Jak vyčistit pračku? Funguje ocet nebo soda? | VímVíc.cz

Jak vyčistit pračku? Funguje ocet nebo soda?

12. 11. 2019

Umíme si představit, že praní asi není oblíbená činnost většiny populace. Natož pak čištění pračky. Copak pračka nemá zůstat už ze své podstaty čistá? V ideálním světě by tomu tak bylo. V tom my bohužel nežijeme, a tak se z nečištěných praček line nevábný zápach a skvěle se v nich daří bakteriím, a dokonce i plísním.

Jak vyčistit pračku, pračka, ocet, soda,

Pokud jste pračku nikdy nečistili a napadlo vás to až ve chvíli, kdy jste na prádle začali nacházet podivné černé žmolky nebo vaše pračka prostě přestala fungovat, nezoufejte. Ještě není pozdě. Tenhle návod na čistění pračky váš moderní výdobytek dostane znovu do formy... Alespoň v to doufáme.

Jak často čistit pračku?

Čistění pračky je poměrně rychlé a snadné, pokud ho děláme pravidelně. V mnoha domácnostech se najde pračka, kterou nikdo neumyl několik let a je to neštěstí, protože tak našim drahocenným pomocnicím zbytečně zkracujeme život. Jak často bychom měli podle odborníků čistit?

  • Šuplíčky na prací prostředky po každém praní,
  • těsnění kolem dvířek a buben jednou za měsíc,
  • vnitřek pračky čistícím pracím cyklem jednou za čtvrt roku,
  • filtr alespoň jednou ročně.

První dvě čistění jsou hotové za minutku a velmi snadné, prací cyklus je takové praní nanečisto, takže bez práce a nejkomplikovanější je čištění filtru. To vám může zabrat zhruba 10 minut a bývá nejnepříjemnější. Pokud jste se s filtrem dlouho neviděli, připravte se na nepříjemný zápach, vodní kámen, usazeniny, vlasy, mince, sponky a tak dále.

Tip: Pokud má vaše pračka již nejlepší roky za sebou, zvažte pořízení nové automatické pračky. Starší pračky mívají vyšší nároky na spotřebu vody a elektrické energie, což vám nepostřehnutelně zvedá pravidelné měsíční výdaje na domácnost. Pokud máte smůlu, může se k tomu přidat také občasná porucha a s tím související návštěva opraváře. Ve výsledku lpěním na starém kusu elektroniky můžete peníze spíše ztrácet, než šetřit.

Jak vyčistit pračku

Čištění pračky můžete mít komplet hotové už asi za hodinku a nemusí vás to ani nic stát. Zvládnete to snadno ve čtyřech krocích. Až budete mít vše hotové, otevřete dvířka i šuplíky pračky a vše nechte vyvětrat a vyschnout.

1. Nejprve vyčistěte buben a těsnění dveří

Vezměte si nějaký ručník nebo hadr, namočte ho buď v peroxidu vodíku, čistícím prostředku nebo v bílém octu a napasujte ho do těsnění. Nechte peroxid, přípravek nebo ocet hodinu působit. Pomůže to gumě uvolnit plíseň nebo mastnotu a vydesinfikuje ji to. Po hodině vše otřete a vyčistěte pomocí kartáče, houbičky nebo například starého zubního kartáčku.

2. Pusťte nejdelší a nejintenzivnější program

Pračka si jednou za čtvrt nebo maximálně půl roku zaslouží na prázdno „vyvařit“. Nastavte praní na 90°C a vyberte cyklus, který nemá ždímání. Do bubnu pračky přidejte čistící složku. Můžete si zvolit ocet a jedlou sodu nebo nějaký hotový čistič, který koupíte například v drogerii. Na to, jaký přípravek nebo babský recept je nejlepší, se ještě zaměříme.

Některé pračky se odmítají zapnout, když jsou prázdné. To můžete vyřešit buď tím, že do bubnu hodíte pár čistých ručníků, nebo do něj nalijete trochu vody. Tím obelstíte váhový senzor a pračka se zapne.

