Co je Tellonym? Děti zde nabízejí své soukromí | VímVíc.cz

Tellonym: Děti zde nabízejí své soukromí

19. 08. 2019

60 % českých děti nemá rodiči nijak limitovaný čas, kdy mohou být na internetu. Každé druhé dítě si píše s cizími lidmi a pětina z dětí by neodmítla osobní schůzku. Téma bezpečnost užívání internetu rezonuje v posledních letech společností i kvůli těmto hrozivým statistikám. Vznikají různé dokumenty a příručky, které mají varovat rodiče a motivovat je k tomu, aby měli přehled o aktivitách svých dětí v počítačovém světě. Které sítě patří mezi nejnebezpečnější?

Tellonym - děti a počítač

Problémem začínají být zejména weby jako právě Tellonym. V kombinaci s dalšími sociálními sítěmi jako Facebook nebo Instagram se tyto sítě stávají nástrojem kyberšikany nebo "hracím polem" sexuálních deviantů, kteří si zde vybírají své oběti, které jsou hluboce pod zákonem. Co teda Tellonym je a jak můžeme děti uchránit?

Co je to Tellonym?

Tellonym je sociální síť, která funguje na principu kladení anonymních otázek a odpovídá na ně. Profil si zde může vytvořit kdokoliv a může kontaktovat kohokoliv pomocí anonymních zpráv. Pokud se uživatel na zprávu rozhodne reagovat, otázka i odpověď se zobrazí na jeho profilu a to veřejně.

Tellonym přihlášení a registrace

Registrace na této síti je velice jednoduchá. Byť je oficiálně nabízena až dětem starším 17 let, snad už od dob emailu umí každé dítě vyplnit jiné datum narození a "udělat se starším". Proto není netypické, že tuto síť využívají děti, kterým je i mezi 9-10 lety.

K samotné registraci potřebujete pouze email nebo telefonní číslo. Na email vám přijde potvrzení o registraci, kterou potvrdíte zaslaným odkazem a je hotovo. Stejně tak je to s registrací přes mobilní telefon, kdy se ovšem aplikace snaží z vás dostat přístup k telefonním kontaktům. Nad touto skutečností děti také zpravidla moc nepřemýšlí a automaticky odsouhlasí aplikaci přístup k telefonním kontaktům a aplikace tak získává informace nejen o uživateli ale i o jeho přátelích.

Jak tedy Tellonym funguje?

Jako sociální síť funguje především na bázi komunikace. Tato komunikace je ale anonymní. Zprávy vám může poslat kdokoliv z uživatelů, ale pozor, může vás kontaktovat i někdo, kdo na síti žádný profil nemá! Jak již bylo řečeno, zodpovězené otázky se automaticky zobrazí na profilu uživatele a shlédnout je může kdokoliv. Děti jsou schopné odpovídat na značně soukromé dotazy, jako jestli jsou rodiče doma, kde bydlí apod.

Tellonym a soukromí

To představuje asi největší problém této sítě. I lidé, kteří nemají na síti profil, mohou klást otázky a dívat se na profily. Mnoho lidí tak má pocit "nedohledatelnosti" a to je motivuje k tomu, že jejich otázky jsou vulgárnější, než by si dovolili napsat například na Facebook, který v tomto hledisku funguje přeci jen lépe.

Byť je možné nastavit si profil tak, abyste dostávali zprávy jen od registrovaných uživatelů, svůj profil zamknout nelze. Chybí zde i možnost dvoufaktorového ověření, takže dostat se na profil někoho cizího je snazší. Jediné co můžete udělat je nastavit čtyřmístný safety code, který když zadáte, tak můžete přenastavovat bezpečnost účtu.

Tellonym a Instagram

Sociální sítě se navzájem propojují. Facebook byl pomalu vystrnaděn Instagramem, který je v současné době asi nejpopulárnější sociální sítí, která funguje na principu sdílení fotografií a videí. Právě zde mohou mít děti také otevřené profily, kde na své ploše sdílí právě i svůj profil, který mají na Tellonymu.

Pro sexuální devianty tedy nikdy nebylo jednodušší vyhlédnout si malé děti a postupně je začít kontaktovat. V momentě, kdy člověk ví, jak dítě vypadá a přes Tellonym mu zodpoví, kde bydlí a kdy přijdou rodiče domů, může se situace stát skutečně nebezpečnou.

Tellonym - co mohu dělat jako rodič?

Za prvé jako rodič byste měli mít přehled o tom, jak často a co dělá vaše dítě na internetu. Neznamená to ovšem, že byste vaše dítě měli špehovat. Naopak! Ukažte mu, že má vaši důvěru, ale bavte se s ním o tom, co je na internetu ještě v pořádku a na co si musí dávat pozor, tedy nesdílet citlivé informace (adresu, kam chodí do školy, kdy bývá dítě samo, kam chodí na kroužky apod.).

Tellonym - bezpečnost dětí na internetu

Je lepší Tellonym zakázat?

Pokud zjistíte, že vaše dítě používá Tellonym, neudělejte tu chybu, že stránku plošně zakážete. Takové zákazy většinou nepřinesou ovoce, spíš naopak motivují děti k tomu se na web přihlásit. Tím, že je ale jejich profil veřejný, můžete zkontrolovat, kdo dětem píše a probrat s nimi, o čem se na webu baví a zda si píšou s cizími lidmi.

Na co se tedy zaměřit?

Faktem zkrátka je, že dnešní děti už vyrůstají v době internetu a zakazovat jim ho není správné řešení. Psychologové naopak poukazují na to, že je zodpovědnost rodičů vysvětlit dětem výhody internetu a naučit je hledat si informace. V mnoha ohledech může internet pomoci, například z výchovného hlediska (ověřování informací, dohledání si historických událostí apod.).

Na druhou stranu by se ale neměla opomenout i stinná stránka online světa. Stejně jako učíme děti, že od cizího pána si nemohou vzít bonbonky, je povinností rodičů učit děti tomu, že určité informace na internet nepatří a že rozhodně není v pořádku psát si s cizími lidmi.

Komunikace je základ

Jako vždy tedy dochází psychologové a odborníci k tomu, že rodiče by měli se svými dětmi mluvit. Ptát se, být proaktivní a vytvořit doma takové prostředí, kde se děti nebudou bát za nimi přijít a svěřit se, že jim psal nějaký "divný cizí pán". A především, byste sami měli jít příkladem, snažit se internet a sociální sítě nejen v přítomnosti dítěte omezovat na minimum a ukázat jim, že to nejlepší je čeká mimo obrazovku a telefon.

Tip: Odměňujte své děti za dobré chování. Velký výběr hraček najdete například na e-shopu 4kids. Výhodněji nakoupíte, pokud na e-shopu uplatníte 4kids slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Rodina