Daň z nemovitosti 2018 | VímVíc.cz

Vypočítejte si daň z nemovitosti 2018

05. 02. 2018

V tomto článku se zaměříme nejen na změny, které v ohledu daně z nemovitosti v roce 2018 nastaly, ale také na plno užitečných informací, které je dobré znát. Pokud se Vás toto téma tedy týká, určitě si ho nenechte ujít.

Výpočet daně z nemovitosti

Kdy daňové přiznání z nemovitosti podat

V této části se zaměříme nejen na to, kdy daňové přiznání podat, ale také v jakém případě.

Obecně je termínem pro podání daňového přiznání z nemovitosti 31. ledna 2018. Toto datum platí v případě, že jste v roce 2017 nabyli do svého vlastnictví pozemek, zdanitelnou stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku. Mimo to se Vás ale tento termín týká, pokud jste v minulém roce provedli zásadní úpravy na Vaší nemovitosti, které se mohou na výši daně podepsat. Jedná se např. o změnu rozlohy nemovitosti či předělání pole na stavební parcelu. Výjimkou je potom případ, že jste nemovitost získali v loňském roce, ale do katastru nemovitostí bude zapsána až roce letošním.

V případě, že nepodáte daňové přiznání včas, začínají se Vám od šestého dne navyšovat penále. Ty jsou v hodnotě 0,05 % ze stanovené daně za každý den. Tímto způsobem se můžete dostat maximálně na 5 % hodnoty daně a maximálně 300 000 Kč.

Daňové přiznání je třeba podat do 31. ledna 2018.

Zaplacení daně z nemovitosti

K tomuto termínu se vztahuje datum 31. května 2018. To je poslední možný den, kdy můžete daň uhradit. Jestliže částka, kterou máte uhradit, přesáhla 5000 Kč, máte možnost si platbu rozložit na dvě splátky. V tom případě musíte první polovinu zaplatit do výše uvedeného květnového termínu, druhou potom do 30. listopadu 2018.

Platba může proběhnout několika způsoby. Jedním je hotovostní platba přímo na pokladně finančního úřadu. Pokud se na úřad z nějakého důvodu dostavit nemůžete, nabízí se možnost převodu z účtu na účet finančního úřadu nebo složenkou. Poslední možností je platba přes SIPO, v tomto případě se ale musíte k tomuto způsobu úhrady přihlásit již do 31. ledna 2018.

Poslední termín pro zaplacení daně z nemovitosti je 31. května 2018.

Větší počet nemovitostí

Ve zkratce se teď budeme věnovat informaci, jak postupovat v případě, že vlastníte více nemovitostí. Tento problém můžeme rozdělit do dvou případů. Prvním je ten, pokud se všechny Vaše nemovitosti vyskytují v jednom kraji. Pak stačí podat jedno daňové přiznání za celý kraj. Háček nastává v případě, že jsou Vaše nemovitosti v krajích odlišných. Pak je nutné podat daňové přiznání v každém kraji zvlášť a platbu daně provést také jednotlivě pro každou nemovitost.

Pokud máte více nemovitostí v různých krajích, musíte podat každé přiznání i platbu zvlášť.

Výše daně z nemovitosti 2018

V tomto úseku se zaměříme na výpočet daně z nemovitosti. Ten se dá rozdělit do dvou skupin. První z nich je výpočet daně z pozemků. V tomto případě je potřeba znát rozlohu a druh pozemku. Druhou skupinou je výpočet daně ze staveb a jednotek. V tomto případě budou vyžadovány informace o druhu stavby, zastavěné ploše a počtu nadzemních podlaží. V obou případech hraje roli také počet obyvatel v obci, kde se nemovitost nachází. V poslední řadě připadá v úvahu tzv. místní koeficient, který stanoví obec sama.

Pokud všechny tyto informace znáte, s finálním výpočtem Vám pomůže během pár vteřin daňová kalkulačka pro výpočet daně z nemovitosti.

S výpočtem daně z nemovitosti Vám pomůže daňová kalkulačka.

Kupujete či prodáváte nemovitost?

Jste právě v pozici kupce či prodejce nějaké nemovitosti? Nevíte si rady s převodem nebo Vás jen zajímají nějaké podrobnosti či informace? Pak Vám bude jistě k užitku článek Daň z převodu nemovitosti 2018.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo