Co dělat, když si hledáte jinou práci a šéf se to doslechne? | VímVíc.cz

Co dělat, když si hledáte jinou práci a šéf se to doslechne?

08. 10. 2018

Pokud se chystáte na změnu zaměstnání a k vašemu nadřízenému se to donese dřív, než jste mu to osobně řekli, je to ošemetná situace. Pokud nastane, je potřeba z ní nějak vybruslit. Rozhodně se vyplatí mluvit pravdu a jednat korektně. Možná, že vás místo kázání o loajalitě čeká zvýšení platu nebo zlepšení podmínek.

Co dělat, když si hledáte jinou práci a šéf se to doslechne?

Hledání nové práce držte pod pokličkou

Ať už hledáte nové zaměstnání z jakéhokoli důvodu, snažte se to co nejdéle udržet v tajnosti. Nezáleží na tom, jestli nejste v práci spokojení, usoudili jste, že přišel čas na změnu nebo se prostě jen poohlížíte po nových příležitostech. Pokud se to nadřízený doslechne dřív, než to uslyší z vašich úst, mohl by to být problém.

Udělejte všechno proto, aby o vašich úvahách o změně zaměstnání a hledání nové práce nikdo nevěděl. Alespoň do doby, než budete mít jistotu, že máte novou práci na dosah ruky. Nezmiňujte se o tom kolegům, ideálně ani těm nejbližším. Na většině pracovišť funguje šeptanda. Jeden to řekne druhému a během pár dní to všichni vědí i na vedlejším oddělení.

Nepodceňujte také závist a úskoky. Pokud kolega, se kterým zrovna dvakrát nevycházíte, zjistí, že si prohlížíte nabídky práce, může se klidně stát, že to půjde šéfovi oznámit z vlastní iniciativy sám. A nemusí jít jen o zákeřné chování, někdo se prostě může jednoduše prořeknout a ani si to nemusí uvědomit.

V případě, že hledáte novou práci v rámci své pracovní doby, buďte dvojnásobně obezřetní. Ujistěte se, že jste smazali historii prohlížeče nebo na stole nenechali ležet poznámky k pohovoru spolu s místem a datem. Telefonické rozhovory ohledně změny zaměstnání nebo volání do nové firmy byste si měli na stávajícím pracovišti raději odpustit úplně. Nikdy nevíte, kdo vás může zaslechnout.

Pokud jste zaměstnaní, ale poohlížíte se po nové práci, měli byste to co nejdéle udržet v tajnosti, v ideálním případě změnu zaměstnání neřešit během pracovní doby.

Říkejte pravdu

Ve chvíli, kdy si vás nadřízený pozve na kobereček nebo se vás jen neformálně zeptá, řekněte mu pravdu. I kdyby se vás ho v tu chvíli podařilo přesvědčit o tom, že váš budoucí odchod je jen drb, skutečnost stejně brzy vyjde na světlo. Myslete při tom na to, že změna zaměstnání je naprosto přirozená věc a vy tím neporušujete žádná pravidla.

Popravdě také nadřízenému zodpovězte všechny otázky, které na vás bude mít. Velmi pravděpodobně bude chtít vědět, proč chcete odejít a co se vám na stávající pozici nelíbí. Určitě se zeptá na srovnání platů, tedy jestli vám na nové pozici nabízejí víc nebo jestli by váš odchod neodvrátilo zvýšení platu. Na přetřes můžou přijít i benefity.

V horším případě bude váš nadřízený naštvaný a neodpustí si jízlivé komentáře. Zřejmě bude chtít vědět, proč jste mu to neoznámili dřív nebo jak si představujete dokončení rozdělaného projektu. Snažte se nenechat se rozhodit a rozhovor stočte spíše k realistickým věcem. Například k tomu, co ve skutečnosti bude vaše výpověď pro firmu znamenat nebo jak bude váš odchod probíhat.

Nejlepším řešením, jak situaci vyřešit, je říkat pravdu a zachovat klid. Vysvětlete svému nadřízenému, proč chcete odejít a co to znamená.

Chcete práci skutečně opustit?

Možná si při rozhovoru se šéfem uvědomíte, že vaše touha po změně zaměstnání, je způsobená tím, že vás nadřízený předtím neposlouchal. Nyní máte velmi pravděpodobně jeho plnou pozornost. Zkuste toho využít a požádejte například o zvýšení platu, povýšení nebo další zaměstnanecké benefity.

V případě, že jste o změně zaměstnání pevně rozhodnutí, můžete nadřízenému místo vyjednávání navrhnout několik věcí, který váš odchod usnadní. Mějte stále na vědomí, že i když se teď nabídky práce jen hrnou, nemusíte novou práci hned získat. Dokud nepodepíšete novou pracovní smlouvu, nemáte žádnou jistotu.

Během rozhovoru se šéfem možná zjistíte, že se vám díky hrozbě odchodu z práce otevřely nové možnosti. Můžete například vyjednávat o zvýšení platu nebo povýšení.

Nabídněte pomoc a vysvětlení

V případě, že se šéfovi nepodaří vaše rozhodnutí změnit, udělejte všechno proto, aby váš odchod z práce proběhl co nejvíce v klidu. Vstřícnost a dobrou vůli projevíte například tím, že nabídnete pomoc s hledáním vaší náhrady, zaškolením nového zaměstnance, dokončením všech projektů, na kterých se podílíte, nebo řádným předáním nedodělané práce.

Není to v žádném případě vaše povinnost, ale můžete tak získat šanci odejít v dobrém. Až se o všem dozví nadřízený, měli byste informovat své kolegy. Minimálně proto, abyste se vyhnuli zbytečným drbům a spekulacím. Navíc tím dáte svým spolupracovníků šanci, aby s vámi v klidu prokonzultovali všechny věci, které od vás potřebují v rámci práce a projektů vědět.

Snažte se, aby váš odchod z práce proběhl ke všeobecné spokojenosti. Není potřeba hned pálit všechny mosty. Nabídněte pomoc.

Jak podat výpověď

Nabídka práce vyšla a vy jste přijatí do nové práce. V takovém případě je potřeba podat výpověď. Ta musí být v písemné formě a podepsaná nadřízeným. Pokud šéf nechce výpověď přijmout, pošlete mu ji doporučeně s dodejkou. To je jediná možnost, jak budete mít důkaz, že výpověď byla nadřízenému doručena.

Stávající zaměstnání můžete opustit dvěma způsoby – klasická výpověď a výpověď dohodou. Pokud je s nadřízeným kloudná řeč, můžete se spolu domluvit na podmínkách a termínu ukončení spolupráce. Všechny formality opět mějte písemně a s podpisem. V případě, že se s nadřízeným nedomluvíte, můžete podat klasickou výpověď s obvyklou dvouměsíční výpovědní lhůtou.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života zaměstnanců