Jak nejlépe prodat personalistovi svůj životopis | VímVíc.cz

Jak nejlépe prodat personalistovi svůj životopis

01. 03. 2019

Forma a obsah životopisu můžou rozhodnout o tom, zda získáte práci na vašem vysněném místě. Jak napsat životopis a proč zmínit vaše silné stránky? Pomůžeme vám objevit váš talent, zjistit, v čem můžete jiným uchazečům konkurovat a zodpovíme vám otázku, jak má vypadat životopis.

Jak nejlépe prodat personalistovi svůj životopis

Silné stránky nemusí být nutně klišé

Životopis skýtá mnohá úskalí. Když chcete prodat personalistovi svůj životopis, dejte si na něm opravdu záležet. Začněte u jeho samotné formy a svůj životopis dobře strukturujte. Pečlivě vyberte fotografii, kterou k CV přiložíte. Přeci jen se jedná o první kontakt mezi vámi a vysněným zaměstnavatelem.

V tomto článku se ale zaměříme také na to, jak se v rámci životopisu prezentovat. Jak ukázat personalistovi, že právě vy se pro tuto práci hodíte a jste nejlepší možný kandidát? Zmiňte se o pozitivech, které můžete zaměstnavateli nabídnout, zatímco nikdo jiný nemůže. Jak vůbec mluvit o svých silných vlastnostech, aby to nevyznělo jako klišé?

CV skýtá mnohá úskalí, od strukturovanosti, fotografie až po samotný obsah životopisu.

Jak napsat životopis

Pokud nevíte, jak má vypadat životopis, stáhněte si vzor CV zdarma a pracujte s ním. Strukturovaný životopis usnadní práci personalistovi, který musí denně procházet i desítky životopisů. CV přizpůsobte pozici, na kterou se hlásíte. Jedná se o juniorní nebo seniorní pozici? V obou případech by délka životopisu neměla přesáhnout délku dvou stran. Tento limit vám pomůže zmínit jen ty nejrelevantnější informace.

Vždy buďte upřímní, ale pamatujte si, že některé věci byste v životopisu zmiňovat neměli. A to především ty, které vás mohou vystavit diskriminaci. Co vás může na trhu práce znevýhodnit, ale nemusíte to v CV zmiňovat?

  • Věk či pohlaví
  • Výška a hmotnost
  • Barva kůže, etnický původ, kulturní vyznání, občanský status
  • Politické názory a náboženské vyznání (i přesto, že se jedná o pracovní zkušenost)
  • Rodinný stav včetně počtu dětí
  • Sociální sítě (pokud není Facebook prezentací vašeho kariérního života)
  • Rodné číslo či číslo platební karty
Existují určitá pravidla, kterých byste se měli držet. Strukturovaným životopisem a maximální délkou dvou stran ulehčíte personalistovi práci.

Fotografie řekne mnohé

Nahání vám hrůzu to, že musíte k životopisu připojit také fotografii? Řiďte se několika náležitostmi a nemusíte se strachovat. Fotografie by měla mít velikost pasové fotky, tedy 3 x 4 cm a také její parametry. Na obrázku by měl být váš portrét i s rameny, ideálně na bílém pozadí ve vhodných prostorách. Zvolte také vhodné a decentní oblečení a doplňky, nemluvě o make-upu.

Vyhněte se selfie nebo oříznuté fotografii ze sociálních sítí. Fotografie musí být součástí samotného CV, rozhodně ji nepřikládejte jako samotnou přílohu. Umistěte ji do pravého nebo levého horního rohu. Jestliže fotografii k životopisu nemusíte přikládat, rozmyslete si, jestli je opravdu nutné ji zaměstnavateli zasílat. V první řadě za vás mluví zkušenosti a dovednosti.

Fotografie na CV by měla mít rozměry pasové fotky. Samozřejmostí je vhodné oblečení a doplňky, to vše ve vhodných prostorách na bílém pozadí.

Mluvte o vašich silných stránkách

Víme, že je obtížné mluvit nebo psát o vašich přednostech. Máte dojem, že žádný talent nemáte? Tomu nevěřte! Z velké části naše dovednosti shledáváme jako samozřejmé a nemáme pocit, že bychom nějak vybočovali z davu. Tento přístup se vám může vymstít nejen při psaní životopisu nebo při pracovním pohovoru.

Je potřeba vaše přednosti, talent a silné stránky znát a umět o nich mluvit. Není přitom potřeba, abyste využívali složitých nástrojů. Podívejte se na lidi, se kterými se dennodenně stýkáte a zeptejte se sami sebe, jaké jsou jejich slabé stránky a čím vynikáte.

Je důležité znát a umět mluvit o svých silných stránkách. Podívejte se na své přátele a porovnejte váš a jejich přístup.

Pozorujte své okolí

Ať už se ucházíte o letní brigáda nebo o regulérní úvazek na plný pracovní poměr, vždy si na životopisu dejte záležet. To platí i pro shrnutí vašich dovedností. Sledujte své přátele, známé a kolegy celý jeden den a sami si odpovězte na otázky:

  • Jsou dochvilní?
  • Drží své slovo?
  • Umí řešit konflikty a postavit se chybám čelem?
  • Jsou pečliví?
  • Zapojují se do firemních akcí a jsou kreativní?

Už jste našli nějakou silnou stránku, kterou množství lidí ve vašem okolí neoplývá? V mnohých případech dokonce stačí poslouchat okolí. Co na vás oceňuji vaši kamarádi, rodinní příslušníci, známí a kolegové?

Jestliže hledáte, v čem spočívá váš talent, často jen stačí pozorovat své přátele, známé a kolegy a poslouchat okolí.

Už jste něco našli?

Už jste nějaké silné stránky našli? Nebojte se vše sumarizovat a pojmenovat. Začněte s vaší dosavadní pracovní pozicí a hlavní náplní práce. Dokážete dobře pracovat s lidmi, automatizovat tabulky nebo být kreativní? Nebuďte struční a naopak se snažte přijít s co nejvíce nápady, které můžete následně zmínit u pohovoru. Opravdu dobře popište, co vám jde.

Potom, co si vše sepíšete, vyberte jen to nejrelevantnější pro danou pozici pro účely životopisu. Nejrelevantnější ale neznamená nutně nejstručnější. Fráze “dobré komunikační dovednosti” a “týmový” toho zaměstnavateli moc neřekne. Buďte v CV víc konkrétní a uveďte například: “Při sporech v pracovním týmu umím kolegy přimět k uzavření dohody a udržet příjemnou pohodu na pracovišti.”

Předem se připravte a vymyslete si delší verzi pro účely pohovoru a kratší verzi kvůli zaslání životopisu s relevantnějšími informacemi.

Nevzdávejte se

Vraťme se k popisu vašich dovedností v tomto formátu: “Při sporech v pracovním týmu umím kolegy přimět k uzavření dohody a udržet příjemnou pohodu na pracovišti.” Přijde vám to příliš konkrétní? Zaměstnavatel si dokáže lépe představit, jakými konkrétními vlastnostmi vynikáte a zjistí, v čem můžete konkurovat jiným uchazečům. S tímto přístupem si vás i pravděpodobněji zapamatuje.

Veříme, že jste jedineční a že můžete zaměstnavateli nabídnout to, co druzí nedokážou. Podívejte se na aktuální nabídky práce a budujte svou kariéru.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Start kariéry Úspěch v kariéře Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání Návody