Jak funguje dýško a spropitné v ČR a ve světě? | VímVíc.cz

Jak funguje dýško, spropitné v ČR i ve světě?

Dýško nebo spropitné dal v životě snad každý. Pro někoho je to samozřejmost někdo dává jen velmi výjimečně. Spropitné a dýško je nejvíce propojené s pohostinstvím, restauracemi a hospůdkami. V některých zemích je zaplacení bez spropitného urážkou.

Co to je spropitné?

Spropitné nebo také dýško je suma, kterou dobrovolně přidáme k účtu. Spropitné se dává jako projev poděkování za dobře a kvalitně odvedené služby. A jak na výpočet procent z útraty na spropitné? Přesná pravidla pro spropitné neexistují. Za všeobecnou pravdu je dáno, že by se mělo přidávat spropitné ve výši deseti procent z celkové ceny. V prvé řadě je důležité vědět, jak na výpočet procent.

spropitné

Odkud pochází slovo dýško?

Slovo dýško je zkrácený tvar slova diškrece z německého slova diskretion = diskrétnost. Starší slovo pro spropitné můžeme najít v latině – discretus. Další slova stejného významu, jako je spropitné, je slovo tringelt (pocházející také z němčiny). Doslovným překladem peníze za pití. Doslovný překlad je peníze za pití. V češtině najdeme také termín tuzér, který se nejvíce používá u služeb v hotelu.

Pro islámský svět existuje termín bakšiš. Rozdíl od spropitného se liší tím, že se nedává jen za protislužbu, ale také na prosbu žebráků nebo sociálně slabších. Muslimové považují bakšiš za samozřejmost a jednu z věcí, která patří k jejich víře.

Spropitné jen když je důvod

Dýško není žádná povinnost. Vyjadřujete tím, že jste byli spokojení se službami, které jste dostali. Proto spropitné dávejte pouze když jste dostali služby tak, jak byste si představovali. Podle spropitného daný podnik může poznat, jak jsou hosté spokojeni a nakolik. Dýško nemusíte dávat, pokud se o vás číšník nestará, na obsluhu čekáte dlouho nebo vám objednané pití a jídlo nechutnalo. Spropitné nemusíte ani nijak komentovat nebo ho obhajovat před obsluhou.

Jak dávat spropitné?

Chcete dát v podniku dýško, ale nevíte, jak na to? Podle nepsaného pravidla se doporučuje nechat si vrátit peníze s účtem a až pak nechat na stole částku, kterou považujete za vhodnou. Pokud necháváte spropitné v restauraci, můžete peníze položit před číšníka na stůl. Se spropitným se často můžeme setkat také v hotelu, kde se dýška dávají například pokojským, za vynášku kufrů nebo přeparkování auta. Výše tohoto spropitného se pohybuje kolem padesáti korun.

Spropitné v České republice

V České republice není zvykem, aby zákazník dával obsluze spropitné. Češi dávají dýško jen pouze v případě, že jejich servis byl perfektní. Podle statistik jen každý čtvrtý Čech z deseti dá dýško automaticky. Další polovina tvrdí, že spropitné dávají jen občas, ale rozhodně ne vždy. Češi očekávají dobrý a kvalitní servis, jídlo a pití, který ne vždy dostanou. Mimořádně pak někteří spropitné odmítnou. Největší podíl tvoří ti, kteří částku jen zaokrouhlí. Takových, kteří částku zaokrouhlí nahoru bez ohledu na celkovou útratu je 80 %.

Češi jsou v otázce spropitného poměrně rozdělení. Podle statistiky se shodují v případech jako například, když mají mimořádnou událost jako například oslavu nebo schůzku s někým, před kým chtějí vypadat dobře, a tak sáhnou do kapsy. Tak někteří Češi odměňují servis spropitným vyšším než 100 Kč. Pětina lidí pak dávají dýška mezi 150 až 200 Kč.

