Změna zaměstnání: Jak rychle najít práci? | VímVíc.cz

Změna zaměstnání: Jak rychle najít práci?

16. 03. 2017

Každý z nás to zná. Párkrát za život se každý z nás dostane do situace, kdy potřebuje nové zaměstnání. Jak dlouho ale čekat na odpověď nebo jak vylepšit životopis?

Změna zaměstnání: Jak rychle najít práci?

Ztráta zaměstnání, výpověď, změna zaměstnání. To všechno jsou důvody pro to, že člověk znovu začne hledat práci. Ne vždy to ale je tak jednoduché. Někdy se zdá, že pozice, na které jste narazili, vůbec nejsou pro vás anebo vám personalisté vůbec neodpovídají. Na co všechno je třeba se připravit nebo jaké kroky je vhodné podniknout?

Jak rychle najít práci?

Pokud se chcete rychle opět zařadit do pracovního procesu, na nic nečekejte. Hned poté, co se rozhodnete, že je čas na změnu, podnikněte patřičné kroky. Sledujte internetové nabídky, posílejte životopis a nenechte se odradit prvními neúspěchy v podobě odmítavých odpovědí. Možná byste také zasílání raději odložili, jelikož v době dovolených nebo třeba o Vánocích přece nikdo nebude vaše odpovědi vyřizovat.

Opak ale může být pravdou. Díky tomu, že v těchto obdobích mají personalisté méně práce, mohou se více věnovat životopisům, které jim byly zaslány. Kromě toho - spousta uchazečů si řekne, že v tomto období nemá cenu životopisy zasílat, čímž se zvyšují vaše šance na úspěch. Pokud byste odpověď přece jen nedostali, a o danou pozici máte velký zájem, zašlete životopis firmě znovu po prázdninách.

Nečekejte na „někdy“. Začněte váš životopis rozesílat ihned.

Role motivačního dopisu

Motivační dopis je především prostředkem pro to, abyste personalistovi ukázali, co umíte. Nepřehánějte, nevymýšlejte si schopnosti, které neovládáte, ale ani se nepodceňujte. Zkuste zapřemýšlet nad tím, co by zaujalo na pozici personalisty vás. A pokud nevíte, jak motivační dopis napsat tak, aby personalisty zaujal, mrkněte do našeho článku tady.

Žádné odpovědi

Je důležité pamatovat na to, že personalisté mají mnoho jiných uchazečů a mají mnoho práce s vybíráním toho nejvhodnějšího. Proto nemusíte zoufat, pokud vám neodpoví hned. Co ale dělat, pokud se vám z personálního vůbec neozvou?

Jestliže neobdržíte od personálního oddělení odpověď do dvou týdnů, dále nečekejte. Je třeba si totiž uvědomit to, že personální agentury při veškerém množství zájemců ani nemohou všem odpovědět. Pokud ovšem máte o danou pozici enormní zájem a zajímá vás, proč vás nevzali, nebo zda se váš životopis třeba někde nezatoulal, zavolejte nebo napište přímo do agentury. Zeptejte se, zda váš životopis obdrželi a jestli nepotřebují ještě nějaké dodatečné informace. Nečekejte ale velké zázraky.

Co když nemám dostatečnou kvalifikaci?

Někdy, když si člověk pročítá nabídky zaměstnání, tak má skoro pocit, že snad nemůže vykonávat ani jednu z nich. Všechny mají na první pohled velmi vysoké nároky a často zmiňují i věci, o kterých jste v životě neslyšeli. Pravdou ale je, že stoprocentně splňuje tyto požadavky jen velmi malý počet kandidátů. Proto hned nezoufejte.

Přečtěte si požadavky na pozici ještě jednou a zapřemýšlejte nad tím, co všechno ovládáte, a co nikoli. Samozřejmě, pokud je pozice mimo váš obor, není co řešit. Pokud se ale pozice dotýká vašeho oboru, anebo je přímo ve vašem oboru, jen se vám zdá poněkud vzdálená, zamyslete se. Jestliže po přečtení splňujete plus minus 80% požadavků, na pracovní nabídku odpovězte.

Vyšperkujte svůj životopis

Ačkoli někdo tvrdí, že životopis je pouze papír, na který stejně nikdo nehledí, a který navíc skončí v koši, opak je pravdou. Personalisté upozorňují na to, že kvalitní životopis je půlka úspěchu. Vyzdvihněte zajímavé vlastnosti, znalosti a zkušenosti, které můžete firmě předat. Pokud nevíte, jak napsat kvalitní životopis, mrkněte na jeden z našich článků pod tímto odkazem.

Rekvalifikujte se

Jak už to tak bývá, některé profese zaniknout a některé naopak teprve vzniknou. Může se tak stát, že zanikne zrovna váš obor nebo profese. Je to ale přirozený vývoj na trhu práce a proto na nic nečekejte a změňte profesi. Naučte se něco nového, zjistěte, jaké profese se té vaší minulé podobají, a přemýšlejte, jakou profesi byste mohli za pomoci nových znalostí v budoucnu v klidu vykonávat. Pamatujte také na to, že rekvalifikační kurz vám může zaplatit i úřad práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života Ze života firem a kanceláří