Ing. Jiří Hošek, MBA: rozhovor nejen o cestách do netradičních destinací | VímVíc.cz

Ing. Jiří Hošek, MBA: rozhovor nejen o cestách do netradičních destinací

26. 10. 2017

Ing. Jiří Hošek, MBA vystudoval ekonomii a od střední školy podniká. Od roku 2009 cestuje do netradičních destinací. O svých cestách přednáší a píše blog. Radí také začínajícím cestovatelům a hledá levné letenky pro každého, kdo chce cestovat.

Je také autorem kurzu Cestování za pár korun .​

Ing. Jiří Hošek, MBA: rozhovor nejen o cestách do netradičních destinací

1. Jste vášnivý cestovatel, navštívil jste za posledních 8 let už 73 zemí. Je nějaká, kam se rád vracíte?

Nejraději se vracím do postsovětských zemí jako například Gruzie, Arménie, Kyrgyzstán. Mentalita místních lidí, jejich přátelskost a přívětivost je pro nás místy až nepochopitelná. Rád se od nich učím jejich pohostinnost a zároveň pokoru.

2. Když cestujete do země, kterou jste ještě nenavštívil, seznamujete se s kulturou dané zemi dopředu, nebo se necháváte překvapit?

Většinou se snažím dopředu si načíst něco o místních zvycích, kultuře, lidech. Nicméně v reálu to člověk stejně pochopí nejlépe. Mnohdy se skupina lidí a nebo zájezd nedokáže ani přiblížit reálnému životu lidí, jejich myšlení a mentalitě. Na to je nejlepší jezdit sám a nebo maximálně ve dvou a na místa, kam mnozí turisté nikdy nezavítali.

3. A jak to máte s cizími jazyky? Učíte se alespoň pár základních výrazů v daném cizím jazyce ještě před odletem?

Občas si pár slov projdu, snažím se zapamatovat si alespoň základní fráze, to místní vždycky potěší. Jinak si člověk většinou ve světě vystačí s trojbojem angličtina/ruština/španělština.

4. Předpokládám tedy, že tyto tři jazyky perfektně ovládáte...

Moje úroveň není kdovíjaká, ale poskládat pár slovíček za sebe zvládnu a většinou se domluvíme a vyřídíme, co je potřeba.

5. Lidé často řeší, co s sebou na cesty sbalit. Co tedy nikdy nechybí ve Vašem zavazadle?

Pas a kreditka. Nic víc v podstatě člověk nepotřebuje. Všechno se dá dnes pořídit na cestě za pár korun. Cestuji zásadně s příručním zavazadlem a to třeba i na měsíc na Nový Zéland a podobně. Možnost flexibility je potom k nezaplacení. Až když se mačkáte s 20 dalšími lidmi v maršrutce a nebo musíte spát ve vlaku, rychle přesedat mezi autobusy, procházet přeplněnými ulicemi, skutečně oceníte výhody malého batůžku.

Pas a kreditka. Nic víc v podstatě člověk nepotřebuje.

6. Pomáháte ostatním sehnat nejlevnější letenky. Je to pro lidi skutečně obtížné, nebo to je jen otázka času?

Je to spíš otázka cviku. Kdo hledá často, hledá lépe.

7. Jak dlouhou už je hledáte?

Už skoro 8 let a každý den třeba 3-5 hodin. Čtu do toho různé diskuze, procházím zahraniční weby, zajímám se o tuto problematiku celkově. Tzn. téměř pokaždé kupuji letenky u jiného prodejce, v jiné měně, atd.

8. Pro zájemce také pořádáte přednášky o svém cestování. Kde je můžeme navštívit?

Na přednášky momentálně nezbývá moc času, ale takové doma mám v Brně, kde na přednášky chodí dost lidí. Kromě léta se snažím přednášet alespoň jednou měsíčně a vše vždycky oznamuji na webu Volání přírody a nebo na facebooku "Levné letenky pro Vás".

9. A co zbytek naší republiky?

Občas přednáším na cestovatelských festivalech po celé ČR, občas si mě objedná nějaká škola a nebo třeba nějaká organizace na vzdělávání v rámci EU. Jindy zase přednáším na nějaké oslavě, kdy jsme kupovali pro oslavence letenku do dané destinace, a k tomu si přejí přednášku, aby se mohl oslavenec na dovolenou více těšit.

10. Filosofií VímVíc.cz je vzdělávání ostatních, a tak se závěr každého ptám, co nového se naposledy naučil. Co to je u Vás?

Naposledy nedávno - o místních zvycích, problémech a kultuře v Číně.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře