.

5. Inspirace z ciziny

Mnoho úspěšných podnikatelských záměrů či startupů vzniklo právě na základě pobytu v zahraničí. Kromě toho, že se můžete setkat se zajímavými projekty, které u nás ještě nevznikly, může vás samotné prostředí nebo změna práce inspirovat k nápadu, který má potenciál.

Pobyt v zahraničí může inspirovat k novému nápadu, ať už se jedná o zavedený projekt nebo nový podnikatelský záměr.

6. Noví přátelé i kontakty

Při pobytu v cizině získáte mnoho nových kontaktů a navážete pár přátelství. Když jste doma, máte svůj zavedený okruh přátel a známých a šance poznávat nové lidi je relativně nízká, pokud se o to sami aktivně nesnažíte. Právě fakt, že jste v cizině sami a potkáváte spoustu lidí, kteří jsou ve stejné situaci, vytváří ideální prostředí pro poznání nových lidí. Pokud nechcete být v zahraničí sami nebo nechat svou drahou polovičku doma, je tu alternativa v podobě práce v zahraničí pro páry.

V cizině je často člověk sám a potkává lidi, kteří jsou ve stejné pozici, což umožňuje navázat nové kontakty.

7. Ideální kombinace práce a cestování

Nemusíte být zrovna digitální nomád nebo letuška, ale práce v zahraničí nabízí mnoho možností, jak danou zemi poznávat, ať už po stránce geografické, společenské nebo kulturní. Existuje mnoho možností. Můžete například využít víkendy a svátky k pořádání výletů. Hlavně mladí lidé volí variantu „work and travel“, díky které nemusí mít našetřeno dopředu, ale vydělají si v rámci cestování. Dlouhodobý pobyt v cizině totiž umožňuje poznat každodenní život a nebýt jen turistou na návštěvě.

Práce v zahraničí je ideální způsob jak danou zemi, její kulturu a společnost poznat a důkladně ji procestovat.

8. Osobní rozvoj a samostatnost

Žít alespoň načas život na místě, které je cizí, dokáže zásadním způsob posílit osobnost. Práce v zahraničí vás přiměje vystoupit ze své komfortní zóny a čelit světu. V cizině jste sami za sebe a lidé vás neznají. Díky tomu si upevníte svoje hodnoty, zjistíte, v čem jste silní a na čem je naopak potřeba zapracovat. Navíc v cizině nelze tak snadno zavolat rodině nebo přátelům, aby vám s něčím pomohli, je potřeba spoléhat na svoje schopnosti a znalosti.

Pobyt v cizině často znamená nutnost vystoupit z komfortní zóny, což vede k posílení osobnosti i upevnění hodnot a postojů.

9. Změna paradigmatu a nový start

Když se člověk učí nový jazyk, lektoři mu často říkají, že v něm musí myslet a ne si věty v hlavě překládat. Změna jazyka a prostředí často může přinést nový náhled na problémy, u nichž jste se nemohli dobrat řešení, nebo nabídne zcela nový úhel pohledu. Možná se také ukáže, že onen problém není zas až tak závažný, jak se původně zdálo. Práce v zahraničí také umožní začít s čistým štítem, úplně od nuly, což umožní zařídit si věci přesně podle vašich představ.

Změna jazyka, prostředí i lidí, se kterými se setkáváte, ukáže životní situace a problémy v úplně novém světle. Díky tomu je možné nalézt řešení, která jste předtím neviděli.

10. Nic není nemožné

Najít si práci v zahraničí znamená překonat strach z neznámého, nejistotu, co vás čeká, a možná budete čelit i odrazování od tak velké změny. Pokud to všechno zvládnete, sami uvidíte, že to nebylo tak těžké ani děsivé. To je pocit, který vás nesmírně obohatí a posílí. Nic totiž pro vás není nemožné.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře