Kódy zdravotních pojišťoven a příspěvky | VímVíc.cz

Kódy zdravotních pojišťoven, příspěvky a benefity

07. 04. 2023

Mít zdravotní pojištění je v ČR povinné. Každý pojištěnec si může vybrat ze sedmi kódů zdravotních pojišťoven. Dokonce je možné změnit kód zdravotní pojišťovny, pokud nevyhovují třeba programy prevence nebo VZP příspěvky. Jaké jsou jednotlivé kódy zdravotních pojišťoven v České republice a jejich benefity?

Kód zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojištění a kódy zdravotních pojišťoven

V České republice je celkem 7 kódů zdravotních pojišťoven, mezi kterými si mohou pojištěnci vybrat. Zdravotní pojišťovna je specifická instituce poskytující zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění je upraveno zákonem č. 551/1991 Sb. o Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, ve znění pozdějších předpisů, a zákonem č. 280/1992 Sb. o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů. Sedm zdravotních pojišťoven je dostatečný počet pro výběr té vyhovující. V článku budou následovat kódy zdravotních pojišťoven:

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky
  • RBP, zdravotní pojišťovna 213
  • Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví
  • Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky
  • Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda
  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Kódy zdravotních pojišťoven jsou třímístné a slouží pro jasnou identifikaci konkrétní instituce a usnadňují administraci. Pokud se lékař ptá pacienta, u jaké zdravotní pojišťovny je přihlášený, je mnohem jednodušší, když mu odvětí „201“, než aby řekl, že je to Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky. Podobně fungují kódy bank, které jasně určují, o kterou banku se jedná. Kódy bank jsou čtyřmístné. Kupříkladu kód banky 2010 je pro Fio banku, kód banky 0100 je Komerční banka apod.

Výběr zdravotní pojišťovny je pro někoho jasnou záležitostí. Vybere si pojišťovnou, u které jsou pojištění rodiče nebo partner/ka. Jsou však lidé, kteří si s výběrem zdravotní pojišťovny dají více času. Dokonce si srovnávají benefity jednotlivých pojišťoven, jakoby se jednalo o nebankovní půjčky, třeba Provident nebo Ferratum Credit. Pro nebankovní půjčky online je možné využít úvěrové kalkulačky a různé srovnávače.

Úvěrová kalkulačka srovná půjčky od různých poskytovatelů a zájemce si díky ní vybere nejlepší finanční produkt na míru, třeba Provident půjčku či úvěr od Ferratum. Pro zdravotní pojišťovny bohužel nefunguje žádný srovnávač, potenciální pojištěnec si proto musí projít nabídky benefitů a výhod všech sedmi zdravotních pojišťoven.

Změna kódu zdravotní pojišťovny

Placení zdravotního pojištění je povinné, výběr konkrétního kódu zdravotní pojišťovny je na každém člověku. Dokonce je možné sjednat zdravotní pojištění zvířatům, a to nejen domácím mazlíčkům. Lidé si mohou pojistit i hospodářská zvířata. Tento druh pojištění však nenabízí všechny pojišťovny a především se nejedná o povinné placení zdravotního pojištění, jako je tomu u lidí.

Zdravotní průkaz a průkaz pojištěnce není to samé, pozor na to. Zdravotní průkaz je osobní lékařský dokument, který opravňuje daného jedince k výkonu určitých pracovních pozic a výkonů, které spadají do epidemiologicky závažných činností. Zdravotní průkaz vydává lékař na dobu určitou i na dobu neurčitou. Průkaz pojištěnce umožňuje pojištěncům čerpat zdravotní péči. Od roku 2004 se jako průkaz pojištěnce vydává Evropský průkaz zdravotního pojištění (European Health Insurance Card – EHIC).

Každá ze zdravotních pojišťoven v ČR nabízí jiné výhody, služby a benefity. Pokud by některým pojištěncům nevyhovovaly výhody jeho dosavadní zdravotní pojišťovny, může ji změnit. Změna kódu zdravotní pojišťovny má jasně dané podmínky. Pojištěnec může změnit zdravotní pojišťovnu pouze jednou za rok, a to buď k 1. lednu nebo k 1. červenci. Jestliže bude změna kódu zdravotní pojišťovny probíhat k novému roku, žádost o změnu je nutné podat nejpozději do dne 30. září. Naopak při změně pojišťovny k prvnímu červenci se žádost podává do dne 31. března.

1. VZP kód pojišťovny

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR je největší českou zdravotní pojišťovnou fungující přes 30 let. VZP má přes 6 milionů klientů. Více než 96 % praktických lékařů má uzavřenou smlouvu s VZP, proto mohou klienti vybírat ze široké sítě poskytovatelů zdravotních služeb. VZP kód pojišťovny je 111. Všeobecná zdravotní pojišťovna má na svých webových stránkách vypsané, co vše je hrazeno v rámci prevence. Dále jsou na webu VZP formuláře ke stažení, výhody a příspěvky nebo třeba návod, jak přihlásit miminko. Pokud by měl někdo zájem pracovat pod křídly VZP, je k dispozici speciální webová stránka pro hledání VZP volných míst. Web je vzp.jobs.cz a VZP volná místa je možné hledat podle oboru a místa pracoviště.

2. RBP, zdravotní pojišťovna 213

Revírní bratrská pokladna má zkratku RBP-ZP. RBP, Zdravotní pojišťovna 213 existuje přes 30 let, podobně jako VZP. RBP-ZP registruje přes 430 tisíc pojištěnců a zajišťuje služby pro více než 15 tisíc lékařů a zdravotních zařízení. Webové stránky obsahují zdravotní poradnu, formuláře ke stažení, pobyty v zahraničí, RBP cestovní pojištění a bonusy a preventivní programy.

3. Oborová zdravotní pojišťovna, OZP

Oborová zdravotní pojišťovna má přes 740 tisíc pojištěnců a je třetí největší zaměstnaneckou pojišťovnou v ČR. Kód zdravotní pojišťovny OZP je 207. OZP je notně známá z televizní reklamy, kde se objevuje Tomáš Matonoha s manželkou Lucií Benešovou a dětmi. Některým divákům se možná hned vybaví filmová místa s komikem Matonohou. Na některá filmová místa, kde se herec objevil, se vyplatí zřídit si cestovní pojištění (kupříkladu cestovní pojištění ONLINE od OZP nebo RBP cestovní pojištění). Webové stránky Oborové zdravotní pojišťovny obsahují informace o Vitakartě, asistenční služby, benefity a další informace.

4. Vojenská zdravotní pojišťovna kód

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky funguje od roku 1993. Smluvní zdravotnická síť VoZP zahrnuje 27 tisíc poskytovatelů. Vojenská zdravotní pojišťovna kód je 201. Webové stránky Vojenské zdravotní pojišťovny nabízí kalkulačku zdraví, kde po vyplnění krátkého dotazníku pojištěnec zjistí, na jaké bezplatné preventivní prohlídky má nárok z veřejného zdravotního pojištění a jaké benefity pro něj připravila VoZP. Klient si může stáhnout různé formuláře, pročíst si nejčastější dotazy a odpovědi na ně. Kromě výhod pro pojištěnce je na webu možné najít program Zdravá duše, Novorozenecký screening nebo třeba seznam ordinací, kde klient získá publikaci Obrázkové logopedie.

5. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR

Kód zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR je 211. Na českém trhu působí ZPMV od roku 1992. ZPMV je s počtem 1,3 milionů klientů druhou největší zdravotní pojišťovnou v ČR. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra má smlouvu s 27 tisíci lékaři a zdravotnickými zařízeními. Co proplácí pojišťovna Ministerstva vnitra bude uvedeno v závěru článku zabývajícím se příspěvky a benefity. Webové stránky Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ukazují modelové příklady čerpání bonusů, formuláře pro pojištěnce, informace o pojištění cizinců, kalendář akcí, aktuality a novinky a další.

6. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda existuje na českém trhu více než 30 let. Za tu dobu se stala 3× pojišťovnou roku. ZP Škoda má smlouvy s více než 8 tisíci zdravotnických zařízení a pojištěnců je více než 140 tisíc. ZP Škoda je známá ještě pod zkratkou ZPŠ. Kód zdravotní pojišťovny je 209. Webové stránky ZPŠ nabízí informace pro pojištěnce v zahraničí, sekci často hledaných dotazů, návody, jak se chovat v různých životních situacích (ztráta průkazu, úmrtí atd.). Klienti si mohou vyhledat smluvního lékaře a projít si všechny nabízené výhody pro pojištěnce.

7. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, ČPZP

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna má kód 205. ČPZP byla založena roku 1992 a má 1,2 milionu klientů. Jako výše zmíněné zdravotní pojišťovny poskytuje i webová stránka České průmyslové zdravotní pojišťovny formuláře ke stažení, odkaz na mobilní aplikaci, informace k samotné pojišťovně, časté dotazy a odpovědi na ně a mnoho dalších údajů. ČPZP umožňuje sjednat si cestovní pojištění online.

Příspěvky a benefity pro pojištěnce

Každá ze zmíněných zdravotních pojišťoven poskytuje svým pojištěncům různé příspěvky, benefity a programy prevence. Zdravotní pojišťovny se tímto snaží získat co největší počet klientů. Jestli se pojištěnec rozhodne změnit kód zdravotní pojišťovny, může tak učinit jednou ročně. Programy prevence a výhody pomáhají klientům zůstat zdraví a díky tomu nebude nutné vynaložit větší náklady na léčbu pacientů. Je to win-win. Příspěvků a benefitů pro pojištěnce je pestrá škála, proto budou níže vypsané velmi stručně. Pro kompletní nabídku příspěvků jednotlivých zdravotních pojišťoven je třeba navštívit oficiální webové stránky pojišťoven.

Doplňky stravy

VZP příspěvky

VZP kód pojišťovny 111 má největší počet klientů v České republice a drží se na 1. místě. Může to být i díky VZP příspěvkům a preventivním programům. Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky má 6 hlavních kategorií VZP příspěvků, které se dále dělí. Jsou jimi pohyb, očkování, podpůrné programy, prevence, dárci a k porodu a po porodu. V kategorii pohyb může pojištěnec získat VZP příspěvky na plávání kojenců, ale i VZP příspěvky pro dospělé na různé zdravotní cvičení a sportovní aktivity. Očkování obsahuje přehlednou tabulku jednotlivých očkování a výši příspěvků, které je možné čerpat.

Kategorie podpůrné programy se dále dělí na řadu příspěvků, díky kterým mohou pojištěnci zlepšit kvalitu života s nemocí nebo předcházet zdravotním komplikacím. Prevence obsahuje preventivní programy proti nemocem, případně programy na podporu zdravého životního stylu. Kategorie dárci je odměnou pro pro dárce krve, krevních destiček, krevní plazmy nebo kostní dřeně. Po darování orgánů může dárce na lázeňský pobyt, na který získá jednorázově až 10.000 Kč. Poslední kategorií je k porodu a po porodu, kde je možné získat VZP příspěvek na nákup potřeb pro miminka či příspěvek pro nedonošené novorozence.

Bonusy a prevence RBP, zdravotní pojišťovny 213

Webové stránky RBP, zdravotní pojišťovny 213 mají sekci Bonusy a prevence. Tato sekce obsahuje různé akce, které organizuje RBP, zdravotní pojišťovna nebo je partnerem akcí. Sekce Bonusy a prevence má Program 90. Jedná se o dlouhodobý preventivní program k soustavné preventivní péči. Na stránkách RBP-ZP je také část fyziocvičení, kde se pojištěnci dozví, jak provádět desítky cviků doma nebo v kanceláři.

Preventivní a bonusové programy jsou rozdělené na 9 částí: děti a mládež do 18 let, ženy od 19 do 59 let, muži od 19 do 59 let, pojištěnci od 60 let, geny123, dárci krve a kostní dřeně, speciální bonusy, magnet213 a sportovec 213. Každá z devíti částí bonusových a preventivních programů obsahuje přehledné tabulky v jaké výši a na co je možné využít příspěvky. Pojištěnci mohou využít i sloučení a převod finančních příspěvků (jedná-li se například o ženu s celiakií nebo o seniora s diabetem).

Benefity Oborové zdravotní pojišťovny

Mezi výhody Oborové zdravotní pojišťovny patří jistě mobilní aplikace VITAKARTA. VITAKARTA umožňuje non stop konzultaci s lékařem, snadné čerpání benefitů, přehled vykázané zdravotní péče nebo třeba podání přehledu OSVČ. Benefity OZP jsou pestré a většina z nich se dá čerpat elektronicky bez návštěvy pobočky Oborové zdravotní pojišťovny. Pojištěnec si může na webových stránkách OZP vyplnit údaje pro zobrazení benefitů na míru. Filtr hledání požaduje věk, pohlaví, specifické potřeby a zda má pojištěnec Vitakartu či nikoliv.

Seznam benefitů OZP je hodně dlouhý a přehledný. Klienti mohou čerpat z kategorií Benefity pro všechny, Pro maminky a novorozence, VITAKARTA plná bonusů, Příspěvky pro dárce krve, Programy pro chronicky nemocné a klienty se specifickými potřebami, Asistenční služba, Výhodné pojištění Vitalitas. Klienti mohou s Oborovou zdravotní pojišťovnou využívat příspěvků na dentální hygienu, zdravotnické prostředky a pomůcky či doplňky stravy.

VoZP příspěvky pro pojištěnce

Vojenská zdravotní pojišťovna kód 201 nabízí 3 různé příspěvky z preventivních programů a neomezené slevy v BeneFit Klubu. Jednotlivé VoZP příspěvky se dále štěpí na menší. Tři hlavní programy pro pojištěnce jsou Program ZDRAVÍ, Program POHYB a Program PREVENCE. BeneFit Klup je VoZP příspěvek plný slev a výhod pro registrované členy. Členskou kartu zasílá VoZP zdarma na adresu pojištěnce. Vojenská zdravotní pojišťovna má speciální VoZP příspěvky pro vojáky a válečné veterány.

Pojištěnci, kteří jsou civilními zaměstnanci resortu obrany, mohou využít VoZP příspěvky na plavání, dentální hygienu, cvičení a regeneraci nebo ochranné pomůcky při střelbě. Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky organizuje ozdravné pobyty pro děti, v roce 2023 se jedná čtrnáctidenní pobyt na slovenských Vysokých Tatrách. VoZP příspěvky obsahují i speciální, kam patří očkování pro dobrovolné hasiče a celníky či příspěvek na nízkobílkovinnou dietu.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra a její výhody

Co proplácí pojišťovna Ministerstva vnitra? Je toho opravdu mnoho. Rodina může získat až 32.500 Kč na prevenci a využít přes 100 bonusových příspěvků. Na webových stránkách zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra jsou vypsané hrazené stomatologické výkony, preventivní prohlídky plně hrazené ZPMV, očkování hrazená z veřejného pojištění i jiná očkování a screeningové programy. Programy slev a výhod mají filtr pro vyhledávání. Pojištěnci si zadají kraj a město a vybírají si z rozmanitého seznamu programů.

Pojištěncům se nabízejí různě vysoké slevy do lékáren, na masáže, zdravotní cvičení, na doplňky stravy či na lázeňské procedury. Příklad možného čerpání bonusů je u ženy. Může využít 500 Kč na prevenci karcinomu prsu, 2.000 Kč na očkování, 3.000 Kč na vyšetření v těhotenství, 4.000 Kč na bezlaktózovou dietu a 250 Kč na různé sezónní akce.

Benefity od Zaměstnanecké pojišťovny Škoda

Karta mého srdce je webová platforma a mobilní aplikace od Zaměstnanecké pojišťovny Škoda. Díky Kartě mého srdce získají registrovaní uživatelé všechny informace o zdraví na jednom místě. Pojištěnci zde najdou laboratorní výsledky do druhého dne, lékařské zprávy, údaje lékařů, přehled plateb za lékařské úkony a dokonce nabídku zdravotních programů na míru. Zdravotní programy pro rok 2023 jsou očkování, zdravé stravování a metabolické poruchy, prevence závažných onemocnění, maminky a děti, pro dárce krve, péče o chrup, duševní zdraví, ozdravné pobyty, moderní diagnostické a léčebné metody, odvykání kouření, sport a další nezařazené.

Program výhod Buď FIT se ZPŠ je pro podporu pohybu. Umožňuje vyrazit na brusle, do bazénu atd. Na webu ZPŠ je v sekci Buď FIT se ZPŠ přehled aktivit, místo a termín konání akcí. Mezi benefity od Zaměstnanecké pojišťovny Škoda patří i slevy pro pojištěnce na kosmetiku, masáž nebo bazén s dětmi. Slevy se pohybují od 2 % až do 50 %.

Preventivní programy České průmyslové zdravotní pojišťovny

Preventivní programy se dělí do čtyř kategorií; děti, ženy, muži a dárci. Webové stránky informují pojištěnce o novinkách v preventivních programech České průmyslové zdravotní pojišťovny, například o zcela nových programech pro rok 2023 nebo o navýšení příspěvků u nejoblíbenějších preventivních programech. S ČPZP je možné čerpat slevy na různé produkty a služby (na zubní kartáček, na volnočasové aktivity, sportovní sortiment, brýle, brýlové obruby apod.).

Vždy v měsících únor, květen, srpen a listopad probíhá výpočet nároků na úhradu přeplatků ze započitatelných doplatků za léky. V případě vzniku nároku na přeplatek v minimální výši 200 Kč je ze strany ČPZP částka přeplatku zasílána automaticky, společně s informačním dopisem. Přeprava k lékaři nebo od lékaře soukromým vozidlem může být z veřejného zdravotního pojištění hrazena pouze v případě, kdy ošetřující lékař indikuje dle aktuálního zdravotního stavu pacienta zdravotnický transport sanitou a zároveň schválí (jako alternativní možnost) dopravu soukromým vozidlem. Další užitečné informace jsou k dohledání na webu České průmyslové zdravotní pojišťovny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření Rodina Pojištění Návody