Druhá část Čechů zase považují úroveň servisu v restauracích za standart, a proto nevidí důvod, proč by je měli odměnit vyšším spropitným. Tímto argumentuje celá většina Čechů, která patří do skupiny těch, kteří částku pouze zaokrouhlí nahoru nebo si nechají vrátit peníze do koruny přesně.

Tip: Pracujete v pohostinství a zákazníci vás odměnili vyšším spropitným? Udělejte si za něj radost novým značkovým kouskem. BIBLOO slevové kupóny vám zajistí nákup za výhodnější ceny.

Jaké funguje spropitné ve světe?

Pokud cestujete do ciziny, je vhodné, abyste si zjistili pravidla, jak funguje spropitné v té dané zemi,a tak předešli nepříjemným situacím a nedostali se tak do zbytečných problémů. V některých zemích spropitné automaticky očekávají, v jiných zemích zase zaměstnanci mají tak nízkou mzdu, že se snaží vyšším pracovním nasazením o vyšší spropitné. Jinde můžeme najít restaurace a jiné podniky, které spropitné započítají přímo k účtu.

Spropitné se liší v různých zemích jinak. Lidé, kteří žijí v zemích bývalého východního bloku, jsou zvyklí dávat dýško ve výši deseti procent z celkové ceny. Naopak v Kanadě a USA se dává poměrně vyšší dýško. Američané přidávají patnáct procent k ceně. Francie se pohybuje mezi 10-15 procenty, ale právě ve Francii můžeme najít ty restaurace, které sami připisují dýško k účtu automaticky. V Německu a Rakouskou očekávají dýško od pěti procent. Stejná dýška najdeme také v Itálii, Španělsku, Řecku, Portugalsku nebo v Egyptě.

Pravým opakem jsou země jako například Nový Zéland, Švédsko nebo Dánsko, kde se dýško absolutně nebere v úvahu a žádné spropitné se neočekává. Finsko nechává v otázce spropitného rozhodnutí na vás. Záleží čistě jen na vašem uvážení a na rozdíl od evropských zemích dýško není ve Finsku požadováno. V Číně se dýška nedávají, tam můžeme spropitné dávat spíše ve větších městech. Běžná výše spropitného v Číně se pohybuje okolo tří procent.

Spropitné jako urážka?

Po světě můžeme najít místa, kde je dýško považováno za urážku. Důležité je vědět, kde taková pravidla jsou, abyste se nedostali do zbytečných nepříjemností. Mezi taková místa patří Anglie, Japonsko nebo Thajsko. Jestliže jste s obsluhou spokojeni, stačí číšníka pochválit nebo pochvalu vyřídit jinému personálu, dokonce i nadřízenému. Postupnou globalizací a celkovou proměnou světa se mění zvyky a tím i pravidla ohledně placení spropitného.

5 rad, jak na spropitné

  1. Dejte spropitné tomu, kdo se o vás staral – může se stát, že vás celý večer obsluhuje jeden číšník, ale při zaplacení přijde někdo jiný, proto se nebojte dát dýško přímo obsluze
  2. Spropitné můžete dát, i když platíte kartou – že platíte kartou neznamená, že se musíte vyhnout dýšku. Některé platební terminály umí samostatně přidat spropitné nebo ho můžete dát v hotovosti po zaplacení nebo ho nechat na stole.
  3. Koruna není spropitné – někteří dávají spropitné tak, že automaticky zaokrouhlí částku nahoru a ve většině případů zaokrouhlí jen o korunu. Zaokrouhlení nahoru o korunu není reálné spropitné.
  4. Spropitné můžete hodit do kasičky – novým zvykem je krabička vedle kasy. V případě, že platíte hotově a obsluha vám vrátí drobné, vy je můžete hodit rovnou do kasičky. Takové kasičky najdete hlavně v kavárnách nebo rychlých občerstveních.
  5. Deset procent z účtu – nepsaným pravidlem je spropitné ve výši 10 % z celkové ceny.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření Cestování a dovolená