Vyhráli jste v loterii? Naložte s výhrou tak, abyste o ni nepřišli | VímVíc.cz

Vyhráli jste v loterii? Naložte s výhrou tak, abyste o ni nepřišli

14. 05. 2018

Výhra v loterii, to je neuvěřitelné štěstí, kterého se dočká pouze zlomek lidí, na druhou stranu také ale nával stresu, jak se o výhru co nejlépe postarat, abyste o ni nepřišli. Jak s ní tedy co nejlépe zacházet?

Výhra v loterii

Výhra bude vaše tajemství

Zní to šíleně, protože když vyhrajete balík peněz, chcete se přeci pochlubit celému světu a začít si užívat. Ale věřte, mnohem lepší nápad je alespoň ze začátku držet jazyk za zuby. A proč? Představte si hned první situaci. Řeknete pár kamarádům u piva, že jste vyhráli v loterii. A co se stane v zápětí? Jeden bude chtít půjčit na pivo, druhý na nový mobil a třetí si vzpomene, že potřebuje nové auto. A vy teď máte přeci peněz dost, tak proč jim nepůjčíte? No a teď mohou nastat dvě situace. Buď kamarády odmítnete, ti se ale samozřejmě naštvou a kamarádem už nebudete, nebo jim opravdu půjčíte, ale může se stát, že už peníze zpátky nedostanete.

Dalším důvodem, proč se snažit nedat výhru najevo, je i široká veřejnost. Média se v podstatě denně zajímají o to, kdo vstupuje do sázkových kanceláří a snaží se vyhodnotit možného výherce. Pokud někdo z nich spatří příliš euforické chování, bude mu jasné, o co jde a okamžitě využije situace. A hele, druhý den ráno je vaše fotografie v novinách, takže nejen, že o tom ví vaši přátele, ale teď už i celé město a nejen to.

S médii je spojen i další problém. V podstatě vám vezmou drahocený čas na rozmyšlení, jak s penězi naložíte. Nabízí se samozřejmě řada investic, které je ale třeba si důkladně nastudovat a až poté se rozhodnout. Pokud ale vyjde vaše movitost najevo, budete najednou zahlceni telefonáty a nabídkami různých společností, které mohou vaše peníze zhodnotit. To vás může dostat do nepříjemného stresu, který může vyvrcholit nesprávným rozhodnutím.

Snažte se alespoň ze začátku nedávat svou výhru příliš najevo a nešířit tuto novinu mezi široký okruh lidí.

Jak naložit s malou výhrou v loterii?

Co vlastně znamená malá výhra? V našem případě budeme mluvit o výhře v řádu několika milionů korun. To je částka, kterou se dá v určitém případě aspoň s určitým vnitřním klidem přijmout a nedělat zbrklá rozhodnutí. Jak tedy s touto částkou nejlépe naložit?

První radou je: pokud máte dluhy, splaťte je! Nejen, že se vám v životě neskutečně uleví, zároveň ale ušetříte na úrocích. Ale pozor na to, pokud se chystáte předčasně splatit hypotéku. Takové rozhodnutí nedělejte hned a počkejte na fixační období, abyste se vyhnuli zbytečným poplatkům.

Pokud máte děti, zaměřte se na ně. Poskytněte jim určitou finanční jistotu do začátku života, kterou budou jistě potřebovat. Zároveň ale nezapomeňte na sebe. Část peněz si určitě uložte do budoucna a zajistěte si tak spokojené stáří.

Jednou z možností je samozřejmě pomoc členům rodiny, pokud se někdo z nich nachází ve finanční tísni. Nejde sice o zhodnocení peněz, na kterém vyděláte, ale jak se říká, rodina je vždy n prvním místě a proto i možnost pomoci by vám měla zajistit při nejmenším dobrý pocit.

Počítá se samozřejmě i s tím, že část peněz využijete pro své dobro. Udělejte si radost, ať už příjemnou dovolenou nebo třeba novým autem. Nezapomeňte ale i tak myslet alespoň trochu prakticky a ekonomicky. Nevyhazujte peníze za věci, kterých byste později mohli litovat.

A co se zbytkem peněz? Nejlepší je samozřejmě nějaká investice, díky které peníze při nejmenším neztratí hodnotu, v lepším případě se bude dokonce ještě zvyšovat.

V prvním kroku je nejlepší, když splatíte všechny dluhy a zbavíte se tak výdajů na úrocích.

Jak naložit s velkou výhrou?

Pokud se vaše výhra vyšplhala k hodnotám v řádu desítek milionů korun nebo dokonce více, je na čase přemýšlet trochu jinak. Rady z předchozího odstavce vesměs platí, rozdíl je ale v částce, která vám zbude. Ta bude pravděpodobně stále dost vysoká na to, abyste jí jen tak někam uložili a příliš si s tím nelámali hlavu. Jak tedy se zbytkem výhry postupovat?

V každém případě se vám bude hodit odborník pro správu velkého majetku. Když ale říkáme odborník, myslím opravdového profesionálního odborníka, který perfektně ovládá právní, finanční i realitní oblast. Potřebujete zkrátka člověka, který vám dovede dobře poradit, jak uložit peníze, aby jejich hodnota pomalu narůstala, v žádném případě ale neztrácela. A věřte, že toto je velmi složité odvětví, ve kterém se jen tak někdo na vlastní pěst nezvládne orientovat.

Ptáte se, kde takového člověka sehnat? V první řadě není od věci kontaktovat některé bankovní instituce. Ty vám mohou takového finančního poradce nabídnout a vy se podle jejich přístupu můžete rozhodnout, se kterou budete spolupracovat. Zařizování kolem vás bude stát mnoho času a úsilí, s tím počítejte, nakonec se to ale vyplatí.

Udělejte si čas a nejděte zkušeného odborníka pro správu velkého majetku, který vám pomůže peníze zhodnotit.

Výpověď nechte stranou

V případě, že díky výhře v loterii získáte nějaký větší obnos, může vás hned napadnout, že podáte výpověď z pracovního poměru a začnete si prostě jen užívat života. To je krásná představa, ale snažte se tomuto nutkání odolat. Nejen že byste tím na sebe zbytečně upozornili a rozpoutali vlnu spekulací, zároveň se ale jedná o jeden ze zbrklých kroků, které nemusí dopadnout dobře. Pokud je člověk zvyklí celý život pracovat, je v podstatě nemyslitelné, aby ze dne na den opustil svůj stávající život a začal od základů nový. To většinou vede k neuvěřitelnému utrácení peněz a následnému krachu.

Než začnete brát toto rozhodnutí opravdu vážně, začněte počítat. Udělejte si podrobnou analýzu toho, jako hodnotu má nově váš majetek, zda máte ještě povinnost něco splatit, kolik chcete v průběhu blízké budoucnosti použít a hlavně, kolik peněz vám bude stačit na spokojené dožití. Pokud zjistíte, že všechna čísla sedí tak jak mají, je možné začít nad výpovědí opravdu uvažovat. Přípravu ale určitě nepodceňujte.

Než se rozhodnete v práci podat výpověď, udělejte si podrobnou analýzu toho, zda si to můžete dovolit a mít klidný život.

Výhru si užívejte s kontrolou

Nikdo po vás samozřejmě nemůže chtít, abyste si svou výhru ani trochu neužili a chovali se dál tak, jako před tím. Je v pořádku, že se trochu rozšoupnete, jak se ale říká, nic se nemá přehánět. Je v pořádku, pokud si jednou za čas vyjedete na dovolenou, častěji zajdete na večeři nebo si prostě jen uděláte radost nějakou novou věcí. Snažte se ale postupovat opatrně a s rozvahou. Ideální je, pokud se budete ze začátku trochu více držet na uzdě a až zjistíte, jak na tom s financemi opravdu jste a co si můžete dovolit, začít si užívat podle svých možností.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře