Kdy žádat o předčasný důchod ze zdravotních důvodů? | VímVíc.cz

Kdy žádat o předčasný důchod ze zdravotních důvodů?

20. 02. 2022

„Až půjdu do důchodu, nebudu se muset starat o děti a chodit do práce, konečně si budu užívat.“ Také máte tuto představu? Odejít do předčasného důchodu velmi brzy může přinést finanční ztráty, tedy tzv. předčasný důchod krácení. Zájem o předčasný starobní důchod roste v posledních letech, každý třetí žadatel o starobní důchod odchází do předčasného důchodu a tento trend se očekává i v budoucnu. Pojďme se podívat na to, kdy do předčasného důchodu ze zdravotních nebo i jakýchkoliv jiných důvodů.

Předčasný důchod ze zdravotních důvodů

Kdy do předčasného důchodu? Odchod do předčasného důchodu je volbou každého člověka, přestože to často znamená předčasný důchod krácení. Rok co rok se zvyšuje počet žádostí o předčasný starobní důchod. Zatímco bylo v roce 2010 vypláceno 425 168 předčasných důchodů, roku 2020 se jednalo již o číslo 651 139. Předčasný důchod ze zdravotních důvodů je v podstatě takový mýtus. Ač zní logicky, že pokud v 60 letech nejste ze zdravotních důvodů schopni vykonávat svou práci, neměli byste být penalizováni stejně jako někdo, komu už se do práce prostě jen nechce.

Zákon bohužel nerozlišuje mezi zmíněnými případy, kdy do předčasného důchodu. Předčasný důchod krácení vás čeká tak jako tak. Pokud nechcete pobírat menší důchod, máte tedy 2 možnosti. Buď si najdete práci, která nebude tolik náročná a počkáte si na řádný důchodový věk, nebo požádáte o přiznání invalidního důchodu. Pro představu je možné využít online nástroj předčasný důchod kalkulačka.

Předčasný důchod podmínky

Žadatelé o starobní důchod mohou odejít do předčasného důchodu již ve věku 60 let. Je důležité splnit předčasný důchod podmínky. Mají-li žadatelé řádný důchodový věk vyšší než 63 let. Pokud je řádný důchodový věk nižší než 63 let, do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve 3 roky před dosažením tohoto řádného důchodového věku. Podmínkou pro nárok na předčasný důchod je ale získat alespoň takovou dobu pojištění, která je stanovena pro řádný starobní důchod. Tato doba činí 35 let.

„Je-li důchodový věk nižší než 63 let, může být předčasně starobní důchod přiznán nejvýše o 3 roky dříve před dosažením důchodového věku.“

Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti, z toho důvodu záleží na tom, kdy žadatel odejde do předčasného důchodu. Odejít do předčasného důchodu ze zdravotních důvodů, osobních důvodů či jiných v nejbližším možném termínu znamená veliké snížení důchodu.

V Česku pobírá předčasný důchod přes 700 tisíc lidí. Přibližně 200 tisíc z nich má penzi pod hranicí 10 tisíc korun a více než 800 seniorů pobírá méně než tři tisíce korun. Pokud nemáte doplňkové penzijní spoření nebo jste neměli nadstandardní příjmy, nebudete se díky předčasném důchodu mít nijak růžově.

Předčasný důchod krácení

Rovnice je jednoduchá: čím dříve zažádáte o předčasný starobní důchod, tím méně peněz každý měsíc obdržíte. A jde o nevratné rozhodnutí. Jakmile je vám jednou předčasný důchod přiznán, zaniká vám nárok na řádný důchod. Tedy ani po dosažení řádného důchodového věku nebudete dostávat peníze, na které jste původně měli právo. Předčasný důchod se totiž při dosažení řádného důchodového věku nepřepočítává.

Předčasný důchod krácení, jak to tedy je? O kolik se vám důchod zkrátí? Máme pro vás tento poměrně složitý vzorec, ale nebojte, hned si výpočet uvedeme na příkladu, který na svých stránkách uvádí sama Česká správa sociálního zabezpečení.

Předčasný důchod krácení činí procentní sazby. O 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů, o 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne. O 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne.

Předčasný důchod příklady

Pro představu je vhodné využít online nástroj s názvem předčasný důchod kalkulačka. Jedná se o výpočet pro ukázku. Pro představu nyní uvedeme předčasný důchod příklady. Paní Petra dosáhne řádného důchodového věku za 2 roky a 2 měsíce. Pro Petru je po zdravotní stránce aktuální práce již velmi náročná a hledat jiné zaměstnání ve svém věku už nechce. Nemá zájem registrovat se na úřadu práce a pravidelně docházet na domluvené schůzky s ÚP.

Petra by chtěla odejít do předčasného důchodu, přestože to znamená nižší měsíční penzi. Její rozhodnutí je možné a reálné, paní Petra by si měla skvěle naplánovat termín svého odchodu do předčasného důchodu. Krácení předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní a není proto jedno, kdy se odchází do předčasného důchodu.

Při odchodu do předčasného důchodu dříve o 720 kalendářních dní před dosažením řádného důchodového věku činí předčasný důchod krácení 8,4 % výpočtového základu (4 × 0,9 procent + 4 × 1,2 procent). Při odchodu do předčasného důchodu v rozmezí od 721 dní do 810 dní před dosažením řádného důchodového věku činí krácení výpočtového základu již 9,9 % (4 × 0,9 procent + 4 × 1,2 procent + 1 × 1,5 procent).

Paní Hanka má množství zájmů a chce si užít první roky své penze. Má hned několik pracovních nabídek na dohodu o provedení práce (DPP). Pro paní Hanku je volba předčasného důchodu necelé 2 roky před dosažením řádného důchodového věku z jejího pohledu skvělým řešením, jak získat čas pro své koníčky.

Zároveň na tom bude Hanka finančně dobře, protože má domluvené přivýdělky na dohodu o provedení práce s poměrně malým časovým vytížením. DPP jsou od 2 různých zaměstnavatelů, kdy je hrubý měsíční příjem 10.000 Kč. Do dosažení řádného důchodového věku může předčasný důchodce pracovat na dohodu o provedení práce. Je důležité, aby hrubá odměna nepřesáhla částku 10.000 Kč.

předčasný důchod ze zdravotních důvodů

Jde dohromady předčasný důchod a přivýdělek?

Určitě víte, že když jste ve starobním důchodu, nikdo vám nebude bránit v jakémkoliv přivýdělku. Kdybyste měli chuť a sílu, klidně si můžete najít práci na zkrácený úvazek nebo dokonce na hlavní pracovní poměr. U předčasného důchodu to bohužel neplatí.

Během předčasného důchodu dovoluje zákon vydělávat jen takovým způsobem, který nezakládá účast na nemocenském a sociálním pojištění. Zůstávají tedy 3 možné způsoby výdělku:

  • Dohoda o provedení práce (DPP) do 10.000 Kč měsíčně
  • Zaměstnání malého rozsahu do 3.500 Kč měsíčně
  • Výkon samostatně výdělečné činnosti (např. na živnostenský list ) v rozsahu, který v daném kalendářním roce nezaloží účast na pojištění

Vykonávání samostatné výdělečné činnosti v rozsahu, který v daném kalendářním roce nezaložil účast na pojištění byl pro rok 2021 do výše 85.058 Kč ročního příjmu.

Jakmile dosáhnete důchodového věku, omezení se vám ruší a můžete vydělávat jakkoliv. Tedy můžete začít vykonávat i takovou výdělečnou činnost, která zakládá účast na pojištění. Následně si můžete požádat o zvýšení důchodu po 360 dnech výdělečné činnosti, která zakládala účast na pojištění.

Vyplatí se předčasný důchod?

Předčasný odchod do důchodu může znamenat krácení o stovky, ale i tisíce korun měsíčně. Proto je potřeba toto rozhodnutí důkladně zvážit. Jestli si dlouhodobě nemůžete najít práci nebo už vám fyzický stav nedovoluje v ní pokračovat, můžete se přihlásit na úřad práce nebo zažádat o invalidní důchod a pokud pro vás ani jedna možnost není přijatelná, potom se uchylte k předčasnému odchodu do důchodu.

Pokud jen chcete mít více času na vnoučata a důvody nejsou příliš závažné, popřemýšlejte o tom, zda vám za to krácení důchodu stojí. Možná vás zaujme práce v kultuře, která je kreativní a zábavná. Někdo se možná odváže a zkusí některé práce z domu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců