Hormon štěstí zlepšuje náladu i nasazení | VímVíc.cz

Hormon štěstí zlepšuje náladu i pracovní nasazení

30. 09. 2019

Nálada ovlivňuje v našem životě mnohé. Odvíjí se od ní naše pracovní produktivita, kreativita a celkové (nejen) pracovní nasazení. Můžeme náladu nějak ovlivnit? Z části ano. Hormony a jejich hladina v našem těle se odrážejí právě na našem celkovém nastavení. Největší podíl na tom mají tzv. "hormony štěstí".

Hormony štěstí - šťastný pár

Jak fungují hormony štěstí a jaký mají vliv na naší náladu či pracovní produktivitu? A jak můžeme naším chováním podpořit jejich tvorbu? Nejen to se dozvíte v našem článku.

Hormon štěstí – jeden nebo více?

Pod názvem hormon štěstí si nemusíte představit nutně pouze jednu biologicky aktivní látku. Asi nejvíce lidí si pod tímto pojmem vybaví endorfiny. Nejsou ovšem jedinými aktivními látkami v našem těle, které si tento přívlastek zaslouží. Byť asi nejvíce lidí si tento přívlastek spojí s endorfiny, i další hormony spadají do této kategorie. Jedná se především o serotonin a dopamin, které mají přímý vliv na naši náladu, motivaci k práci a další vnitřní procesy.

Serotonin

Serotonin je biologicky aktivní látka, kterou najdete v krevních destičkách. Serotonin je neurotransmiter, což znamená, že má na svědomí přenos nervových vzruchů. Právě tím má vliv na nejrůznější procesy v těle.

Serotonin se podílí na vzniku nálad a jeho nedostatek můžeme na našem těle pocítit několika způsoby: podrážděnost, poruchy spánku, deprese, úzkost či migrénu. Špatná funkce serotoninových receptorů může mít na svědomí i vznik závažnějších psychických poruch, jako bipolární poruchu, chorobnou úzkost nebo těžké dlouhotrvající deprese.

Nedostatek serotoninu

Prvním krokem může být úprava jídelníčku, kdy zvýšíte příjem potravin obsahující serotonin. Vhodné jsou potraviny, které obsahují L-tryptofan, protože serotonin je jedním z jeho derivátů. Patří sem například mléčné výrobky, listová zelenina či maso. Na hladinu serotoninu má také vliv sluneční záření, proto také v období podzimu a zimy, kdy svítí méně, trpí více lidí depresemi nebo úzkostnými stavy.

Uvolňování serotoninu podporuje i fyzická aktivita, zejména aerobní cvičení. Aerobní cvičení je cvičení, při kterém máte po delší čas zvýšenou tepovou frekvenci ve střední zátěži. Patří sem tedy běhání na více kilometrů (ne sprinty), plavaní, cyklistika či tanec.

Dopamin

Dopamin je další neurotransmiter, který je spojen zejména s pohybovým ústrojím. Narušení dopaminových drah se projevuje například Parkinsonovo chorobou. Dopamin máme v mozku a v celé nervové soustavě, takže jeho nedostatek nebo porušení dopaminového systému se podílí na vzniku závažných duševních poruch, jako schizofrenie nebo bipolární porucha.

Dopamin je úzce spojen především se systémem potěšení a „odměn“. Díky dopaminu zažíváme příjemné pocity, pokud se nám povede splnit nějaký úkol. Je i zdrojem motivace a dalších emocí. Tyto euforické stavy mohou být vyvolány i stimulačními látkami, jako jsou drogy, například kokain. Ono uvolnění, které drogově závislý pociťují v momentu požití drogy, má na svědomí právě dopamin. Právě na uvolňování dopaminu jsou lidé závislý.

Hormon štěstí zlepšuje náladu i pracovní nasazení - nedostatek serotoninu, běh

Jak přirozeně získat dopamin?

K těmto příjemným stavům si můžeme dopomoci i přirozeně. Stejně jako u serotoninu nebo u endorfinu se i dopamin vyplavuje při sportu. Důležité ovšem je si předem stanovit, čeho chceme dosáhnout, například uběhnout 5 kilometrů za nějaký čas nebo uplavat konkrétní počet bazénů. Pokud se nám to podaří a my proměníme myšlenku v realitu, dochází k uvolnění dopaminu a k navození euforického stavu.

Endorfiny

Právě se skupinou endorfinů bývá termín „hormon štěstí“ používán nejčastěji. Právě endorfiny se totiž uvolňují přímo do mozku a mají na svědomí pocity štěstí, dobrou náladu, tlumení bolesti a ovlivňují výdej dalších hormonů. Endorfiny se vyplavují také při fyzické zátěží, a to jak při sportu, tak i například při porodu nebo sexuální aktivitě. I endorfin je neurotransmiter a bývá často připodobňován k morfinu, protože přirozeně navozuje podobné stavy. Endorfiny nám pomáhají při kritických situacích, kdy je od nás vyžadován extrémní sportovní výkon, nebo musíme překonat bolest. Stejně tak díky nim zvládáme nepříjemné stresové situace v práci.

