Vánoční brigády: Firmy připravují nábor zaměstnanců | VímVíc.cz

Vánoční brigády: Firmy připravují nábor zaměstnanců

06. 12. 2019

Vánoce se nezadržitelně blíží a firmy se chystají na nábor zaměstnanců i lidí, co si hledají vánoční brigádu. Poptávka po sezónních pracovnících každým rokem roste a například velké doručovací firmy otvírají až tisíce dočasných míst. K tomu, aby zaměstnance na hektické předvánoční období sehnaly, nabízejí nejrůznější benefity a solidní platy.

Vánoční brigády

Poptávka a nabídka na brigády před Vánoci

Situace, která vzniká před Vánocemi na trhu práce, je vlastně vítězstvím pro obě strany. Mnoho lidí, jako jsou hlavně studenti, maminky na mateřské nebo důchodci, hledají brigády, aby si vylepšili rozpočet na vánoční dárky. Firmy zase potřebují navýšit objem pracovních sil, aby předvánoční nápor zvládly.

Zájemci o práci v adventním období tak mají šanci získat dobře placenou práci s flexibilní pracovní dobou a mnoha benefity. Firmy zase mohou vybírat z celé řady zájemců o sezónní práci. Pro obě zúčastněné strany se pak jedná o pracovní poměr bez závazků, s možností přizpůsobit jej daným potřebám.

Sezónní brigády mají tu výhodu, že u nich nejsou žádné meze. Pokud to daná pozice vyžaduje, je možné si vybrat jakýkoliv typ úvazku, nebo si práci přizpůsobit třeba školnímu rozvrhu či péči o dítě. U brigád často funguje motivační finanční odměna, která se odvíjí od výkonnosti nebo docházky do práce. Součástí benefitů je také často jídlo a pití na pracovišti nebo svoz do místa pracoviště.

Zatímco firmy hledají před Vánocemi pracovní posily, mnoho lidí hledá možnost přivýdělku.

Kde a kdy vánoční brigádu hledat?

Brigády často zastanou i úplně nekvalifikované osoby, protože se většinou jedná o jednoduché manuální nebo intelektuálně nenáročné činnosti. Přesto je občas potřeba, aby se brigádník sžil se svými spolupracovníky, pracovní činnost si zautomatizoval a případně se i naučil něco nového.

Z logiky věci mají v předvánočním čase největší potřebu dalších sil e-shopy, dopravci a logistická centra. Právě u nich je největší tlak na rychlé a včasné zpracování požadavku, expedice a doručení. Potřeba jsou tedy profese jako skladník, expedient, obsluha balicí linky, kurýr, doručovatel, řidič a podobně. Například Česká pošta nabere v letošním roce až 2500 brigádníků. Ideální pro uchazeče je, aby se zaregistroval s předstihem a snažil si vyjednat vyšší hodinovou mzdu.

Zvyšuje se také poptávka po obsluze zákaznického servisu, prodejních asistentech nebo telefonních konzultantech. V oblasti přímého prodeje je zájem o nejrůznější hostesky a promotéry na předvánočních akcích a prodejce na trzích. V kamenných obchodech je zase nedostatek lidí, co by obsluhovali na pokladně nebo doplňovali zboží.

Suma, kterou si na vánoční brigádě vyděláte, závisí na konkrétním regionu nebo městě. V Čechách se průměrný plat brigádníka pohybuje kolem 130 korun a v Praze i 150 korun za hodinu. Na Moravě klesá hodinová mzda na 120 korun a ve Slezsku i na 100 korun. Na druhou stranu, pokud daná pozice vyžaduje určitou kvalifikaci, je možné získat i o polovinu více.

Nejvíce sezónních pracovníků nabírají tradičně e-shopy, logistická centra a dopravci. Velká poptávka je také po obsluze zákazníků a servisu.

Internetové obchody

Tradičně mají před Vánocemi největší nedostatek sezónních brigádníků velké internetové obchody. Například společnost Amazon nabízí v logistickém centru v Dobrovízi letos více než 2500 tisíce volných pracovních míst. Takový počet zaměstnanců potřebují ke stávajícímu počtu 4500 trvale zaměstnaných pracovníků.

Také Česká pošta intenzivně pracuje na náboru zaměstnanců a počítá s tím, že bude potřebovat přes 2000 brigádníků. V současné chvíli už má zajištěné finanční prostředky na platy pro brigádníky a bonusy pro stálé zaměstnance. Česká pošta si zároveň smluvně zajistila agenturní zaměstnance, aby je měla v případě potřeby v záloze.

Také doručovací společnost PPL počítá s předvánočním náporem a snaží se si zajistit stovky sezónních pracovníků především ve velkých městech. Zároveň průběžně rozšiřuje základnu vlastních kmenových i externích řidičů. Jako benefity nabízí PPL výkonnostní bonusy, stravenky, příspěvky na kulturu a vzdělávání a další standardní odměny.

Přepravní společnost Zásilkovna uvádí, že je na zvýšený předvánoční provoz téměř přichystaná a už více než měsíc před Štědrým dnem měla zajištěno dostatek pracovních sil. Podle potřeb je firma připravena najmout další brigádníky, které chce nalákat na vyšší platy a bonusy.

Oblíbený internetový obchod Mall.cz postupně zveřejňuje volné pozice a plánuje přijmout zhruba 250 lidí do distribuční centrály v Praze a další brigádníky po celé České republice. Kvůli tomu bylo potřeba posílit také personální oddělení a obrátit se i na pracovní agentury.

Tip: Mall.cz připravuje pro zákazníky nejen o Vánocích zajímavé slevové akce. Použijte na nákup Mall.cz slevové kupóny a ušetřete při nákupu dárků.

Největší nápor zažívají před Vánocemi internetové obchody, z nichž některé musejí najmout tisíce sezónních zaměstnanců.

Alza.cz

Také jeden z největších českých e-shopů Alza.cz otevře velké množství pracovních pozic nejen pro brigádníky, ale také potenciální stálé zaměstnance. Za tímto účelem Alza vytvořila mobilní aplikaci Mikropráce, která umožňuje si velmi rychle najít požadovanou práci. Aplikace je určená lidem starším 18 let, kteří mají svůj bankovní účet.

Stačí si stáhnout mobilní aplikaci do telefonu, zaregistrovat a přihlásit se do ní. V menu aplikace je pak na výběr z typů práce a časů, kdy je potřeba je vykonávat. Stačí si danou pozici a čas zarezervovat a dostavit se na směnu. V rámci přihlášení potřeba zadat osobní a platební údaje. Společnost Alza je navíc známá tím, že své zaměstnance často rekrutuje z řad brigádníků.

Pokud i vy hledáte předvánoční přivýdělek, pak neváhejte a přejděte rovnou na nabídku volných pracovních míst!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Start kariéry Úspěch v kariéře