Jak poznat, že je čas změnit zaměstnání? | VímVíc.cz

Jak poznat, že je čas změnit zaměstnání?

28. 02. 2022

Nechuť v pondělí ráno vstát a vydat se do zaměstnání nebo špatný den v práci asi už každý z nás někdy zažil. Každý den jednoduše nemůže být podle našich představ, to je naprosto normální. Pokud se ale s podobnými pocity potýkáte častěji nebo zjišťujete, že negativa v práci převažují nad pozitivy, pravděpodobně je něco špatně. Víte, jaké signály vám napoví, že je nejvyšší čas přemýšlet nad změnou zaměstnání?

Jste neustále ve stresu

Zjišťujete, že se při dojíždění do práce doslova vlečete a schází vám nadšení, které jste kdysi mívali? Pozorujete, že se v noci pravidelně budíte, váš spánek není příliš kvalitní a že jste čím dál více náchylní k výjevům podrážděnosti a špatné nálady? Cokoli z těchto bodů může být známkami zvyšující se úrovně stresu, což může být včasným varovným signálem, že věci ve vašem životě nejsou tak, jak by měly být.

Stres může ovlivnit nejen vaši náladu, ale i obranyschopnost vašeho organismu, takže můžete být náchylnější k nemocem a váš celkový výkon se nejspíš také zhorší. Pokud budete nadále žít ve stresu, mohou se u vás vyvinout i závažnější zdravotní problémy. Jestliže tedy máte pocit, že se vám vaše tělo snaží tímto způsobem něco sdělit, stojí za to najít chvilku a pokusit se začít hledat konstruktivní řešení.

Neustále odpočítáváte, kdy půjdete domů

Dříve jste se možná probouzeli nadšení z toho, čeho byste mohli dosáhnout během následujícího dne. Dokonce jste se i někdy pustili do dalších projektů a dobrovolně zůstávali později, abyste zvládli udělat více práce. Ale nyní najednou odpočítáváte hodiny, než se budete moci odhlásit z počítače a opustit kancelář. Zjistíte, že jste v pokušení vzít si jen minimální pracovní zátěž, spíše než hledat příležitosti, jak udělat něco navíc.

Jaký je rozdíl mezi výrazy evidence pracovní doby (výkaz práce) a evidencí docházky? Evidence pracovní doby je povinná a znamená dobu, po kterou zaměstnanec pracuje. Naproti tomu evidence docházky označuje dobu, po jakou se zaměstnanec pohybuje na pracovišti – i mimo svou pracovní dobu.

Každý si zaslouží pracovat v práci, která ho motivuje, vzbuzuje v něm určitou míru nadšení a která v něm udržuje touhu něco změnit. Někdy se prostě může stát, že vás vaše práce již více nenaplňuje nebo váš současný zaměstnavatel pro vás nemá adekvátní možnost dalšího rozvoje. Možná je tedy na čase najít to, co ve vás znovu tyto pocity vyvolá.

Došlo ke změnám, které vám nevyhovují

Když jste začali pracovat ve svém současném zaměstnání, zdálo se vám plné možností a byli jste hrdí na to, že jste staly součástí týmu v této firmě. V poslední době si však všímáte změn atmosféry na pracovišti a vaše důvěra ve společnost už není taková, jaká byla, nebo vám nevyhovují změny, ke kterým v nedávné době došlo.

Možná společnost přijala nějaká obchodní nebo strategická rozhodnutí, která vám nevyhovují nebo změna vedení nebyla z vašeho pohledu změnou k lepšímu. Také možná došlo k tomu, že se vaše vlastní smýšlení pozměnilo a začínáte mít pocit, že hodnoty společnosti již nejsou v souladu s těmi vašimi.

Vaše pozice už vám nestačí

Někdy může být těžké přijmout fakt, že role, kterou ve firmě zastáváte, přestože máte tuto společnost rádi a velmi dobře vycházíte se svými spolupracovníky, už pro vás prostě není tak důležitá nebo přínosná. Nicméně zůstat v pozici, ze které jste už profesně vyrostli, kvůli pocitu loajality nebo nerozhodnosti učinit změnu, se může stát z dlouhodobého hlediska demotivující zkušeností.

Postupem času jste ve vaší práci pravděpodobně získali spoustu dovedností a zkušeností a nyní jste připraveni na nové výzvy. Někdy stávající zaměstnání jednoduše nemusí poskytnout možnosti kariérního rozvoje a právě to, co vaše kariéra potřebuje, je skoková změna, kterou může poskytnout pouze změna zaměstnání. Pokud je právě tohle váš případ, je nejvyšší čas poohlédnout se po vašem vytouženém zaměstnání, a spolu s novým životopisem si připravit motivační dopis, který opravdu zaujme. Nevíte, jak by měl vypadat? Inspirujte se tímto vzorem motivačního dopisu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Start kariéry Úspěch v kariéře