Jak získat hormon štěstí?

Nemusíme se ale jen vystavovat nebezpečným situacím, abychom zažili příjemné pocity spojené s endorfiny. Endorfiny se vyplavují při fyzické aktivitě, zejména při anaerobním cvičení, tedy při intenzivním krátkodobém cvičení, kdy dochází k tvorbě laktátu. Patří sem například posilování, gymnastika nebo sprint.

Hormon štěstí zlepšuje náladu i pracovní nasazení - hormon lásky, oxytocin, obejmutí

Další "šťastné hormony"

Hormony štěstí ovlivňují nastavení jedince a jeho přístup k práci i okolí.

Oxytocin

Hormon lásky nebo důvěry. Oxytocin se uvolňuje pouze při fyzickém kontaktu. Je spjatý nejen se sexuální aktivitou a stimulací erotogenních zón. K největšímu vyplavení dochází u rodiček bezprostředně po porodu. Má vliv na budování partnerských vztahů, ale i na tvorbu pouta mezi matkou a dítětem.

Melatonin

Neboli hormon spánku. Bývá uvolňován právě v noci během spánku a funguje jako obrana proti stresu. Jak víme, kvalitní spánek má velký vliv na naše celkové rozpoložení. Pokud se nevyspíme dobře, často můžeme být podráždění či ve stresu. Jedním z důvodu je nedostatku melatoninu.

Noradrenalin

Další hormon a neurotransmiter, který patří mezi stresové hormony a krátkodobě umožňuje zvýšit fyzickou aktivitu. Pomáhá neztrácet motivaci, jeho uvolňování rozveseluje a dodává nám energii.

Jak si můžeme pomoci k hormonální rovnováze?

Byť některé věci v našem těle ovlivnit nemůžeme, hormonální rovnováhu máme do značné míry v našich rukou. Pokud nezápasíte s vážnějšími psychickými poruchami, které se nedají řešit jinak než podáváním medikamentů, můžete si sami pomoci k lepší náladě i pracovnímu nasazení.

Zdravá a vyvážená strava

Jak jsme se již dočetli, důležitá je pravidelná a také vyvážená strava. Základními stavebními kameny hormonů jsou zdravé tuky. Zařaďte proto do svého jídelníčku (v rozumném množství) oříšky, avokádo nebo kokosový tuk. Pozor ovšem na zvýšenou hladinu cholesterolu!

Pravidelný pohyb

Neznamená to, že byste každý den měli uběhnout 10 kilometrů za rekordní čas, nebo že se každý druhý den musíte "zničit v posilovně". Snažte se kombinovat aerobní i anaerobní cvičení v pravidelných intervalech.

Kvalitní spánek

Tělo potřebuje také pravidelnou regeneraci a odpočinek. Nejideálnější je, pokud si můžete dovolit každý den chodit spát i vstávat ve stejnou dobu. Pokud toto není ve vašich silách, snažte se spát alespoň 7 hodin denně. Vyvarujte se také surfování na telefonu. Je prokázáno, že modré světlo, která váš telefon vyzařuje, viditelně poškozuje kvalitu spánku.

Vyvarujte se stresu a stresových situacích

Rada, která se snadno dává, ale hůře plní. Žijeme v uspěchané době, kdy stres je naším hnacím motorem. Přesto bychom si měli uvědomit, že často se stresujeme kvůli zbytečným věcem. Dáme vám proto radu, jak každou stresovou situaci trochu zlehčit a tím si ulevit. Představte si nejhorší možný scénář, který by se mohl stát a zamyslete se, zda je to opravdu "taková tragédie".

Například, v zaměstnání nebo ve škole musíte odevzdat nějakou práci či projekt. Co se stane, když to nezvládnete? Pokud se vám něco takového neděje každý týden, dost pravděpodobně dostanete napomenutí, možná velice nepříjemný proslov, ale nebude se konat žádné drama. Nakonec se ještě z takové situace můžete poučit a ve výsledku budete za takovou zkušenost vděční. Zkrátka každá mince má dvě strany, a proto se snažte vždy zaměřit na tu pozitivní.

Objímejte se

Mnoho odborníků připisuje vysokou důležitost objímání pro hormonální rovnováhu a pocit štěstí. Při objímání se vyplavuje hormon oxytocin, díky kterému zažíváme při objetí a jiném fyzickém kontaktu slastné pocity. I proto se lidé objímají, když jsou smutní nebo se cítí sklesle. Pokud vám tedy nebude zrovna do zpěvu, běžte za někým ze svých blízkých a dopřejte si pořádné obejmutí. Ačkoliv to může znít trošku "přitaženě", přesvědčte se sami, že to funguje!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Zaměstnání a podnikání Zábava a volný čas