ŠKODA Auto bude zvyšovat mzdy o 20 % | VímVíc.cz

ŠKODA Auto bude zvyšovat mzdy o 20 %

30. 04. 2018

Odborářům z podniku Škoda Auto se podařilo dosáhnout velkého úspěchu. Mzdy zaměstnanců se vyšplhají na své historické maximum a zvýší se průměrně o 20 %.

ŠKODA Auto bude zvyšovat mzdy o 20 %

Jednání ve Škodovce jsou u konce

Vyjednávací tým odborové podnikové rady se dohodl s vedením Škoda Auto na zásadním zvýšení mezd zaměstnanců. Dohoda znamenala ukončení dlouhodobého a těžkého vyjednávání, při němž byla na spadnutí stávka zaměstnanců. Vedení Škodovky se chystá podepsat se sociálním partnerem KOVO novou kolektivní smlouvu. Ta má podle tiskové zprávy uspokojit zájmy obou stran s ohledem na růst mezd v okolních zemích i po celé Evropě a dlouhodobě se zlepšující ekonomickou a sociální situaci v České republice. Vysoké procento zvýšení mezd a bonusů je ovlivněno silnou konkurencí na českém trhu i celkovou ekonomikou státu.

Vedení Škoda Auto se dohodlo po dlouhém vyjednávání s odboráři na zvýšení mezd. Zaměstnanci si polepší až o 20 %.

Kolik dostanou zaměstnanci Škoda Auto přidáno

Odměna stoupne v průměru o 20 %, když se sečtou všechny složky, u kterých došlo k navýšení včetně příplatků. Mzdová dohoda bude zatím platit jeden rok, počínaje dubnem 2018. Kde všude dostanou zaměstnanci přidáno?

  • 12% navýšení mzdových tarifů
  • 12% navýšení osobního ohodnocení v rámci korunové hodnoty
  • Navýšení příplatků v případě dobrých výsledků hospodaření společnosti Škoda za minulý rok

Hospodářské výsledky byly vypočteny na 57 083 Kč a částka byla zaokrouhlena na 60 000 korun. Zaokrouhlená částka bude do dalších let sloužit jako výchozí suma pro výpočet příplatků. Jedná se o proměnný bonus, který zaměstnanci dostanou v květnu v rámci dubnové výplaty. Kromě tohoto variabilního příplatku se odborům podařilo získat pro tarifní zaměstnance jednorázovou odměnu 7 tisíc korun, která se připočte k šedesátitisícovému bonusu.

V konečném důsledku to znamená, že zaměstnanci Škoda Auto dostanou díky zvýšené mzdě, bonusům a příplatkům v dubnové výplatě na téměř 100 000 Kč a to včetně manuálních profesí. Průměrná mzda tarifního zaměstnance se tak ve Škodovce vyšplhá přes 50 000 korun.

Od května 2018 si zaměstnanci firmy Auto Škoda polepší. Mzdy se jim zvýší o variabilní příplatky i jednorázový bonus.

Porostou i tzv. zaručené bonusy

Úspěšné vyjednání odborářů přinese zaměstnanců i další výhody. Vzhledem k tomu, že vzrostla průměrná mzda, porostou zároveň tzv. zaručené bonusy. Jedná se o příplatky, které zaměstnanci pravidelně dostávají v létě a před vánočními svátky. Tyto bonusy vzrostou o adekvátní počet procent podle růstu průměrné mzdy. Zároveň s tím se změnila i pravidla, která určovala, kdy má zaměstnanec na zaručené bonusy nárok. Každý zaměstnanec je podle nové domluvy odborářů s vedením firmy Škoda dostane už po třech odpracovaných měsících.

Součástí celého dohodnutého balíčku je také zrušení tarifní třídy K. Zaměstnanci, kteří do této platové třídy spadají, budou automaticky přeřazeni o jednu platovou třídu výš. V současnosti se pohybuje průměrný hrubý plat manuálních pracovníků Škoda Auto kolem 40 000 Kč. V roce 2016 to bylo o 10 % méně. Tím ale růst mezd nekončí a další zvýšení by mělo přijít na podzim 2018. Vyjednávací tým už teď předběžně domluvil s vedením odměnu za výkon zaměstnanců. Předběžná částka je 2000 korun, ale odbory ji chtějí do budoucna zvýšit.

Díky zvýšení mezd dojte také ke zvýšení zaručených bonusů, které se vyplácejí v létě a před Vánocemi. Dojde ke zrušení tarifní třídy K a do budoucna dostanou zaměstnanci vyšší odměny za výkon.

Vícesměnný provoz

Společnost Auto Škoda původně chtěla podmínit zvýšení mezd a příplatků tím, že by se v provozech v Mladé Boleslavi zavedl vícesměnný provoz. To v podstatě znamená, že pracovní sobota by byla považována za standardní pracovní den. Odborový vyjednávací tým na tuto podmínku nechtěl za žádných okolností přistoupit a vedení Škodovky nakonec od tohoto požadavku odstoupilo.

V současné době odpracují zaměstnanci firmy Škoda 15 směn týdně, v továrně v Kvasinách na Rychnovsku 18 směn týdně a pracovníci lakovny v Mladé Boleslavi 17 směn za týden. To prakticky znamená, že pracovní soboty jsou mezi zaměstnanci rovnoměrně rozděleny. Ve vícesměnném systému se nemění počet hodin, respektive směn, které zaměstnanec odpracuje, ale týdenní pracovní doba se rozloží do více dnů. Za ty jsou pak zaměstnancům vyplaceny zvláštní bonusy nad rámec mzdy, kterou určují platové tabulky.

Vedení Škoda Auto chtělo podmínit zvýšení mezd a bonusů zavedením vícesměnného provozu. Odbory požadavek tvrdě odmítaly a vedení nakonec ustoupilo.

Škoda Auto v číslech a datech

Historie firmy Škoda Auto se začala psát v roce 1895, kdy vznikla malá společnost Laurin & Klement. Ta se v roce 1925 stala součástí strojírenského koncernu Škoda. Během druhé světové války byla Škodovka součástí nacistického strojírenského koncernu a po válce byla zestátněna. Po pádu komunistického režimu se osamostatnila a od roku 1991 spadá pod německý automobilový koncern Volkswagen.

Škoda Auto patří mezi firmy, které zaměstnávají největší počet lidí v České republice. Současně se dlouhodobě drží na prvním místě řebříčku firem hodnocených podle tržeb. Škodovka má tři výrobní závody v Mladé Boleslavi, kde zároveň sídlí, v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí. V České republice dává Auto Škoda práci zhruba 30 tisícům lidí. V roce 2017 sjelo z výrobní linky neuvěřitelných 1 200 500 aut.

Kromě ČR se vozy Škoda vyrábí v rámci koncernových partnerství i na Slovensku, v Číně, Rusku, Indii a Alžírsku. Na Ukrajině a v Kazachstánu spolupracuje Škoda Auto s místními partnery.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Uvnitř firem a kanceláří Zajímavosti z firem a kanceláří