5 tipů pro bezpečné investování | VímVíc.cz

5 tipů pro bezpečné investování

14. 03. 2018

Možná už jste také někdy přemýšleli o nějaké investici. Samozřejmostí je že investice mají svá rizika, a to je také důvod, proč se k tomu většina lidí ve výsledku neodhodlá. My pro vás ale máme 5 tipů, se kterými se už investic bát nemusíte.

5 tipů pro bezpečné investování

Zájem o investice roste

Se zlepšující se českou ekonomikou a s tím spojená rostoucí čistá mzda zaměstnanců, přichází stále větší zájem o možnost investování. Lidé, kteří mají více peněz, než jsou zvyklí, se dělí na dvě skupiny, a to na ty, kteří své peníze utratí víceméně hned, a potom na ty, kteří si chtějí peníze ušetřit do budoucna. Se spořením vám sice ochotně pomůže nejedna banka, to se ale většinou nevyplatí. Jedna z možností jak spořit a nechat své peníze vydělávat je i nějaká ta investice. Investování do nejrůznějších věcí je navíc výnosné, tudíž za pár let můžete mít z ušetřených peněz několikanásobnou částku a to už je lákavá nabídka.

Spoření v běžných bankách je pasé, budoucností v oblasti úspor jsou investice.

Ačkoliv sebou investice do určitého produktu nese nějaké to investiční riziko, existují poučky, díky kterým se šance na zisk stává téměř stoprocentní. Co tedy udělat pro zhodnocení své investice?

1. Neinvestujte do toho, čemu nerozumíte a nejste si tím jistí

Pokud nechápete princip nějakého produktu nebo celkově dané investici nerozumíte, tak v tom případě ruce pryč! Pravidlo číslo jedna je prosté, vždy investujte jen do toho, co vám dává smysl a rozumíte tomu. I kdyby se vám na první pohled zdálo, že věci rozumíte, je dobré si to skutečně prověřit. Věci, které nám jsou na první pohled známé, mohou být vlastně jednou velkou neznámou.

2. Vždy dodržte nastavený investiční horizont

Když si jednou nějaký investiční horizont nastavíte, už ho neměňte. Základem správného investování je disciplína, se kterou se pojí i vůle dodržet předem stanovenou délku investice. Horizont neměňte ani, pokud dojde k tržní krizi. V takovou chvíli to bude skutečná zkouška, jakou výdrž a disciplínu máte. Pokud ale zvládnete neustoupit ani v době krize, měli byste už zvládnout jakoukoliv dobu investice.

Investice je trochu také zkouškou toho, jakou má člověk disciplínu.

3. Čím kratší investiční horizont, tím konzervativnější produkt

V zásadě platí, že pokud chcete investovat na krátkou dobu, vyplatí se investice s nízkým rizikem. Taková investice ale samozřejmě přinese i nízký výnos. Samozřejmě se může vyplatit zariskovat, ale vždy se držte pravidla, že si svůj investiční horizont musíte dobře rozmyslet, znát ho a přizpůsobit mu i onen investiční produkt.

4. Diverzifikujte

Že nevíte, co to znamená? Diverzifikace je ve zkratce rozdělení investice. Zkrátka a dobře, nesázejte vše jen na jednu kartu, to se nemusí vyplatit. A jak že máte diverzifikovat? Ideálně například skrz podílové fondy. V něm je několik stovek cenných papírů od několika různých firem. Pokud by to tedy například s jednou z firem šlo trochu z kopce, stále se v podílovém fondu najdou firmy, které vaši investici vyrovnají.

Produkt, do kterého investujete, musíte dobře znát, stejně jako zvolený investiční horizont.

5. Není čas na žádné „co by, kdyby…“

V oblasti investic není čas ani prostor pro spekulace. Zaměřovat se tedy na dno, či vrchol investice není možné. Pokud nejste skutečný investiční profesionál, nepovede se vám to. Většina lidí při panice své investice prodává a při investiční horečce opět nakoupí. To je ale chyba, pokud tedy chcete být úspěšný, dělejte to přesně naopak.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Investice a spoření