Dům na klíč – o co jde a jak odstoupit od smlouvy? | VímVíc.cz

Dům na klíč – o co jde a jak odstoupit od smlouvy?

26. 05. 2018

Dům na klíč zní jako splněné přání. O nic se nemusíte starat a střecha nad hlavou sama roste. Má to ale háček v podobě možnosti odstoupení od kupní smlouvy. Čtěte, na co si dát velký pozor.

Dům na klíč

Jak na domy na klíč

Jak už napovídá samotný název, dům za vás postaví firma. Vy k němu dostanete po dokončení stavby klíč a můžete se rovnou nastěhovat. Většinou celá transakce probíhá tak, že si z katalogu firmy vyberete dům, který se nejvíce blíží k vašim představám, a uzavřete smlouvu. Na výběr je obvykle z dřevostaveb i ze zděných domků a podle nabízených služeb je možné základní projekt poupravit tak, aby vám opravdu seděl na míru. Firma stavbu v poměrně krátkém čase postaví a připraví dům na klíč rovnou k nastěhování. Na vás tak není ani úklid po stavbě nebo povinnost platit daň z převodu nemovitosti. Pokud nenastane žádný problém a všechno proběhne hladce, je vše v pořádku. Velké problémy začínají ve chvíli, kdy potřebujete z nějakého důvodu odstoupit od smlouvy.

Domy na klíč jsou velmi pohodlnou alternativou ke stavbě rodinného domku svépomocí. Dům si vyberete z katalogu a firma jej postaví. Problém nastává ve chvíli, kdy budete chtít od smlouvy odstoupit.

Odstoupení od smlouvy je problematické

Nechat si postavit dům na klíč je na jednu stranu velmi pohodlné, ale jedná se o poměrně zásadní investici, kterou byste měli nejprve dobře promyslet. Odstoupení od smlouvy s developerskou firmou totiž není vůbec jednoduché. V případě, že se například dostanete do těžké životní situace, není možné jen tak stavbu odložit, jako jde například při stavbě svépomocí. Důrazně se také nedoporučuje uzavírat s developerskou firmou smlouvu dříve, než vám hypoteční banka schválí úvěr. V každém případě musí plánování stavby domu na klíč začít pozorným prostudováním smluvních podmínek a především sankcí za odstoupení od kupní smlouvy. Zjistěte si, jaká jsou přesně vaše práva a povinnosti. Vyplatí se také udělat si rešerše na internetu a přečíst si uživatelské názory na vámi vybranou společnost.

Odstoupení od kupní smlouvy na dům na klíč je velmi komplikované, a proto je před podepsáním smlouvy nutné dobře znát svá práva a povinnosti a také podmínky odstoupení.

Smluvně stanovená práva a povinnosti

Smluvní podmínky, ve kterých jsou jasně stanovená práva a povinnosti jak zadavatele, tak developerské firmy mohou v lecčems ušetřit starosti. Možná po jejich přečtení sami zhodnotíte, že vaše stávající situace není taková nebo není do budoucna tak jistá, abyste si mohli dovolit podstoupit riziko odstoupení od smlouvy. Zbrklé rozhodnutí nepřinese problémy jen vám, ale také developerům, kteří se z pochopitelných důvodů snaží bránit.

Varovným signálem by měla být i opačná situace, kdy ve smlouvě nejsou dostatečně ošetřená práva a povinnosti obou stran a hlavně podmínky odstoupení od kupní smlouvy. Stavba domu je zásadní investice, a tak se nevyplatí šetřit na odborném poradci, který vám se smlouvou pomůže. Ten například nezapomene, že součástí podmínek při odstoupení od smlouvy o dům na klíč by měli být i další náležitosti. Smlouva by měla ošetřovat situace jako stanovení smluvní pokuty za odstoupení, nárok na úrok z prodlení či náhradu škody při porušení smluvních povinností apod.

V případě, že si nejste se smlouvou jistí, vyplatí se služby odborníka. Ten přesně ví, co by mělo být ve smlouvě zaneseno a v případě nejasností smlouvu doplní.

Ochrana spotřebitele funguje v menším měřítku

V dnešní době e-shopů a nakupování přes internet drtivá většina lidí ví, že na ně občanský zákoník myslí v podobě zákona o ochraně spotřebitele. Při nákupu online, což je ve své podstatě uzavření obchodu na dálku, má zákazník možnost zboží do dvou týdnů vrátit bez udání důvodu. Pokud si objednáte dům na klíč přes internet, takovou možnost nemáte. Na smlouvy, které se týkají stavby (a nemusí jít jen o novostavbu, ale také dostavbu, přístavbu apod.), se toto ustanovení nevztahuje. Odstoupení od smlouvy je téměř nemožné v případě, že už je dům postavený. Určitá šance existuje v případě, že firma zásadním způsobem poruší smlouvu nebo se objeví v místě stavby překážky, které nebyly při uzavírání smlouvy patrné.

Pokud si pořídíte dům na klíč přes internet, nevztahuje se na vás spotřebitelská ochrana jako v případě běžného nákupu zboží přes e-shop. Smlouvy o stavbách jsou z tohoto zákona vyňaté.

Když to jinak nejde

V případě, že jste se ocitli zahnaní do kouta a od smlouvy opravdu odstoupit musíte, záleží na vstřícnosti a ochotě stavební firmy. V drtivé většině případů bude možné odstoupit pouze od té části smlouvy, která zatím nebyla naplněna. Možnost odstoupení od smlouvy je tedy přímo závislé na fázi realizace projektu. Vždy se vyplatí nejprve jednat o možnosti odstoupení s developerskou firmou osobně a pak se teprve obrátit na právníky. Pro mnoho z nich je výhodnější dohoda, která za daných podmínek vyhovuje oběma stranám, než zdlouhavé tahanice přes právníky.

Odstoupení od kupní smlouvy řeší každá firma podle sebe i konkrétního příkladu. V každém případě buďte připravení, že budete muset zaplatit minimálně náklady, které do doby odstoupení již vznikly. Náklady na jednotlivé fáze stavby by měly být součástí smlouvy nebo by v ní mělo být jasně stanoveno, kde se dají dohledat (například v katalogu nebo na webu firmy). Je také možné developera požádat o snížení částky k úhradě, pokud k tomu máte dostatečně vážné důvody. Vše ale samozřejmě záleží jen na dobré vůli stavební firmy, protože ze zákona je vše ošetřeno smlouvou. Jestli ale vše proběhne hladce a vy se stěhujete, nezapomeňte na daň z nemovitosti.

Tip: Vybavte si nový dům na e-shopu Magnet 3Pagen. Slevu na objednávku vám zajistí Magnet 3Pagen slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo