Státní svátky 2018 – Odpočineme si nejvíc za 18 let | VímVíc.cz

Státní svátky 2018 – Odpočineme si nejvíc za 18 let

09. 03. 2018

Kdo by neměl rád státní svátky, které znamenají mimo jiné pro většinu z nás dny volna? A počítali jste už, kolik jich připadá na letošní rok? My ano! A můžeme říct, že máme dobrou zprávu. Kolik nás letos čeká volných dní a na kdy připadají? O tom se dozvíte právě v našem článku.

Státní svátky 2018

V letošním roce nás čeká 13 svátků a z toho 11 připadá na pracovní den. Takže kalendář a tužku do ruky, a kroužkujte! A jak tyto dny využijete? To už necháme na vás.

Svátky 2018 – Začínáme za chvíli!

Sotva jsme se oklepali z novoroční kocoviny a máme tu březen. A s ním přichází hned první sváteční dny, které si užijeme v pohodlí domova. O kterém svátku je řeč? No přeci Velikonoce! Čeká nás tak volný pátek a pondělí, s víkendem tedy čtyři dny. A to už se vyplatí vyrazit na nějaký ten výlet, no ne?

Ještě pár let zpátky bychom si ale užili pouze tři dny pracovního volna. Velký pátek je totiž zařazen mezi státní svátky teprve od roku 2016, jde tedy o celkem čerstvou událost.

Další volno hned v květnu

I květnové svátky nám krásně vycházejí na všední dny, a to konkrétně na úterky. A které svátky to vlastně jsou? 1. května oslavíme Svátek práce a hned další týden, tedy 8. května, to bude Den vítězství.

Státní svátky v červenci

Po květnu nás čekají dva měsíce klasických pracovních dní, vynahradíme si je ale v červenci dalšími čtyřmi dny volna jako v období Velikonoc. Ty vycházejí na čtvrtek a pátek, takže ve spojení s víkendem bude odpočinek dostatečně dlouhý. O tyto dny se zasloužili Cyril a Metoděj jejich příchodem a v pátek 6. července si připomínáme upálení Jana Husa.

Podzimní svátky 2018

Prodloužený víkend nás díky Dni české státnosti čeká na konci září. V tomto období ale přichází i dva svátky, které padnou na víkend. V říjnu to je Den vzniku Československa, který vychází na neděli a v listopadu Den boje za svobodu a demokracii. Ten oslavíme v sobotu.

Vánoce 2018

V roce 2018 vychází Štědrý den na pondělí a po něm následují dva svátky vánoční. S víkendem to tedy vychází celkem na pět dní pracovního volna.

V letošním roce nás čeká 13 svátků a z toho 11 ve všední dny.
Svátky 2018

Některé dny nenakoupíme

Státní svátky jsou obecně příjemná věc, všechno má ale i své stinné stránky. Od roku 2016 platí zákon, podle kterého jsou určené svátky, ve kterých musí být zavřené obchody o rozloze větší než 200 metrů čtverečních. Tento zákon se nevztahuje pouze na benzinové pumpy, obchody na letištích, lékárny či obchody v rámci nemocnic.

Podle zákona musí mít v některé sváteční dny velké obchody zavřeno.

Kdy je zavřeno v obchodech?

Kdy mají zavřeno obchody?

Pro někoho jsou i státní svátky pracovními dny. Je to i Váš případ? Pokud ano, přečtěte si článek o tom, co vám za takové dny náleží.

Nebo si plánujete vzít v období některého ze svátků dovolenou? To není vůbec špatný nápad! S tím vám pomůže příspěvek o tom, kdy si můžete dovolenou vzít.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života zaměstnanců