„Nehrajeme si na pracovní dobu,“ říká Míra Novosvětský z MobileSoft | VímVíc.cz

„Nehrajeme si na pracovní dobu a home office je nám vlastní,“ říká jednatel MobileSoft, Míra Novosvětský

24. 09. 2018

Přinášíme vám rozhovor s jednatelem společnosti MobileSoft, která se se specializuje na tvorbu mobilních aplikací. Jak probíhají v této firmě pohovory, jaké pracovní benefity nabízejí a kde se vidí za 5 let? Vše vám prozradí jednatel Míra Novosvětský.

„Nehrajeme si na pracovní dobu,“ říká jednatel MobileSoft, Míra Novosvětský

Jakými způsoby se snažíte získat nové spolupracovníky?

Většinu spolupracovníků jsme získali díky kolegům, kteří nás doporučili svým kamarádům a známým. Dalším kanálem je Lenka Říhová, která se zabývá hledáním lidí k nám i do několika dalších firem a v neposlední řadě nám hodně pomáhá server StartupJobs.

Jaké požadavky musí splňovat člověk, který chce pracovat pro MobileSoft?

V první řadě musí být samostatný a nesmí stát na místě. S tím souvisí neustálé sledování nových trendů. Zároveň by měl mít nějaký základ v tvorbě mobilní aplikace. U kandidátů s potenciálem, ale bez zkušeností, se nám v minulosti osvědčil i formát, kdy jsme si kolegu “vychovali” vlastními silami.

Můžete prosím popsat celý proces vašeho přijímacího řízení?

První fází je pohovor, kdy v první řadě zjistíme, jestli si vzájemně sedneme. V této fázi nás vůbec nezajímá, co kandidát umí nebo neumí.

Následně se začínáme bavit více technicky, například o projektech, na kterých uchazeč pracoval v minulosti.

Po pohovoru posíláme testovací příklad, který nám pomáhá odhalit technickou úroveň kandidáta. Následuje finální rozhodnutí, nebo se ještě jednou osobně sejdeme. Probereme si daný příklad a předáme zpětnou vazbu.

Jaké pracovní benefity nabízíte zájemcům o práci? Na co podle vás lidé nejvíce slyší?

Naším zřejmě největším benefitem je prostředí, ve kterém se nám dobře pracuje. Mimo to u nás dnes najdete již běžné věci. Pro příklad uvedu občerstvení v podobě kávy či mísy s čerstvým ovocem. Také si nehrajeme na pracovní dobu a ani na to, že by lidé museli bezpodmínečně sedět v kanceláři.

Výběr správného kandidáta je jedna věc, zapojení do fungujícího týmu je věc druhá. Jakými metodami začleňujete příchozí zaměstnance mezi již ty stávající?

Řekl bych, že to se nám daří již díky struktuře výběrového řízení. Vždy klademe důraz na to, aby nový kolega byl nejen technicky schopný, ale aby mezi nás zapadl především lidsky. Kromě seznámení nových lidí se zbytkem týmu neděláme nic zvláštního.

Jak se stavíte k trendům home office a digitálnímu nomádství?

Velkou část roku pracují lidé, se kterými naše firma na projektech spolupracuje, z různých koutů světa. Když je práce efektivní a platí to, na čem jsme se domluvili, tak nevyžadujeme práci v konkrétní čas nebo z konkrétního místa.

Máte ve firmě kromě práce čas i na zábavu? Co různé teambuildingy a společné akce?

Snažíme se občas zajít na pivo, uspořádat grilovačku nebo podniknout něco společně. Nejrůznější akce však neorganizujeme pouze pod firemní záštitou. Často se lidé domluví sami mezi sebou a scházejí se zejména při nejrůznějších sportovních aktivitách.

Co bylo v oboru IT včera, neplatí dnes. Jak u vás ve firmě probíhá vzdělávání?

Sledujeme nové trendy a to buď každý sám prostřednictvím specializovaných portálů, nebo navštěvujeme konference a školení. Když některý z kolegů přijde s návrhem na použití nového nástroje nebo technologie, která zrychlí nebo zefektivní vývoj, vždy se ji snažíme zavést do praxe.

Nepřetržitě se řeší téma ohledně nedostatku programátorů a technicky založených lidí. Pociťujete tento problém na vlastní kůži? Jaký je stav v Královéhradeckém kraji?

Tvorba mobilních aplikací je pro vývojáře velice zajímavá věc a v našem okolí není moc firem, kde se mají lidé možnost realizovat. Najít šikovné kolegy však není úplně jednoduché, zatím se nám to ale daří poměrně dobře.

Poslední dotaz směřuje na vaše firemní cíle. Např. jste již vyvinuli a spustili vlastní aplikaci AppBlock s více než 750 000 staženími. Kam se chcete dále posouvat a kde vidíte společnost MobileSoft za 5 let?

V první řadě bychom i za 5 let rádi dělali práci, která nás bude bavit. Nezáleží poté na tom, zda to bude na našich vlastních projektech, nebo na zajímavých aplikacích pro naše zákazníky. Vzhledem k tomu, do čeho jsme pustili a jak rychle se celá oblast vývoje mobilních aplikací mění a posouvá, tak je strašně těžké odhadnout, co se bude dít za takovou dobu. Může se tak stát, že v té době budeme pracovat na aplikacích třeba do vaší ledničky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pohovory bleskově Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří Zajímavosti z firem a kanceláří Personalistika a HR