Ceny pronájmů 2018 – dočkáme se snížení? | VímVíc.cz

Ceny pronájmů 2018 – dočkáme se snížení?

16. 02. 2018

Koupě vlastního bytu či domu obnáší velké časové i finanční vytížení. Z tohoto důvodu volí čím dál více lidí pronájem bytu nebo i pronájem domu. V minulém roce mělo nájemné tendenci stoupat. Jak tomu bude letos, to si řekneme v následujícím článku.

Byt

Nárůst cen pronájmu v loňském roce

Jak jsme zmínili již na začátku, ceny pronájmu bytů v loňském roce vzrostly. Tento nárůst se výrazně lišil v rámci jednotlivých měst i dispozic bytů. Největší rozdíl od roku 2016 byl zaznamenán ve Znojmě u bytů 4+1, kde se pronájem zvýšil až o 100 %. Na druhou stranu jsou i města, kde ceny pronájmů klesly. V tomto případě mluvíme například o Ostravě.

Pokud se zaměříme na pronájem bytu v Praze, tady si lidé v roce 2017 připlatili až 2 500 Kč měsíčně za třípokojový byt. Obecně můžeme říci, že pronájem v hlavním městě je výrazně vyšší než v městech okolních. Porovnejme například Prahu se Znojmem, kde byl zaznamenán nárůst až o 100 %. Pokud vezmeme cenu pronájmu za byt 3+kk, zjistíme, že v Praze byla v průměrné výši 22 000 Kč měsíčně, zatímco ve Znojmě pouze 7 000 Kč.

Nárůst cen nájemného 2016/17
V roce 2017 bylo zaznamenáno ve většině měst zvýšení v řádech několika procent.

Pronájem 2018

Výhledy pro letošní rok nejsou příliš pozitivní. Podle odborníků nás v lepším případě čeká stagnace, v tom horším potom růst cen za pronájem. V rámci velkých měst, jako je Praha nebo Brno, by měla zůstat situace stejná, jako doposud. Důvodem je fakt, že poptávka po bydlení v těchto městech stále převyšuje nabídku, a to především v menších dvoupokojových bytech, o které je zájem ze strany studentů a mladých lidí.

Ačkoliv se může zdát, že zájem o pronájem s jeho rostoucí cenou by měl klesat, opak je pravdou. Předpokládá se, že poptávka po pronájmu v tomto roce stále poroste. Příčinou jsou velmi vysoké ceny při koupi nemovitostí, a navíc zdlouhavý proces, který ji doprovází. Pokud se navíc kupující rozhodne zažádat o hypotéku, musí mít minimálně 20 % ceny nemovitosti již k dispozici, což v případě nemovitostí v Praze může být až milion korun.

V roce 2018 se očekává stagnace či mírné zvýšení nájemného.

Návrh na zvýšení nájemného

Možnost zvýšení nájemného obvykle upravuje nájemní smlouva. V té je určeno, jakým způsobem či v jakých případech může být nájemné zvýšeno, popřípadě ho může zcela vyloučit. Pokud se nájemní smlouva o možnosti zvýšení nájemného nezmiňuje, přesto se pronajímatel rozhodne ho provést, musí nájemníka kontaktovat prostřednictvím písemného návrhu. Ten ovšem může zaslat vždy až po roce od posledního zvyšování a míra navýšení nesmí přesáhnout 20 % původní ceny. Nájemník má poté právo s navýšením nesouhlasit. V takovém případě může pronajímatel nesouhlas buď respektovat, nebo se obrátit na soud.

Nájemné může být zvýšeno maximálně o 20 % původní částky.

S rostoucí cenou nájemného roste i zájem o pronájem bez realitky, díky kterému se zájemce o byt zbaví různých, často velmi vysokých poplatků, s realitními kancelářemi spojených.

Pokud se chystáte stěhovat do nového bytu či domu, jistě Vám přijde vhod také článek Změna trvalého bydliště, která se Vám pravděpodobně nevyhne. Hodit by se Vám mohlo také pár odstavců zaměřených na příspěvek na bydlení nebo něco o tom, jak je to s daní z převodu nemovitosti.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Ze života Ze života firem a kanceláří