3. Umyjte pračku zvenčí

Než cyklus doběhne, využijte čas na důkladné omytí pračky zvenku. Nejlépe na to poslouží hadřík namočený v octě, který skvěle pohlcuje pachy a leští. Kdybyste si chtěli provonět koupelnu, můžete na hadřík nakapat trochu esenciálního oleje.

4. Vyčistěte filtr, dávkovač a další komponenty

Hadrem vyčistěte šuplíky na čisticí prostředky. Často se v nich usazují zbytky pracího gelu, prášku nebo aviváže. Pokud je budete čistit poctivě po každém mytí, usnadní vám to pozdější drhnutí. Filtr by měl být zepředu pračky a měl by se dát snadno vytáhnou. Pokud s tím máte problém, koukněte do návodu k pračce. Před vytažením k pračce položte nádobu nebo například pekáč, aby mohla vytéct voda a nevytopilo vás to. Filtr stačí jednoduše opláchnout v umyvadle. Můžete si opět pomoci kartáčkem na zuby.

Jak vyčistit pračku, pračka, ocet, soda,

Čistění pračky s horním plněním

Hlavní rozdíl mezi čištění pračky s horním a dolním plněním je, že u pračky s horním plněním můžete cyklus kdykoliv přerušit nebo pozastavit. Díky tomu můžete přidat ingredience na čištění, nechat pračku, ať se napustí vodou, zastavit cyklus a nechat čistící prostředek v bubnu „uležet“. Když takto necháte čistící roztok alespoň hodinu působit a až potom cyklus dojedete do konce, bude to efektivnější.

Dalším rozdílem jsou jednotlivé součástky. Každá pračka je má trochu jiné a proto je nelepší před čištěním nakouknout do návodu. Pračky s horním plněním mívají typicky uprostřed ještě „míchadlo“, které musíte také vyčistit.

Ocet, soda? Co použít na čištění pračky?

Chemie nebo přírodní cesta? Záleží čistě na vašich preferencích. Podle recenzí funguje ocet se sodou stejně dobře jako chemické přípravky, které koupíte v drogeriích. Jestli jste zastánci přírodní cesty a chcete ušetřit peníze, použijte na následující recept:

Do přihrádky na prací prášek nasypte půl hrnku sody bikarbony, přihrádku pro máchání naplňte octem. Přímo do bubnu pračky nalijte také dva šálky bílého octa.

Pokud chcete jít „invazivnější“ cestou, nebo máte problém s vodním kamenem, určitě si vyberete z nepřeberného množství čistících přípravků. Většina z nich obsahuje především desinfekční prostředky a aromata, která vám pomohou zbavit pračku nežádoucího pachu. Koupíte je většinou za méně než 100 korun ve 250 ml balení a používají se jednoduše tak, že je nalijete do zásuvky na prací prostředek. Jestli vás zajímají další recepty a zkušenosti s různými druhy přípravků, podívejte se na internetová fóra. Diskuze na téma čistění pračky obsahuje například Modrý koník fórum.

Jak vyčistit pračku od zápachu

Pokud jste vyčistili pračku podle návodu uvedeného výše, dobrá práce! Určitě jste se nepříjemného zápachu zbavili. V obchodu si také můžete koupit různé tablety do pračky proti zápachu. Ale vůbec nejlepší cesta, jak udržet pračku čistou a voňavou, je řídit se následujícími pokyny:

  • Používejte jen tolik čistících prostředků, kolik je nutno. Držte se doporučovaným dávkováním, protože příliš mnoho prášku nebo gelu může pračku zanášet.
  • Předtím než dáte oblečení do pračky, ho pořádně vyklepejte od nečistot jako tráva, jídlo atd.
  • Používejte změkčovač vody, abyste předešli usazování vodního kamene.
  • Nechávejte otevřená dvířka mezi praními, nebo alespoň dokud buben nevyschne. To zmenší pravděpodobnost, že se vám v pračce vytvoří plíseň. To samé platí i pro přihrádky na čistící prostředky.
  • Nezanedbávejte pravidelné čistění pračky.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře